Bu enfes mantılari Ramazan-i şerifin ilk gunu buyuk kızım Dilanur ile yaptık. Kendimizi ödüllendirerek aksam iftara pisirip afiyetle yedik:).
Sizlerde usenmez hemen yapmak isterseniz buyrun :
- Malzemeler:
- 3-4 su bardağı un,
- 1 yemek kasığı tuz,
- 2 adet yumurta ,
- 1 cay bardağı su ( suyu neden az Cunki hamur cok sert olmalı ama cok az gelirse az daha ilave edebilirsiniz.
- İc harcı icin:
- 250-300 gram kiyma,
- Ben icine 1 tatlı kasığı biber salcasi ekliyorum ( tercihen),
- 2 adet sogan,
- 1 yemek kasığı reyhan ( olmazsa olmazım lezzeti sahane yapıyor)
- Tuz,
- Karabiber,
- Ve isteğe göre pulbiber .
- Sosu icin:
- 1 yemek kasığı domates salcasi,
- 1 tatlı kasığı biber salcasi,
- 1-2 yemek kasığı tereyag,
- Siviyag,
- Nane,
- Pulbiber.
- Yapılışı:
- Hamur malzemelerini karistirin.
- Su ilavesiyle yogurup sertce bir hamur elde edin.
- Hamurun hzerini kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin.
- İc icin tum malzemeleri iyice yogurun.
- Dinlenen hamuru 2 bezeye ayırın ve once merdaneyle ile sonra oklavaya sararak un ilavesiyle incecik acın.
- Hamuru istediğiniz boyutlarda tercihen 1,5 santimlik şeritler halinde kesin.
- İcine kıymalı harçtan doldurun ve kapatın.
- Mantıyi hazırlamak icin onceden et suyunuz varsa kaynatin.
- Yok ise bir tencereye su ve tuz ekleyip kaynatin.
- Mantılari kaynayan suya ekleyip iyice su yüzeyine çıkana kadar kaynatin.
- Bu esnada icine 1 su bardağı soguk su katın ( annem hep bu sekilde yapardı ve derdiki mantinin şişmesini önler:),
- Tavada tereyag, siviyag ve salçaları kavurun icine nane ve pulbiberinide ekleyip karistirin.
- Ocaktan alın.
- Soguk su ilave ettiginiz mantinin suyunu kontrol edin eger cok fazlaysa birazını alın .
- İcine hazırladığınız sosu dokun.
- Kayserililer mantiyi hafif sulu ve sosu suya dökülmüş sekilde yiyorlar denemenizi tavsiye ederim enfesss:)).
- Hazırladığınız mantiyi tabağa alın üzerine sarımsakli yogurt ve isteğe göre sumak ilavesiyle servis yapın.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder