2 Temmuz 2012 Pazartesi

Yag Mantisi

 Evet bugun Kayseri Yoresine ait yapimi kolay bu guzel mantiyi yaptim. Normal mantiyi yapmakta zorlanan kisilere siddetle tavsiye ederim:). Yapim ve pisirme islemi toplam 30 dakika surdu. Yeme asamasi ise daha kisa. Puf puf hamuru yedikce yiyesinizi getiriyor. Ins sizlerde dener ve begenirsiniz. Malzeme listesi soyle.

MALZEMELER ( 4 kisilik)

Hamuru icin:
2 su bardagi un,
2 yemek kasigi yogurt,
1 yumurta,
1 paket kuru maya ( 7 gramlik),
tuz,
aldigi kadar su ( ben yaklasik yarim su bardagi kullandim).

Ic harci icin:
150 gram kiyma,
1 sogan ( rendenin ince yeriyle rendelenmis),
tuz,
karabiber,
reyhan,
bir tutam maydanoz.

Sosu icin:
4-5 adet domates ( rendelenmis)
yarim cay bardagi zeytinyagi,
tuz,
3 dis sarimsak ( cok kucuk dogranmis yada dovulmus),
1 cay bardagi su,
1 kase yogurt.

Kizartmak icin bol siviyag.

YAPILISI: Un bir kaba alinir ve ortasi havuz seklinde acilir . Mayasi ve tuzu konur unla karistirilir. Sonra yogurdu ve yumurtasi eklenir yavas yavas su ilavesiyle( ben ilik su kullandim) ele yapismayan bir hamur yogrulur. Hamur 10 dakika kadar dinlendirilir. Daha fazla dinlendirmeyin cunki hamur mayali oldugundan kabarir ve acmaniz zor olur.  Ic harc icin kiyma, rendelenmis sogan, tuz, karabiber,reyhan ve maydanoz guzelce karistirilir. Arzu edenler kirmizi biber yada baska baharatlarda ekliyebilir. Sos icin bir tencereye siviyag, rendelenmis domates, sarimsak, tuz alinir ve pisirilir. Pisirirken 1 cay bardagi kadar su koyup cektirmeyi unutmayin. Dinlenen hamur buyukce acilir. Normal manti gibi ince sekilde olmuyor. Hamur 4-5 santimlik karelere kesilir ( asagidaki resimde gordugunuz gibi).
 Kesilen karelere findik buyuklugunde ic harctan konur ve istenilen sekilde kapatilir.
 Ben resimdeki gibi bohca seklinde kapattim. Ama iri bohcalar oldular:). Tum mantilar yapildiktan sonra isinmis bol siviyagda kizartilir. Kizartilan mantilar buyukce bir tabaga alinir uzerine yogurt ve hazirladigimiz sos dokulerek  sicak servis yapilir.
 Resimde oldugu gibi afiyetle yenir:). O koca tabagi sadece uc kisimi yediniz yemeyin sizde baslayinca birakamiyacaksiniz........
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık Kevsercim...Valla ben kendime güvenemiyorum yaparsam diyet filan uçup gider ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keske beraber olsaydi teyzem:).
      Kendine guvenememen cok dogal cunki sen yaparsan tum mahallenin diyeti bozulur mazallah oyle sahane yapiyorsunki......

      Sil