Genellikle Bati Anadolu, Trakya, Dogu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz yemegi olan keskek, dugun ve bayramlarda yapilan ve Anadoluda'ki yorelere gore degisik yapilmasiyla birlikte temel olarak yarma bugday ve etten olusan geleneksek bir yemektir. Dugunden bir gun once islatilan yarma dugun sabahi buyuk kazanlarda pisirilir ve kaynayan etle karistirilip dovulurmus. Bu dovme isleminede keskek dovmek denirmis.Ascilar imece usulu birbirlerine yardim ederek doverler ve ne kadar dovulurse o kadar makbul olurmus. Simdilerde ise keskek doven ozel mikserler kullaniliyormus. Yoresine gore kirmizi biber, salca, sogan ve yagdan olusan sosla servis yapilirmis. Genelde dana etiyle yapiliyor olsada tavuk etide kullanilirmis. Bazi yorelerde ise sade pisirilip tereyagiyla servis yapiliyormus. Ben yaptigim keskegi cok sevmemden dolayi tavukla pisirdim. Her ne kadar eskilerin yaptigi gibi saatlerce dovemediysemde, dayanabildigim kadar dovup gayet lezzetli bir keskege kavustum. Esim ve cocuklarimda cok begendiler. Simdi tarifimize gecelim......
MALZEMELER
2 su bardagi yarma,
1 sogan,
2 adet kalcali tavuk budu ( haslanmis)
tuz,
siviyag,
yeteri kadar tavuk suyu.
Uzerinin sosu icin:
2-3 yemek kasigi tereyagi,
1 yemek kasigi salca,
toz kirmizi biber.
YAPILISI: Bir gece onceden islatilmis yarma buyukce bir tencereye alinip bolca su ile haslanir. Ben duduklu kullandim zamandan tasarruf olmasi icin:).
Tavuklari ayri bir tencerede haslayip suyunu kullanmak icin ayirin. Tavuklari ince ince didikleyip kenara ayiralim.
Pisen yarmalarin suyunu suzun. Bir tencereye az siviyag ilave edip bir adet kuru sogani yemeklik dograyip kavurun. Uzerine yarmalari ve tavuk etlerini alip karistirmaya baslayin . Bir yandanda yavas yavas keskek pistikce tavuk suyu ilave edin. Keskegi karistirdikca tavuk etleri icinde kayboluyor ve eklediginiz tavuk suyu kivam sagliyor. Ben yaklasik 4,5 - 5 su bardagina yakin tavuk suyu kullandim. Pisen keskegin alti kapatilir.
Bir tavada tereyagi ve salca guzelce kavrulur kirmizi toz biberide eklenip pisen keskegin uzerine dokulerek sicak servis yapilir. Yaninda ayran ve salatayla keskeginizi tadabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder