22 Temmuz 2012 Pazar

Armut Kompostosu

    Ramazan sofralarinin vazgecilmezlerin olan komposto suphesizki pide, gullac ve hurma gibi Osmanli saraylarindan bu gunumuze kadar gelen en leziz ve sifali yiyeceklerden. Osmanli'da davet sofralarinin sonunda verilen hosaf ve komposto mutlaka olurmus. Hosaf ve komposto dedim cunki gunumuzde bu iki terim birbiriyle karistiriliyor. Hosaf kuru meyve, su ve sekerden olusan bir tur taneli serbet ve genelde kis aylarinda yapilir, komposto ise taze meyvelerle yaz aylarinda tercih edilir.
    Osmanlida her gun tuketilen bu tur icecekler simdilerde sadece Ramazan aylarinda yapilir oldu. Insaallah ecdatlarimizdan bize kadar gelen bu guzel mutfagi unutmadan yasatiriz. Tarifimiz su sekilde.....


  • MALZEMELER
  • 1 kg armut ( kabuklari soyulmus ve orta buyuklukte dogranmis),
  • 2 su bardagi seker,
  • 2 lt su ,
  • 7-8 adet karanfil.

  • YAPILISI
  • Armutlar bir tencereye alinir uzerine sekeri, suyu ve karanfili eklenip kaynamaya birakilir.
  • Kaynamaya baslayinca 15-20 dakika kadar yumusamalari icin beklenir.
  • Pisen komposto genis ve derin bir kaba alinir sogumaya birakilir.
  • Soguk servis yapilir.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder