Günümüze sıcacık ve hıyır hıyır bir tarifle kendini el açması sanan börekle başlamak isterim. Aslında bu börek Konya'nın Akşehir yöresine ait olup el açması şekilde yapılıyor. Yanlız ben çok sevdiğim Firuzan ablam'dan yufka ile olan tarifini aldım. Bana Kevser inan el açması gibi oluyor hiç pişman olmayacaksın demişti , bencede öyle oldu. Yiyen herkes beğenilerini söyleyip tarifini almak istediler.
Bu güzel börek tarifi için Firuzan ablacığıma çok çok teşekkür ederim ve malzemelere geçelim....
- Malzemeler
- 6 adet yufka,
- Aralarına sürmek için :
- 1 su bardağı tahin,
- 1,5 su bardağı zeytinyağı yada sıvıyağ,
- Arasına serpmek için 1 su bardağı nişasta,
- İç harcı için ise:
- 400 gram kıyma,
- 1 adet büyük soğan ( yemeklik doğranmış)
- 2 su bardağı haşlanmış mercimek,
- Tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı reyhan,
- Yarım demet maydanoz,
- 1 yemek kaşığı salça ( ben biber salçası kullandım).
- Böreklerin üzerine sürmek için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt,
- 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ,
- Arzu edilirse 1 yumurta sarısı.
- Yapılışı:
- Tahin ve 1,5 su bardağı zeytinyağ karıştırılır .
- Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
- İçine 2-3 yemek kaşığı tereyağ yada sıvıyağ konur soğanları eklenip kavrulur.
- Kavrulan kıymaya salçası ve haşlanmış mercimekleri konulur.
- Baharatları ve tuzuda eklenir.
- En son altını kapattıktan sonra kıyılmış maydanozları eklenir soğumaya bırakılır.
- Bir yufka açılır ve arasına 2-3 yemek kaşığı tahinli ve zeytınyağlı karışımdan sürülür.
- Yukarda birinci resimde olduğu gibi.
- Sonra üzerine elinizle her yerine gelecek şekilde nişasta serpilir ( yaklaşık 2 yemek kaşığı).
- Üçüncü resimdeki gibi iki ucu ortaya doğru katlanır ,tahinli zeytınyağ ve nişastalı işlem tekrarlanır ( katlanılan yufkaların üzerine).
- Sonra diğer iki uç aynı şekilde ortaya doğru katlanır yani elinizde büyükçe bir kare olucak.
- Aynı işlem burada uygulanır( tahinli zeytınyağ ve nişasta).
- Elde edilen karenin dış kenarları (4. Resimdeki gibi) bir iki milim kalınlığında kesilir.
- Kesilen kısımlar israf olmasın diye içine konulur.
- Kare dörde bölünür.
- Birinci resimde olduğu gibi aralarına harcından 2 yemek kaşığı kadar konur ve sarılır.
- Yanlız sarıldığında dördüncü resimdeki gibi kenarları üstte kalacak şekilde tepsiye konur.
- Diğer kalan 5 yufkayada aynı işlemler yapılır toplamda 6 yufkadan 24 adet börek elde edilir.
- Üzerine yumurta, sıvıyağ ve yoğurt karıstırılarak sürülür, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU
Aa ben bunu yemiştim Konyalı arkadaşımda.Çıtırdı...ellerine sağlık...
YanıtlaSilEvet citir citir teyzem cok lezzetli bir tarif :))
YanıtlaSil