9 Ekim 2011 Pazar

Zeytinyagli Kuru Patlican Dolmasi

 Esimin vazgecilmezi ailemizin bas tacidir dolma:). Sevgili kayinvalidem kulaklari cinlasin harika dolma yapar. Severek yaptigindanmidir bilinmez ama gercekten simdiye kadar yedigim en guzel dolmalari onun elinden yedim. Simdi anneannem,annem ve teyzeminde hakkini yememek lazim. Onlarda bizim yoremize has dolmalari buyuk bir titizlikle yapiyorlar:)) Her yoreye gore dolma yapimida degisiyor. Ben genelde antep yoresinin kuru patlican dolmasini seviyorum ve yapiyorum. Antepli olanlar bu boyle yapilmaz diyebilirler tabiki bunda serbestler ama ben kendi yaptigim usuldeki tarifi verecegim bugun sizlere.Umarim begenirsiniz.......

MALZEMELER( 25 adet kuru patlican icin)
kuru patlicanlari haslamak icin bol su,

Harci icin:
yarim cay bardagi siviyag,
2 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
3-4 adet yesil sivribiber,
2 adet domates,
yarim bas sarimsak( rendelenmis tercih ediyorum),
yarim cay bardagi nar eksisi( isterseniz sumak eksisi yada limon kullanabilirsiniz, eksi oranini damak tadiniza gore degistirebilirsiniz),
1-2 yemek kasigi biber salcasi( aci derseniz domatesde olur ama bu dolmanin ozelligi hafif aci olmasi:),
tuz,
karabiber,
kuru reyhan,
kuru nane,
bir cimdik kimyon( baharatlar damak tadiniza gore),
yarim demet dogranmis maydanoz,
2 su bardagi pirinc,
2 su bardagi su.


YAPILISI: Buyuk bir tencereye bolca su alip kaynattiktan sonra kuru patlicanlari 15- 20 dakika haslayin. Diger tarafta siviyaginda sogan ve biberleri kavurun. Icine salcasini koyup karistirin. Kabuklari soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis domatesleri ekleyin biraz kavurduktan sonra pirincini,tuzunu ve baharatlarini sirasiyla katin. Rendelenmis sarimsagini, nar eksisini,sekerini ve suyunuda koyup kisik ateste pisirin.  Yari pisen dolma icine dogranmis maydanozlari ekleyip biraz dinlendirin( yari pisen dedim cunki  icini doldurduktan sonra bir kere daha pisicegi icin pilavi tam pisirmedik kafaniz karismasin). Dinlenen dolma icini kuru patlicanlara doldurup agizlari birbirine bakicak sekilde tencereye yerlestirilir. Uzerlerini gecicek kadar kaynamis su ilavesiyle pirincler yumusayip iyice pisene kadar orta hararette kaynatilir. Dolma pistikten sonra teker teker itinayla bir tabaga cekilir. Kaynamis suyun icinde kalan dolmalar her zaman lapa olur unutmayin. Ister soguk isterseniz sicak servis yapilir ve afiyetle yenir:))

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder