22 Kasım 2012 Perşembe

Mantarli Tavuklu Pay

 
     Bir hafta once cok sevdigim arkadasim Umran'a bebek gormeye gittik. Ee tabi giderken eli bos gitmek olmaz deyip mantarli tavuklu pay yaptim. Sonuc itibariyle begenildi yanliz hamuruyla icini beraber pisirmemden kaynaklanan ic kisminda cok hafif bir hamurlasma vardi. Eger bu guzel tarifi yapicaksaniz oncesinde hamuru 20 dakika kadar pisirip sonrasinda icini koyup o sekilde pisirmeye devam etmenizi oneririm. Tarifimiz icin gereken malzemelere geciyoruz.....


  • MALZEMELER (26 cm kelepceli kalip icin)
  • Hamuru icin:
  • 1 paket tereyag yada margarin,
  • 1 su bardagi sut,
  • 1 cay kasigi tuz,
  • 450-500 gram un ( hamurunuz civik kalirsa un ekleyebilirsiniz),
  • yarim paket kabartma tozu.

  • Besamel sosu icin:
  • 2-3 yemek kasigi tereyag,
  • 2,5 yemek kasigi tepeleme un,
  • 2 su bardagi sut,
  • 1 cay bardagi kasar peyniri,
  • tuz,
  • karabiber.

  • Ici icin:
  • 5 adet haslanmis tavuk budu ( lezzetli olmasi acisindan sirf but kullandim, yanliz benim butlarim buyukdu,  1 tavuk gogsu+1 but seklindede yapabilirsiniz ),
  • 400 gram mantar,
  • 1 adet buyuk sogan ( yemeklik dogranmis),
  • 1 cay kasigi muskat cevizi rendesi ( cok hos tad verdiginden kullandim yoksa kullanmayadabilirsiniz),
  • 2-3 yemek kasigi siviyag,
  • tuz,
  • uzeri icin 1 su bardagi kasar peyniri rendesi.

  • YAPILISI:
  • Hamuru icin oncelikle unu, tereyagini , tuzu ve kabartma tozunu bir kaba alin .
  • Uzerine yavas yavas sut ilavesiyle hamuru yogurun.
  • Hamur ele yapismayan ve kulak memesi yumusakliginda oldugunda tart kalibina kenarlari yukardan bir parmak asagida olucak sekilde yerlestirin ( asagidaki resimde oldugu gibi, toplam 50-55 dakikada pisiyor).
 
  • Hamuru yarim saat dolapta dinlendirin.
  • Baska bir yerde besamel sosu icin tencereye tereyagi alip eritin, uzerine ununu ekleyin ve sutlu kahve rengi olana dek kavurun.
  • Unu kavurup kokusu cikinca sutunu ekleyin ve muhallebiden daha koyu bir kivamda olana dek kavurun.
  • Pisen sosa tuz, karabiber ve kasar peynirini ekleyip bir kenara alin.
  • Diger bir tavada 2-3 yemek kasigi siviyagda once sogani, soganlar pembelesince dogranmis mantarlari ekleyip kavurun.
  • Haslanmis olan tavuklari didip besamel sosa ekleyin.
  • Kavurdugumuz mantarlarida ekleyip muskat cevizi ve tuzunu koyun.
  • Dolabta dinlenen hamurun tabanini bir kac yerden catallayin ve onceden isitilmis 180 derecede 20 dakika kadar pisirin.
  • Yari pisen hamura hazirladiginiz besamel soslu mantarli tavuklu harci koyun.
  • En son uzerine bir su bardagi kadar kasar peyniri rendesi ekleyip firina tekrar koyun ve kasarlar eriyip nar gibi kizarana kadar pisirin ( asagidaki resimde oldugu gibi).
  • Pisen payi yarim saat kadar dinlendirdikten sonra ilikken servis yapin.
  • Yaninda guzel dostlar ve cay ilavesiyle afiyetle yiyin:).


AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

2 yorum: