Sizlere vereceğim tarif Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Peynirli Helva . Urfalı olanlar bu tatlı bu şekilde yapılmaz diyebilir ben elimde olan malzemelerle yapmaya çalıştım emınım asıl yöresinde orjinal ürünlerle dahada lezzetli oluyordur. Bu helvanın pürüzsüz olması önemli yanlız kızlarım içinde hafif un topakları olunca çok beğeniyorlar. Bundan dolayı pürüzsüz olması için çok uğraşmadım diyebilirim:) . Birde helvanın sünerken fotoğraflarını çekmemişim en kısa zamanda tekrar yapıp o şekildede fotoğraf paylaşıcam kusuruma bakmayın. Gelsin malzeme listemiz...
- Malzemeler ( 4 kişilik)
- 3-4 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 su bardağı un,
- 1 su bardağı süt,
- 1,5 su bardağı şeker ( şeker ölçüsünü ayarlamak sizin elinizde,
- Bir su bardağından bir parmak eksik tuzsuz sünen peynir (tercihen yöresel, dil peyniri yada herhangi sünen bir çeşit, çok veya az peynirli olsun isterseniz zevkinize göre ayarlayabilirsiniz).
- Yapılışı:
- Öncelikle tereyağını bir tavada eritip içine ununu ilave ediyoruz ve kavurmaya başlıyoruz.
- Diğer tarafta sütle , şekeri karıştırıp kaynatıyoruz.
- Unu yaklaşık 10 dakika orta hararette kavurduktan sonra ocaktan kenara alıp kaynamış ve hafif ılımış şerbetini döküyoruz.
- Bu aşama çok önemli hızlı ve durmadan karıştırmalısınız ki topaklanma yapmasın.
- Tekrar ocağa alıp altını kısıyor ve şerbetini çekene kadar karıştırıyoruz.
- Son olarak peynirini ince ince kesip helvaya ekliyor ve 5 dakika dinlendiriyoruz.
- Ilık servis yapıyoruz.
- Üzerini antep fıstığı, tarçın, hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun:)
Kevser KURU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder