5 Haziran 2011 Pazar

Icli Kofte

Gecen mercimek corbasi tarifi verirken sira sira o aksamki tum yemeklerimin tarifini vericegimi soylemistim en son olarak icli kofteyi vermek istedim.Dogruyu soylemek gerekirse icli kofte tarifle bir kerede yapilabilecek bir yemek degil ama yinede denemeye deger bence.Her denemede biraz daha ustalastiginizi sizde fark edicesiniz.Yoresel olarak ic malzemeleri,baharatlari ve yapim sekli degisebiliyor.Ama lezzet olarak bence her yorenin ayri lezzeti vardir diye dusunuyorum.Ben annemden ogrendigim sekilde ici ve disi salcali,disina et konulan tarifini yapiyorum.Bazi yorelerde ise disi etsiz,ici salcasiz da olabiliyor.Tabi bunu birde annem yapinca ozaman lezzetini size tarif edemem.Annecim ben senden ogrendigim sekilde yapmaya calistim bakalim begenicekmisin cok merak ediyorum:)Tarifimiz soyle.

MALZEMELER
Disi icin:
750 gram ince bulgur(koftelik),
1 cay bardagi irmik,
1 su bar un,
yarim kg,yagsiz,sinirsiz iki kere cekilmis kiyma,
1 tatli kasigi kimyon,
1 tatli kasigi tuz,
2 yumurta,
1 yemek kasigi salca

Ici icin:
1 kg normal yagli kiyma,
1 kg sogan incecik yemeklik dogranmis,
1 yemek kasigi biber salcasi,
1 paket tereyagi,
1 su bardagi ceviz(arzuya gore antep fistigida koyanlar oluyor ama ben cevizle yaparim)
1 demet maydanoz,
tuz,
1 cay kasigi karabiber,
1 tatli kasigi reyhan(baharatlarin miktarlarini siz damak tadiniza gore degistirebilirsiniz)

YAPILISI
Bir gun onceden 1 kilo kiymayi tencereye alip suyunu salip cekene kadar kavurun.Icine dogradiginiz soganlarini ekleyip  kavurmaya devam edin.Iyice yumusayan soganlara 1 paket tereyagini ekleyin.Yagi eriyince cevizini koyup bir iki dakika daha pisirin.Tuzunu ve baharatlarini ekleyin.Salcasini koyup karistirin.Iyice pisen harcin altini kapattiktan sonra dogranmis maydanozlarinida ekleyip sogumaya birakin.Ilk sicakligi cikip ilidiktan sonra dolabinizin dondurucu bolumune yerlestirin.Sabah disi hazirlamaya baslarken dondurucudan cikarinki dis hazir olana kadar icide kasikla donuk ama karistirilir sekile gelsin.Yanliz yaglarinin kesinlikle erimemesi lazim yoksa icli kofteleri kapatirken cok zorlanirsiniz.Simdi gelelim disini hazirlamaya:)
Oncelikle ince bulgur,kiyma,irmik,un,tuz,kimyon 10 dakika yogurulur.Sonra icine teker teker yumurtalari kirilir su ilavesiyle birlikte iyice yogurulur.Bu yogurma islemi  yapana gore kisalip uzayabilir genelde 15-20 dakikada oluyor ama kuvvetlice olursa.Elinize bir parca hamur alip avucunuzda uzatip ikiye ayirdiginizda eger icinde bosluk olmazsa ve dagilmazsa hamurunuz cok guzel olmustur.Son olarakda bir kasik salcasini ekleyip bir bes dakikada oyle yogurup birakabilirsiniz.Simdi gelelim en mesaakkatli ve eglenceli bolumune hamurunuzdan ceviz buyuklugunde parcalar alip once tek parmaginizla sonra iki parmaginizla icini oyuyoruz ve inceltiyoruz,incecik olan disa,icinden bir yemek kasigi dolusu koyuyoruz ve yavas yavas elimizi islatarak dondurerek kapatiyoruz.Bir tencereye yeteri kadar su koyup icine tuz ve bir kucuk parca limon tuzu koyup kaynatiyoruz.Kaynayan suya icli koftelerimizi atip iyice hasliyoruz.Biz genelde haslama yedigimiz icli kofteleri nadirde olsa kizartabiliyoruz ama oncesinde mutlaka haslama  islemini yapip sonra yumurtaya batirip kizartiyoruz.Uzerine sikacaginiz mis gibi bir limonla icli kofteniz dahada guzellesicektir en azindan benim icin oyle oluyor.Afiyet  bak seker olsunnn.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder