10 Ağustos 2012 Cuma

Ozbek Mantisi

      En sevdigim mutfaklardan biri Ozbek Mutfagi'dir. O yemeklerin lezzetini tarif edemem. Samsasi ayri, mantisi ayri corbalari hakeza. Ben de elimden geldigince deneyip sizlerle paylasmaya gayret gosteriyorum. Gecen hafta iftara yaptigim bu mantiyi simdilerde yayinlamak nasip oldu. Sizlerde deneyip yorumlarinizi bana iletirseniz cok sevinecegim....


  • MALZEMELER
  • yarim kg un,
  • tuz,
  • su,
  • 1 adet yumurta.
  • ICI ICIN:
  • 500 gram satir kiymasi,
  • 2 adet sogan ( incecik dogranmis),
  • 2 adet patates ( cok minik kup seklinde dogranmis),
  • tuz,
  • karabiber,
  • 1 yemek kasigi zire ( kimyonun cekilmemis hali).
  • UZERI ICIN:
  • sarimsakli yogurt.
  • SOSU ICIN:
  • 2 yemek kasigi tereyag,
  • pul biber.
  • SUSLEMEK ICIN:
  • dereotu.

  • YAPILISI
  • Hamur malzemelerinin hepsini iyice yeteri kadar su ilavesiyle yogurup ele yapismayan ama cokda yumusak olmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamur dinlenmeye birakilir.
  • Ic malzemeleri iyice karistirilip hazirlanir ( asagidaki resimde ic malzemeleri karismis sekilde gorunuyor).
  • Hamur 2 bezeye ayrilir.
  • Normal mantida daha kalin olucak sekilde acilir.
  • 10 'ar samtimlik karelere ayrilir .                     
  •  Her karenin icine bolca icten konur ve bohca seklinde kapatilir.
  •  Bohca gibi kapatilan mantilar iki ucundan tutulup karsilikli asagida resimdeki gibi elinizle iyice sikistirilir.

  • Tum mantilar bu sekilde hazirlanir.
  • Hazirlanan mantilarin hepsi buhar makinasina yerlestirilir.
  • Aslinda orijinalinde ozbeklere ait bir tencerede pisiriliyor.
  • Kat kat olan bu tencere her katinda delikli hazneleri olan en altinda kaynayan suyun buharinda pisiriyor maalesef bende o tencereden olmadigindan buhar makinasi kullaniyorum:).
  • Makinaya tek tek dizilen mantilar yaklasik 45 dakika pisirilir.
  • Pisen mantilarin uzerine sarimsakli yogurt dokulur.
  • En son tereyaginda kavrulmus pulbiberde dokulup dereotuyla servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder