26 Eylül 2011 Pazartesi

Hunkar Begendi

Yemeklerin en ozel olanlarinin arasindadir Hunkar begendi.Osmanli zamanindan gunumuze kadar gelmis essiz bir lezzet.Davet sofralarinizda gururla servis edebilirsiniz.Bende dun degerli esim ve kizlarim icin yaptim bu guzel lezzeti.Yemegin sonunda esim gecici sureligine hunkar begendiyi kendi ismi olan omer begendi yapti:).Sizlerde  hem mide hemde goz doyurucu olan bu yemegi denemek isterseniz tarifimize gecelim.

MALZEMELER:
6 adet kucuk boy tombul patlican(maalesef cok aramama ragmen buyuk kozlenecek patlican bulamadim bende kucuk ve tombul olanlarini secmeye calistim,bu yemekte onemli olan patlicanin cekirdekli olmamasi),
400 gram kusbasi et(serit seklinde kesilmis),
1 adet kuru sogan(yemeklik dogranmis)
2-3 adet yesil sivri biber,
2 adet domates,
2-3 yemek kasigi siviyag,
1 yemek kasigi domates yada biber salcasi,
1 su bardagi su,
tuz,
karabiber,
yarim demet maydanoz.

Patlicanlarin harci icin:
3-4 yemek kasigi siviyag yada tereyagi,
3 yemek kasigi un,
1 su bardagi sut,
yarim su bardagi kasar peyniri,
tuz.

YAPILISI: Patlicanlar kozlenir ve soyulur.Kararmasini istemiyorsaniz etini hazirlayana kadar 1 adet limon sikilmis suda bekletebilirsiniz.Orta buyuklukte bir tencereye etler alinip suyunu salip cekene kadar kavrulur.Kavrulan etlere siviyagi eklenip sirasiyla once kuru soganlari sonra yesil biberleriyle kavrulmaya devam edilir.Kabuklari soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis domatesleride eklenip,tuzu,karabiberi ve salcasi konur.Son olarak suyunuda ekleyip guzelce pismeye birakilir.Pisen etlere alti kapandiktan sonra  dogranmis maydanozlar eklenir.
Baska bir tencereye siviyag yada tereyagi alinip uzerine unu katilir ve guzelce kavrulur.Kavrulan una kucuk kucuk dogranmis patlicanlar eklenip uzerine sutu dokulur ve dibine tutmamasi icin iyice karistirilir.Son olarak kasar peyniri ve tuzuda konup  alti kapatilir.Once patlicanli harctan tabaga alip uzerine etten bir miktar alarak dogranmis maydanozla susleyip yaninda guzel bir pilavla servis edebilirsiniz.

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder