7 Temmuz 2014 Pazartesi

Mantı ( Kayseri )

   Resimde dev gibi görünen mantıklarım aslında oldukça minikler ( yaklasik 1,5 santim kadar ) ama Kayseri'de daha minikleri yapıldığından fazla soz söylemek istemiyorum.
Bu enfes mantılari Ramazan-i şerifin ilk gunu buyuk kızım Dilanur ile yaptık. Kendimizi ödüllendirerek aksam iftara pisirip afiyetle yedik:).
   Sizlerde usenmez hemen yapmak isterseniz buyrun :

  • Malzemeler:
  • 3-4 su bardağı un,
  • 1 yemek kasığı tuz,
  • 2 adet yumurta ,
  • 1 cay bardağı su ( suyu neden az Cunki hamur cok sert olmalı ama cok az gelirse az daha ilave edebilirsiniz.
  • İc harcı icin:
  • 250-300 gram kiyma,
  • Ben icine 1 tatlı kasığı biber salcasi ekliyorum ( tercihen),
  • 2 adet sogan,
  • 1 yemek kasığı reyhan ( olmazsa olmazım lezzeti sahane yapıyor)
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Ve isteğe göre pulbiber .
  • Sosu icin:
  • 1 yemek kasığı domates salcasi,
  • 1 tatlı kasığı biber salcasi,
  • 1-2 yemek kasığı tereyag,
  • Siviyag,
  • Nane,
  • Pulbiber.
  • Yapılışı:
  • Hamur malzemelerini karistirin.
  • Su ilavesiyle yogurup sertce bir hamur elde edin.
  • Hamurun hzerini kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin.
  • İc icin tum malzemeleri iyice yogurun.
  • Dinlenen hamuru 2 bezeye ayırın ve once merdaneyle ile sonra oklavaya sararak un ilavesiyle incecik acın.
  • Hamuru istediğiniz boyutlarda tercihen 1,5 santimlik şeritler halinde kesin.
  • İcine kıymalı harçtan doldurun ve kapatın.
  • Mantıyi hazırlamak icin onceden et suyunuz varsa kaynatin.
  • Yok ise bir tencereye su ve tuz ekleyip kaynatin.
  • Mantılari kaynayan suya ekleyip iyice su yüzeyine çıkana kadar kaynatin.
  • Bu esnada icine 1 su bardağı soguk su katın ( annem hep bu sekilde yapardı ve derdiki mantinin şişmesini önler:),
  • Tavada tereyag, siviyag ve salçaları kavurun icine nane ve pulbiberinide ekleyip karistirin. 
  • Ocaktan alın.
  • Soguk su ilave ettiginiz mantinin suyunu kontrol edin eger cok fazlaysa birazını alın .
  • İcine hazırladığınız sosu dokun.
  • Kayserililer mantiyi hafif sulu ve sosu suya dökülmüş sekilde yiyorlar denemenizi tavsiye ederim enfesss:)).
  • Hazırladığınız mantiyi tabağa alın üzerine sarımsakli yogurt ve isteğe göre sumak ilavesiyle servis yapın.
Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder