29 Kasım 2012 Perşembe

Kusbasi Etli Taze Patlican Dolmasi

     Sizinde esiniz benimkisi gibi bir kutu patlicani alip gelirse , dolmadan baska bir sey yapmazsiniz sanirim:). Hele birde ici cekirdekli cikarsa en guzel degerlendirme yontemidir. Dusundum dusundum klasik dolma icine farkli bir sey koymaliyim diyip kusbasi etle yaptim. Aman Allahim o nasil bir lezzet oldu anlatamam . Inanin bir kere bile olsa denemeniz lazim diyorum bu muhtesem lezzeti. Sizi daha fazla merakta birakmadan tarifime gecmek istiyorum.


  • MALZEMELER
  • 15-20 adet dolmalik patlican ( 2 kg tekabul etti, icleri oyulmus tuz ve karabiberle ovulmus),
  • 500 gram kusbasi et ( cok minik sekilde kiyilmis),
  • 2 adet orta boy kuru sogan ( incecik yemeklik dogranmis ),
  • 5-6 adet yesil biber ( minnacik dogranmis),
  • 4-5 adet domates ( kabuklari soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis),
  • yarim su bardagi siviyag yada zeytinyagi,
  • 1 demet maydanoz,
  • arzuya gore taze reyhan ve taze nanede koyabilirsiniz.
  • 2 su bardagi dolmalik pirinc,
  • 1 yemek kasigi kuru nane,
  • 1 yemek kasigi reyhan,
  • 1 cay kasigi kimyon,
  • 1 tatli kasigi karabiber,
  • 1 tatli kasigi kirmizi pulbiber,
  • 1 yemek kasigi domates salcasi,
  • 1 yemek kasigi biber salcasi,
  • yarim cay bardagi nar eksisi,
  • yeteri kadar tuz.
  • dolmalarin agzina kapatmak icin 4-5 adet domates.

  • YAPILISI:
  • Oncelikle patlicanlar guzelce oyulur ve icleri doldurulana kadar suda bekletilir ( suya biraz limon yada nar eksisi koyarsaniz daha guzel olur).
  • Kusbasi etler cok minik  sekilde bicakla kiyilir.
  • Diger tum malzemelerle birlikte guzelce yogrulur.
  • Suda bekletilen patlicanlar  tuz ve karabiberle ovulur.
  • Hazirladigimiz ic malzemesi patlicanlarin icine doldurulur.
  • Doldururken kesinlikle cok bastirarak sikistirmayiniz.
  • Yoksa dolmanin ici pismez.
  • Doldurugumuz patlicanlarin uzerine ince ince dildigimiz domatesleri sikistirin ve tencerenin icine diklemesine yerlestirin.
  • Uzerine bir tabak yerlestirin dolmalarin iclerinin cikmamasi ve duzgun sekilde pismesi icin.
  • Dolmalarin 1 parmak asagisinda tencereye kaynamis su koyun ve altini acarak kaynamaya birakin.
  • Kaynayan dolmanin altini kisip kisik ateste iyice yumusayip pisene kadar bekletin.
  • Pisen dolmanizi dikkatli bir sekilde suyun icinden bir borcama cekin.
  • Suyun icinde kalan dolma her zaman lapa olur unutmayin.
  • Sicak sicak servis yapin.


AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder