1 Kasım 2011 Salı

Acma Kete

Bu guzel acma keteyi bol bol yapip derin dondurunuzda muhafaza edebilirsiniz. Umarim begenirsiniz. Tarif yine teyzem'e ait:)...........

MALZEMELER
3 su bardagi sut( 600 ml),
1 su bardağı sıvı yağ ,
1 yemek kaşığı şeker ,
1 yemek kaşığı tuz ,
2 yemek kaşığı kuru maya ( yaşta olabilir ) ,
Alabildiği kadar un .

Ici icin:
50 gr kadar tereyağı
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 buçuk su bardağı un
Tuz
 
Hamur katlarina surmek icin:
250 gr eritilip soğutulmuş tereyağı
Üzerine sürmek için 2 yumurta sarısı

YAPILIŞI: Hamur tum malzemeler karistirilarak yogrulur ve 1 saat ilik bir ortamda dinlendirilir.
Ici icin tereyagi ve siviyag bir tavaya alinip un ve tuzla kavrulur. Un yaklasik 10-15 dakika kisik ateste kavrulur.
Dinlenen hamur 6 bezeye ayrilir. Diger tarafta 250 gram tereyagi eritilir ve sogutulur. Bezenin biri acilabilen buyuklukte ve incelikte acilir. Ne kadar ince acabilirseniz o kadar katlari guzel olur. Birinci bezenin uzerine erittiginiz ve soguttugunuz tereyagindan 3-4 kasik surulur. Ikinci ve ucuncu bezede acilir sirasiyla birinci bezenin uzerine ust uste yaglayarak yerlestirilir. Uc katli olan bu hamuru kocaman bir rulo yapip 2 ser parmak kalinliginda keserek 10 parcaya bolunur ve bir tabaga alinarak dolabta yarim saat bekletilir( ic yaglarinin donmasi icin). Yanliz kestiginiz hamurlari tabaga koyarken ic kisimlarini yukariya gelicek sekilde koymayi unutmayin( taze gelin mantisindaki tepsiye dizdigim yufkalar gibi:). Ayni sekilde diger uc hamuruda acip yaglayip dolaba kaldiriyoruz. Toplam 20 adet hamurumuz oluyor.
Dolabta dondurdugunuz hamurlari teker teker alip ic malzemesinden bir tatli kasigi konulup guzelce kapatilir ve yaglanmis tepsiye dizilir. Mayali bir hamur oldugu icin aralikli koymaya ozen gosterin.
Yarim saatte tepside mayalandirip uzerlerine yumurta sarisi surup onceden isitilmis 180-200 derecelik firinda kizarana kadar pisirilir. Firindan cikan ketelerin uzerini bir bezle kapatarak ilik hale gelene kadar bekletilir. Iliyinca servis yapilir.
 
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder