26 Mart 2014 Çarşamba

Maklube

  Maklube görüntüsü ile oldugu kadar lezzetiylede muhteşem bir pilav.
Bu guzel pilav Kuzey Arap ülkelerinde yapıldığı gibi Turkiye'dede Arapların çoğunlukla yaşadığı Siirt ve Mardin'de farklı usullerde yapılıyor.
  Maklube Arapça bir kelime olup türkce anlamı ters çevrilmiş, dönüştürülmüş yada devrilmiş manalarına gelir.
  Anlamlarından anlaşıldığı gibi pilav tencerenin icinde sebzeler ve etle pistikten sonra bir siniye ters cevrilerek servis yapılıyor.
  Yanliz bu yemegi Orta Doğu'da yada dunyanın en cok rağbet gören Suriye,Filistin gibi bölgelerinde badem, fıstık et ve Patlicanla çeşitli sekillerde yapıldığını görüyoruz.
  Ben size biraz daha sebzeli olan tarifini vereceğim. Sanki bu sekilde pisince daha hafif gibi geliyor bana. Yapımı biraz meşakkatli gibi olsada sonuc itibariyle denemeye deger diye düşünüyorum......



  • Malzemeler (6-8 kişilik),
  • 1 kg kusbasi et ( eger az derseniz 1,5 kg da kullanabilirsiniz malzemeleri cogaltip azaltmak size kalmis,
  • 3 adet kuru sogan ( tencerenin dibini kapliyacak sekilde olucak, yetmezse ek yapabilirsiniz. Halka seklinde dogranmis),
  • 3-4 adet orta boy patates ( tum sebzeler halka halka , yada cok büyükse yarık ay seklinde dogranir ve kizartilir),
  • 3-4 adet uzun patlıcan,
  • 4-5 adet buyuk havuc,
  • 2 su bardağı haslanmis yada konserve bezelye,
  • 4 su bardağı baldo pirinc,
  • Tuz ,
  • Karabiber,
  • 150-200 gram tereyag,
  • Yeteri kadar su.

  • Yapılışı:
  • Etler suyunu salip çekene kadar pişirilir.
  • Kavrulan etlere tereyag, tuz ve karabiber eklenir bir kenarda bekletilir.
  • Düz bir tencerenin dibine kuru soğanlar halka seklinde dogranir ve yerleştirilir. 

  • İlk resimdede görünüyor soğanları tencereye nasıl yerleştirdiğim.
  • Sonra  etleri soğanların üzerine koyun.
  • Sırasıyla etlerin üzerine once kizarmis patates üzerine patlıcan ve en son  havuclarida bir sıra halinde yerleştirin.
  • İyice yıkanmış pirincin yarısını havuçların üzerine dokun elinizle bastırmayın yoksa pirinçler sıkıştığından pişmez.
  • Haslanmis bezelyeleri pirinçlerin üzerine dokun.
  • Geri kalan pirinci üzerine dokun.
  • Etleri kavurdugunuz tencerenin icine sıcak kaynamış su dokun ve tuz ilave edin.
  • Eger et suyu kullanırsanız pilavınız daha guzel olur ama onun yerine 2 tane et suyu tabletini sıcak suda erittikten sonra kullanabilirsiniz.
  • Pirinçlerin üzerini 2 parmak gecicek sekilde sıcak sudan dokun buyuk bir bıçağı tencerenin dibine uc yerden batirin.
  • Bunu yapmamizin sebebi her yerine suyun dağılmasına yardımcı olmak ve pilavımızın eşit pismesini sağlamak.
  • Kısık ateşte yaklasik 45 dakika pişirilir.
  • Yanliz ara sıra kontrol edin.
  • En ustteki pirinçler şiştiyse buyuk bir bıçağı tencerenin dibine batirip çıkarın.
  • Eger bıçağın üstünden su akıyorsa pişmemiş yağ akıyorsa pişmiş demektir. 
  • Pisen pilavınızı en az 15-20 dakika dinlendirin.
  • Büyükçe bir siniye hizlica tencereyi ters çevirin.
  • Tencereyi kaldırmadan kenarlarını istediğiniz salata cesitleri ve yogurtla süsleyin.
  • En son tencereyi yavaşça kaldırın.
  • Sıcak sıcak afiyetle yiyin.....

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder