18 Ocak 2014 Cumartesi

Mercimekli Börek ( El açması)

     Hayırlı sağlıkla dolu günler dileyerek yayınıma başlamak isterim :) . Bugün vereceğim ikinci tarif el açması mercimekli börek olucak. Dolapta önceden haşlanmış mercimeğim olunca ne yapsam ne yapsam diye baya düşündüm ve el açması bir börek yapmaya karar verdim. Mercimekli salatalar, börekler, köfteler favorilerimden ne yalan söyleyeyim:) ama diyette olunca yutkunup öylece bakmaktan başka bir şey yapamadım . İnşaalah bir gün bende arzu ettiğim kiloya düşüp istediğim herşeyi ölçülü şekilde yer ve hiçççç kilo almam ümidindeyim:) diyor ve sözü tarife bırakıyorum.

  • Malzemeler ( 9 adet büyük börek için)
  • Hamuru için:
  • 4 su bardağı un,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 yemek kaşığı sirke ,
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı,
  • Aldığı kadar su ( ben 1 su bardağı+çeyrek çay bardağı su kullandım)


  • İç için:
  • 1 adet büyük kuru soğan ( yemeklik doğranmış),
  • 2 su bardağı haşlanmış mercimek,
  • Tuz,
  • Bir çay kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
  • Yarım demet maydanoz.
  • Arasına sürmek için:
  • 200 gram eritilmiş tereyağ ( dilerseniz bunun yarısını sıvıyağ yarısını tereyağla kullanabilirsiniz),
  • Üzerine sürmek için:
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1 yumurta sarısı,
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ( böreğin arasına sürmek için erittiğiniz yağdan kalırsa kullanabilirsiniz.

  • Yapılışı:
  • Önce iç harcı hazırlanırki soğusun.
  • Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ yada tereyağ alınır kuru soğan kavrulur.
  • Kavrulan soğana mercimekleri ve baharatları eklenir bir iki çevirdikten sonra altı kapatılır soğumaya bırakılır.
  • Soğuyun iç harca maydanozlarıda karıştırılır.
  • Başka bir tavada arasına sürmek için tereyağ eritilir.
  • Un bir kaba alınır ortasına tuzu ve zeytınyağı dökülür . 
  • Yavaş yavaş su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
  • Hamur 15-20 dakika dinlendirilir.
  • Dinlenen hamur 4 eşit benzeye ayrılır. 
  • Hamur un yardımıyla yuvarlak borcamdan daha büyük olucak şekilde açılır.
  • Ilk açılan hamurun arasına önceden eritip soğuttuğunuz yağ 3-4 yemek kaşığı sürülür.
  • İkinci hamurda açılır ilk yağlanan hamurun üzerine konur ve oda yağlanır.
  • Bu şekilde dört hamurda üst üste konulup yağlanır.
  • Aşağıda resimde görüldüğü gibi zarf şeklinde araları yağlanarak kapatılır.




    • Hamuru yukarıda göründüğü gibi kare şeklinde kapattıktan sonra yağlamıyoruz dolapta yaklaşık yarım saat kadar dinlendiriyoruz. 
    • Dinlenen hamuru elimizle hafif bastırarak açıyoruz tam bir kare haline geliyor .
    • Ve hamuru 9 eşit parcaya kesiyoruz eğer siz dilerseniz  daha küçük yapıp 12 parçaya bölebilirsiniz.
    • Böldüğünüz her bir parçayı merdane yardımıyla ikinci resimdeki gibi uzunlamasına açtığınız hamura mercimekli harçtan 1-2 yemek kasığı konulur ve kapatılır.
    • Kapattıktan sonra elinizle böreğin üzerine hafifçe bastırın.
    • Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış tepsiye dizilir. 
    • Üzerine yoğurt, yağ ve yumurta sarısı kariştirılıp sürülür.
    • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.



Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder