23 Temmuz 2012 Pazartesi

Kiymali Besamel Soslu Firinda Karnabahar

      Karnabahar vitamin ve mineral acisindan cok zengin bir sebze. A,C, B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum,  fosfor , fosfat ve demir minerallarini icermektedir. Eee hal boyle olunca banada bolca karnabahar yapmak dusuyor:). Birde isterseniz karnabaharin faydalarindan bahsedelim.
      Besleyici bir sebze oldugundan vucuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunlugu giderip sinirleri guclendirir. Seker hastaligina ve romatizmaya karsi yararlidir. Kolestrolu dusurur ve beynin calismasini destekler. Gastrit ve mide ulserleri, mide eksimesi ve mide yanmalarina karsi yararlidir. Kalp hastaliklarinda olusan sikayetlerin azalmasina yardimci olur. Bunun gibi daha yazacagim bir suru hastaliga iyi gelen bu sifali sebze kimsenin sofrasindan eksik olmamali diye dusunuyorum. Bende icimden geldigi gibi evdeki malzemelerle yaptigim bu yemegi karnabahar yemeyen buyuk kizima bile sevgiyle yedirdim:). Inanin insan bu kadar faydalarini bilip cocuklarina yediremeyince uzuluyor. Ama bu haliyle kizim bile ''Annecigim gercekten cok lezzetli olmus'' dedi ve yedi. Bende benim gibi zorluk ceken anneler varsa onlara yardimci olmak icin bu guzel yemegi paylasiyorum....

  • MALZEMELER
  • 1 orta boy karnabahar,
  • 200 gram kiyma,
  • 2-3 yemek kasigi siviyag,
  • 1 adet sogan ( yemeklik dogranmis),
  • 2 adet havuc ( kup kup dogranmis ),
  • 2-3 dis sarimdak ( rendelenmis),
  • 1 yemek kasigi salca ( biber yada domates salcasi hangisini kullanirsaniz),
  • tuz,
  • karabiber,
  • 1 cay bardagi kadar su ( pisirmek icin).

  • Sosu icin :
  • 2 yemek kasigi tereyag yada margarin ( kati yag kullanmak istemeyenler siviyagini tercih edebilirler),
  • 2 yemek kasigi un,
  • 2 su bardagi sut,
  • 1 su bardagi kasar peyniri rendesi,
  • tuz,
  • varsa muskat cevizi rendesi,
  • karabiber.

  • YAPILISI
  • Karnabaharlarin ciceklerini ayirip guzelce yikayin ve bol suda az kit kalicak sekilde haslayin.
  • Bir tavaya once kiymayi alip suyunu salip cekmesini bekleyin.
  • Siviyagini soganini ekleyip kavurun.
  • Soganlarin rengi hafif pembelesince havuclari, sarimsagida ekleyin.
  • Bir iki cevirdikten sonra salcasini , tuzunu, karabiberini koyup su ilavesiyle pisirin.
  • Pisen kiymali ice yari haslanmis karnabaharlari ekleyin ve guzelce karistirip bir borcama alin.
  • Kucuk bir tencerede tereyagini eritip un ilavesiyle rengi donene kadar kavurun.
  • Kavrulan ve kokusu cikan una sutunu, tuz, karabiber ve muskat cevizinide ekleyip koyu muhallebi kivamina gelene kadar karistirin.
  • Pisen sosu kiymali karnabaharin uzerine dokun.
  • Kasar peyniri rendesinide serpip onceden isitilmis 180 derecelik firinda iyice kizarana kadar pisirin.
  • Sicak servis yapilmasi onerimdir:).

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder