8 Aralık 2011 Perşembe

Asure

 Muharrem ayinda olmamiz hasebiyle Asureler yapildi ve dagitildi her sene oldugu gibi. Muharrem ayinin guzelliklerini sizlerde benim gibi biliyorsunuzdur. Rabbim ins bu ayin bereketinden bizleride mahrum eylemesin. Asure bu bereketli ayin bereketli tatlisi olarak benim aklimda yerini almistir. Herkes kendi zevkine gore ister portakal kabuklu ve karanfilli ister sade yada gulsuyuyla yapabiliyor. Benim tercihim portakal kabuklu ve karanfil suyuyla tadlandirilmis asuredir. Umarim sizlerde begenirsiniz.

MALZEMELER
yarim kg asurelik bugday( bir gece onceden islatilmis),
1 su bardagi nohut ( bir gece onceden islatilmis),
1 su bardagi kuru fasulye( ayni sekilde oda islatilmis olucak),
1 su bardagi kuru kayisi( kayisi ve kuru uzumun miktarlarini kendi damak tadiniza gore cogaltabilirsiniz),
1 su bardagi kuru uzum,
1 su bardagi kuru incir,
2 adet portakalin kabugu ( ister rendenin kucuk kismiyla rendeleyin istersenizde cok minik dograyip kaynar suda  aciligi gecene kadar kaynatin),
arzuya gore dut,
5-6 bardak seker ( tamamiyla damak zevkinize gore degisebilir siz oncelikle 4 su bardagi koyup tadini sonra ayarlayabilirsiniz),
20 adet karanfil ( bir su bardagi sicaga yakin suda bekletilmis),
15 bardak su,
beyaz olmasini isterseniz 1 bardak sut.


Suslemek  icin:
nar,
hindistan cevizi,
tarcin,
findik,
ceviz,
antep fistigi,
cam fistigi,
arzuya gore susam.

YAPILISI: Bir gece onceden islattigimiz bugday,nohut ve kuru fasulyeleri ayri ayri haslayin. Bir duduklude haslamak her sekilde zamandan tasarruf sagliyor ben onu tercih ediyorum. Haslanan bakliyatlari buyukce bir tencereye alip uzerine suyunu ilave edip ozdeslesene kadar kaynatiyoruz.
Kuru uzumleri sicak suyla islatip biraz yumusamalarini sagliyoruz. Pisen asureyi sik sik karistirmayi unutmayin yoksa dibine tutar. Eger suyuda azaliyorsa malzemelerini ekledikce kaynamis su ekleyebilirsiniz.
Kaynayan ve yogunlasan asureye oncelikle kuru kayisilarini sonra kuru uzumlerini ekliyoruz. Dut kurusu yada  baska malzeme eklemek isterseniz bu asamada ilave edebilirsiniz.
Sicak suda beklettigimiz karanfilin suyunu ve kuru incirinide ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. Kivami gelen asuremize en son sekerini ve portakal kabugunu ilave ediyoruz. Beyaz olmasini isteyenler icin bir su bardagi sutte eklenebilir.
Seker ayarini yavas yavas yapmanizi tavsiye ederim tum sekeri doktuktan sonra geri donme sansimiz olamiyabiliyor. Tadina baktikca ve sekeri erittikce damak tadiniza gore ekleme yapabilirsiniz. Pisen asuremizi hic bekletmeden tabaklara servis yapip uzerleri kabuk bagliyana kadar bekletiyoruz. Soguyan asurelerimizi kendi zevkinize gore istediginiz malzemelerle susleyip servis ediyoruz.Rabbim hepimizin asurelerini kabul buyursun. Size bol bereketli ve nefis asureli bir ay dilerim:)))

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder