22 Temmuz 2012 Pazar

Sogan Corbasi



     Eveeeet on bir ayin sultani geldi ve cocuklugumuzdan hatilarla bizi bir kere daha sevindirdi. Hepimizin kulaklarinda cocukluk yillarimizda duydugumuz geceleri calinan Ramazan davullarinin gum gum sesi, zihinlerimizde mis gibi kokan sahur icin hazirlanmis borekler, corekler , kalabalik sekilde yenen iftar ve sahur yemekleriyle dolu:). Annelerimizin bin bir emekle hazirlamis oldugu yemekler en guzel sekilde yerini alir heyecanla ezan sesi beklenirdi.

    Osmanli zamanindada zengin aileler tum Ramazan boyunca davet verirlermis. Yanliz bu davetlerin bir ozelligi ise ozenle hazirlanmis bu yemeklerin Osmanliya ait en nadide yemek takimlari icinde sunulmasiymis. Bazi konaklarin ise kapilari iftar vaktine yakin acilir yoldan gecen insanlar yemege davet edilirmis.

    Sehrin bazi yerlerine sadaka taslari yada yuksekce yerlere bir zemnbil asilir zengin olan insanlar gonullerinden kopan bir miktar parayi buraya birakir, ihtiyaci olanlar ise ne kadar ihtiyaci varsa o kadarini alir fazlasina kesinlikle dokunmazmis. Ne kadar naif ve zarif bir dusunce degilmi. Bizde bu guzellikleri yitirmeden devam ettirebilirsek ne ala...

   Simdilerde evlerimizde bolca verdigimiz iftarlar ve sahurlarla Ramazan-i Serif-in bereketine ulasmaya gayret gosteriyoruz. Sofralarimizdan eksik olmiyan corbalarimizla, yemeklerimizle misafirlerimizi agirliyoruz. Bende  Ramazan'in birinci gunu yaptigim bu leziz corbanin tarifini vereyim isterseniz.....

  • MALZEMELER
  • 4 adet sogan ( rendelenmis),
  • 5 su bardagi su ( tavuk yada et suyuda olur daha lezzetli oluyor),
  • 2 su bardagi sut,
  • 2 yemek kasigi tepeleme un,
  • 1 adet yumurta sarisi,
  • 2 corba kasigi tereyagi yada margarin,
  • 1 cay bardagi kasar peyniri rendesi,
  • tuz,
  • karabiber,
  • kekik
  • yarim limon suyu.

  • YAPILISI
  • Genisce bir tencereye yag alinip eritilir. Unu ilave edilir ve karistirarak sararana kadar kavrulur.
  • Rendelenen soganlar kavrulmus una eklenir soganlarin rengi hafif pembelesinceye kadar cevrilir.
  • Yavas yavas suyu dokulur ve kaynamaya birakilir.
  • Corbanin inmesine yakin bir kapta yumurta ve sut karistirilir kaynayan corbadan bir kepce bu karisima eklenip corbaya ilave edilir.
  • Tuzunu, karabiberini ve limon suyunuda ekleyip alti kapatilir.
  • Kaselere bosaltilan corbanin uzerine arzu ettiginiz miktarda kasar peyniri rendesi ve kekik taneleriyle sicak servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU
     
     
     
     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder