18 Nisan 2014 Cuma

Piliç Topkapı ( Safranli)

 Merhabalar :) 
Resimde cok hoş görünmesede aceleden ve acıkmış misafirlerimi bekletmeyeyim diye hemencecik sunduğum bu guzel tavuk yemeğini cok pratik sekilde hazirlayabilirsiniz. Ben safran olmadıgından kullanamadım ama eminim onunla daha hoş oluyordur. Tarif icin teyzeme cok ama cok tesekkurler ( hulyalilezzetler.blogspot.com ).

  • Malzemeler :
  • 10 tane ızgaralık tavuk budu ( kemikleri çıkartılmış ve dövülmüş kasabınız bu işlemi özenle  yapabilir. Derisiyle kullanmanız tavsiyemdir),
  • 1 su bardağı pirinç ( sıcak suda bir saat bekletilmiş, ben seker ve Tuzla islatiyorum kayinvalidemden öğrendiğim kucuk bir puf noktası),
  • 1 tane orta boy soğan ( incecik dogranmis),
  • 2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1-2 kaşık tereyağı,
  • 1-2 kaşık sıvı yağ,
  • 7-8 tane safran
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar,
  • Tuz,
  • Karabiber.
  • Pilavı pişirmek icin 1 su bardağı su ( hafif diri kalması icin suyu eksik koyuyoruz).
  • Üzerine surmek icin:
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • Karabiber,
  • Toz kırmızı biber,
  • Tuz,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ.

  • Yapılışı:
  • Tencereye tereyag ve siviyag alınıp soğanlar kavrulur.
  • Soğanlara dolmalik fıstığı eklenip kavrulmaya devam edilir. 
  • İyice yikayip nişastasını giderdiginiz pirinçler eklenir.
  • Kuş üzümleri 10-15 dakika sıcak suda bekledikten sonra suyu suzulup pirince eklenir.
  • Tuzu konulduktan sonra suyu eklenir kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Safranın üzerine 1-2 yemek kasığı sıcak su konulur ve renginin çıkması icin 10 dakika beklenir. 
  • Pilav pisince altı kapatılır safranın suyu( taneleri konulmaz), yenibahar ve karabiberi eklenir biraz dinlendirilir.
  • Kasapta kemiklerini çıkarttığınız ve dovdurdugunuz tavuklarinizin icine 1-2 yemek kasığı içten konulur rulo seklinde kapatılır. 
  • Pirinçlerin disari çıkmasına izin vermeyin tepsiye dizerken yan yana dizdiginiz icin de piserken içleri çıkmaz korkmayın:)).
  • Üzerinin sosunu karıştırıp tavuklara surun ve onceden isitilmis 180-200 derecelik fırında nar gibi kizarana kadar pisirin.
  • Osmanlı mutfağından gelen bu enfes yemek saray sofralarına layık oldugu kadar sizinde misafirlerinize zevkle sunacağınız bir lezzet ......

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder