17 Kasım 2011 Perşembe

Arnavut Boregi

 Bir iki saat once esimin istegi ve cocuklugumdan kalma anilariminda baskisiyla kalkip bir arnavut boregi yaptim. Sevgili annem biz kucukken genelde hafta sonu bir gun yemek yapmak yerine iki uc tepsi borek yapar yaninada bol ayran ve salatayla bizi yedirirdi( biz alti kisilik bir aile olunca 2-3 tepsi borek anca yetiyordu sasirmayin). O kadar cok begenirdikki annemin boregini, tum kardesler sen fazla yedin yok ben az yedim diye birbirimizede girmeyi ihmal etmezdik:)). Bende bu guzel boregi yapip tum ailemin kulaklarini cinlattim. Tum asamalarini dikkatle yaptiktan sonra hicde zor olmayan bu boregin tarifi su sekilde.......

MALZEMELER
500-600 gram un,
1 tatli kasigi tuz,
1-2 yemek kasigi sirke,
aldigi kadar su( ben tam 1 su bardagi kullandim).

Aralarina Surmek Icin:
yarim paket tereyagi,
3 yemek kasigi siviyag( zeytinyagida olur).

Ic Harci Icin:
700 gram ispanak,
2 adet kuru sogan,
2 yemek kasigi siviyag,
2 yemek kasigi tereyagi,
1 yemek  kasigi biber salcasi( domatesde olur zevkinize gore),
tuz,
karabiber,
peynir( lor,cokelek ,beyaz hangisinden isterseniz).

Uzeri icin
1 yumurta sarisi,
1-2 yemek kasigi siviyag,
1 yemek kasigi yogurt.

YAPILISI: Hamur malzemelerinin hepsi karistirilip ozlu bir hamur elde edilir ve asagidaki gibi 20 kucuk ( ceviz buyuklugunde) beze yapilir. Bezeler unlanmis bir tepsiye konur ve dinlendirilir. Diger tarafta yaglar bir tavada eritilir ve yemeklik dogranmis kuru soganlar kavrulur. Salcasi ve yikanmis suyu iyice sikilmis ispanaklar soganlara eklenir. Tuzu ve karabiberide eklenip kavrulur. Kavrulan ispanak sogumaya birakilir.
 Ispanaklar sogurken bezelerimizi 10 tane tepsinin altina 10 tanede uzerine olucak sekilde tatli tabagi buyuklugunde acilir. Sonra bu hamurlari aralarina erittigimiz ve siviyagla karistirdigimiz birer yemek kasigi yagi surup ust uste koyariz (allttaki resim gibi). En ust kati haric tum katlar yaglandiktan sonra bir merdane yardimiyla hepsi birden acilabildigi kadar acilir. Tepsinizin buyuklugune gore acabilirsiniz. Ben biraz disarlarindan sarkicak sekilde actim ve yaglanmis tepsinin dibine yerlestirdim. Yerlestirilen hamurun uzerine soguyan icini koyup uzerine peyniri rendelenir.
 Diger 10 hamurada ayni islemi yapip ispanakli harcin uzerine kapatilir. Disarda kalan kenarlari guzelce katlayip uzerine siviyag,yogurt ve yumurta sarisiyla yaptigimiz harc surulur. Bir bicakla istediginiz buyuklukte kestikten sonra onceden isitilmis 180 derecede once yarim saat sonra 200 dereceye yukselterek uzeri nar gibi kizarana kadar pisirilir.
Pisen boregi firindan cikar cikmaz dinlendirmek icin uzerine bir bez yada sofra bezi kapatilir. Servis yapicaginiz zamana kadar bu sekilde bekletilir. Yaninda guzel bir ayran ve salatayla sunulabilir. Hiyir hiyir boreginizi davet sofralarinizdada gonul rahatligiyla yapabilirsiniz..........

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

3 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, gerçekten çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Cok tesekkur ederim Eda Hanim,soyle bir blogunuzu gezdim sizin tariflerinizde cok hos gorunuyor:) basarilarinizin devamini dilerim............

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler Kevser Hanım, tariflerinizi çok beğendim ileride denemeyi düşünüyorum:)
    Başarılar dilerim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil