30 Ekim 2011 Pazar

Ozbek Pilavi

Teyzemin tariflerinin oldugu kocaman bir defterim var ozel olarak sadece onun tariflerini yayinlasam herhalde yuzlerce eder:). Her birini denemekten ve tadmaktan cok hoslaniyorum. Hepsi birebir tutuyor ve insani ugrastirmiyor. Bugunde sizlerle ozbek pilavi yapacagiz. Pilavi yaptiktan sonra hizini alamayan ben haddim olmiyarak burda yasayan ozbek bir arkadasada gonderdim ve cok begendiginin haberini aldim:). Bu beni o kadar cok sevindirdiki anlatamam. Sadece kucuk bir ayrinti soylemis oda icindeki havuc miktarini onlarin yaptigina gore daha az olmasiymis. Eminim ozbek pilavi Ozbekistan'da cok farkli yapiliyordur. Etinden tutun kullanilan tum malzemeler yoresel olunca dahada lezzetli oluyordur. Ben bu tarifi teyzem'den oda ozbek bir arkadasindan almis. Kulaklari cinlasin Firuze abla ins begenir:). Simdi bu guzel tarifimize gecelim....

MALZEMELER
1-1,5 kg kusbasi et( ister kuzu ister dana isteginize gore degisir),
1 kg havuc( kibrit seklinde ince ince dogranmis),
3 adet kuru sogan( yarim halka seklinde incecik dogranmis),
4 su bardagi pilavlik basmati pirinc,
1 bas sarimsak,
1 yemek kasigi zire baharati( kimyonun cekilmemis hali pilava muhtesem bir lezzet katiyor mutlaka kullanmalisiniz),
bir parca tereyagi yada kuyruk yagi,
biraz siviyag,
tane karabiber ve tane kisnis tohumu ( etleri haslarken konulup sonradan secilebiliyor,istege gore kullanmayadabilirsiniz).

YAPILISI: Etler guzelce yikanip karabiber,kisnis tohumu ve tuzla beraber dudukluye konulur. Uzerine sicak su ilavesiyle dana etiyse 15-20 dakika kuzu etiyse 10 dakika haslanir.
Sogan bir tencereye alinir ve normal pilav yaparkenkinden iki kat daha fazla yag konularak kavrulur( baya yag cekiyor bu pilav haberiniz olsun:).
Soganlar karamel rengi alinca kibrit copu gibi dogranmis havuclar eklenir ve havuc sari rengini salana kadar kavrulmaya devam edilir( yaklasik yarim saat kadar devamli karistirarak kavruluyor).
Haslanan et suzulur ve kavrulmus soganla havuca eklenir. Bir iki  dakikada etle kavrulur.Onceden tuzlu sicak suya isladiginiz pilavlik pirinci eklenir. Bu asamada zire baharati dokulur ve iyice karistirilir. Pilavin ortasina yikadigimiz bir bas sarimsagi gomeriz. Uzerine 6 su bardagi kadar sicak et suyunu ekleyip kisik ateste 30-40 dakika pisirilir( cok kisik ateste pisirmeyi unutmayin).Iyice pisirildikten sonra alti kapatilir ve bir sofra beziyle yada buyuk bir bezle heryeri iyice sarilarak bir saat dinlendirilir. Servis yaparken pismis sarimsagi uzerine koyarak yaninda guzel bir salata yada ayranda sunulur.Teyzeminde blogunda belirrttigi gibi bu pilavin uzerine yesil cay icilirmis hazmi kolaylastirsin diye:) onuda unutmadan yazayim......

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder