- Malzemeler ( 9 adet büyük börek için)
- Hamuru için:
- 4 su bardağı un,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı sirke ,
- Yarım çay bardağı zeytinyağı,
- Aldığı kadar su ( ben 1 su bardağı+çeyrek çay bardağı su kullandım)
- İç için:
- 1 adet büyük kuru soğan ( yemeklik doğranmış),
- 2 su bardağı haşlanmış mercimek,
- Tuz,
- Bir çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
- Yarım demet maydanoz.
- Arasına sürmek için:
- 200 gram eritilmiş tereyağ ( dilerseniz bunun yarısını sıvıyağ yarısını tereyağla kullanabilirsiniz),
- Üzerine sürmek için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 yumurta sarısı,
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ( böreğin arasına sürmek için erittiğiniz yağdan kalırsa kullanabilirsiniz.
- Yapılışı:
- Önce iç harcı hazırlanırki soğusun.
- Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ yada tereyağ alınır kuru soğan kavrulur.
- Kavrulan soğana mercimekleri ve baharatları eklenir bir iki çevirdikten sonra altı kapatılır soğumaya bırakılır.
- Soğuyun iç harca maydanozlarıda karıştırılır.
- Başka bir tavada arasına sürmek için tereyağ eritilir.
- Un bir kaba alınır ortasına tuzu ve zeytınyağı dökülür .
- Yavaş yavaş su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur.
- Hamur 15-20 dakika dinlendirilir.
- Dinlenen hamur 4 eşit benzeye ayrılır.
- Hamur un yardımıyla yuvarlak borcamdan daha büyük olucak şekilde açılır.
- Ilk açılan hamurun arasına önceden eritip soğuttuğunuz yağ 3-4 yemek kaşığı sürülür.
- İkinci hamurda açılır ilk yağlanan hamurun üzerine konur ve oda yağlanır.
- Bu şekilde dört hamurda üst üste konulup yağlanır.
- Aşağıda resimde görüldüğü gibi zarf şeklinde araları yağlanarak kapatılır.
- Hamuru yukarıda göründüğü gibi kare şeklinde kapattıktan sonra yağlamıyoruz dolapta yaklaşık yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamuru elimizle hafif bastırarak açıyoruz tam bir kare haline geliyor .
- Ve hamuru 9 eşit parcaya kesiyoruz eğer siz dilerseniz daha küçük yapıp 12 parçaya bölebilirsiniz.
- Böldüğünüz her bir parçayı merdane yardımıyla ikinci resimdeki gibi uzunlamasına açtığınız hamura mercimekli harçtan 1-2 yemek kasığı konulur ve kapatılır.
- Kapattıktan sonra elinizle böreğin üzerine hafifçe bastırın.
- Yağlı kağıt serilmiş yada yağlanmış tepsiye dizilir.
- Üzerine yoğurt, yağ ve yumurta sarısı kariştirılıp sürülür.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder