Sulu borek Maras bolgesine ait bir nevi manti turu. Yillar once Marasli bir arkadasimin evinde yemis ve cok begenmistim. Klasik mantidan farki daha kalin ve tavukla yapiliyor olmasi. Birde kucuk kucuk degilde cay bardagiyla kesilip ay seklinde kapatiliyor. Cok ugrastirmayan ama lezzetide harika bir tarif.....
MALZEMELER
500 gram kadar un,
1 adet yumurta,
tuz,
aldigi kadar su.
Ic Harci Icin:
400 gram tavuk kiymasi,
1 adet rendelenmis patates ( rendelendikten sonra elinizde suyunu sikmayi unutmayin),
1 adet rendelenmis kuru sogan,
bir tutam maydanoz,
1 tatli kasigi reyhan,
tuz,
karabiber,
kirmizibiber.
Yogurtlu Sos Icin:
yarim kg yogurt,
2-3 dis sarimsak,
tuz.
Uzeri icin:
2-3 yemek kasigi siviyag (istenirse tereyagida kullanilabilir),
1 yemek kasigi salca,
1 tatli kasigi nane,
1 cay kasigi kirmizi biber,
1 cay bardagina yakin su.
YAPILISI: Hamur malzemeleriyle ozlu bir hamur yogurulur ve yarim saat kadar dinlendirilir.
Ic malzemelerinin hepsi karistirilip harci hazirlanir. Hamur 4 esit parcaya ayrilir. Her parca un yardimiyla cok ince olmiyacak sekilde acilir ( yuvarlak bir borcam buyuklugunde). Bir cay bardagi yardimiyla yuvarlaklar kesilir ve ic harctan yaklasik yarim tatli kasigi kadar konup kapatilir. Tum hamur parcalarina ayni islem yapilir. Mantilar bitince kaynayan tuzlu ve bir iki yemek kasigi siviyagli suda haslanir. Mantilar suyun yuzune cikinca haslanmis demektir. Haslanan mantilar bir tabaga cekilir.
Yogurtlu sosu hazirlanip uzerine dokulur ( yogurdunuz cok koyu ise haslanan mantinin suyundan dokup kivamini ayarlayabilirsiniz),
Son olarakda bir tavada siviyag ve salca kavrulur. Uzerine baharatlari konup suyu dokulur ve bir kac dakika kaynatilir. Kivami koyulasinca bir kasik yardimiyla yogurdun her yerine dokulur. Sicak servis yapilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Bence bu ayni orta asya mantilarina benzemis immmmm
YanıtlaSilEvet gercekten onlara benzemisti ,AMA ozel olarak bir gun ozbek mantisi yapicam:)))cok seviyorum..
YanıtlaSil