28 Ekim 2011 Cuma

Mayali Pogaca

Bu gectigimiz sali gunu burdaki cok degerli arkadaslarimi kahvaltiya aldim. Eglenceli bir o kadar da dolu bir gun gecirdik. Rabbim tekrarini nasip eylesin insaallah. Kahvalti dedimsede biz biraz kahvalti disina cikip ikindi caylarinda ikram edilen ne varsa yiyoruz:). O gunde cesitlerimin arasinda yillardan beri bizim ailede klasiklesmis annemin cok yaptigi ama asil tarifinin alt komsumuz Ismet teyzem'e ait oldugu mayali pofuduk pogacalarim vardi. Yerken insanin agzinda maya ve sekerin biraktigi o tad peynirle birlesince harika bir lezzet ortaya cikiyor. Isterseniz fazlaca yapip difrizinize koyabilirsiniz. Aniden bastiran misafirlere sanki yeni yapmis gibi tavada isitip servis yapabilirsiniz. Malzeme listesine geceyim lafi cok fazla uzattim:))........

MALZEMELER
1 paket yas maya( yada ikili yanyana kuru mayalardan),
1 su bardagi ilik su(mayayi eritmek icin),
yarim cay bardagi seker( mayayi eritirken konuluyor),
1 su bardagi ilik sut,
1 su bardagi siviyag,
1 tatli kasigi tuz,
aldigi kadar un ( hafif ele yapisan ama siviyagla toparlanabilen bir hamur kivami olucak).

Ici icin:
1 kase peynir (arzu ettiginiz herhangi bir peynir ben beyaz peynirle tulumu karistirmistim),
 bir tutam maydanoz,
istege gore bir cay kasigi kirmizi biber.

Uzerine surmek icin:
bir yumurta sarisi,
1 yemek kasigi siviyag.

YAPILISI: Maya buyukce bir kaba alinip uzerine sekeri ve ilik suyu dokulerek bir kasikla iyice eritilir. Ilik sutu ve siviyagida ilave edilir. Son olarak tuzu ve yavas yavas eklenen unuyla guzelce bir hamur yogrulur. Hamur ele az yapisan ama siviyagla toparlanabilecek kivamda olmali. Hazirlanan hamur bir yerde 10 dakika kadar bekletilir. Bekletilen hamur uc parcaya ayrilir. Her parca yuvarlak sekilde cok ince olmayacak sekilde( yuvarlak borcam kadar) acilir ve sekize bolunur. Iclerine beyaz peynirli harctan koyup sarilir. Diger iki hamurada ayni islem yapilir ve yaglanmis tepsiye pogacalar cok aralikli olmiyacak sekilde dizilir. Bu olcuyle 24 tane pogaca cikiyor. Uzerlerine siviyagla karismis bir yumurta sarisini surup firinin en dusuk ayarinda pogacalar 15 dakika kadar mayalanir. Mayalanan pogacalari pisirmek icin firinin ayari 180 getirilir ve uzerleri kizarana kadar pisirilir. Firindan cikan pogacalarinizi biraz dinlendirdikten sonra servis yaparsaniz iclerini cekmis olur.Yaninda guzel bir cayla servis yapabilirsiniz:)

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder