28 Mart 2014 Cuma

Patlıcan Kebabi ( Fırında)

     Bizim evde Patlicanla yapılan yemeklerin ayrı bir yeri vardır. Her turlu patlıcan yemegi yapmayi, yemeyi ve paylaşmayı cokkk seviyorum.
Bu kebabı evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Bilhassada Ramazan ayında iftarda cok iyi bir secim oluyor. Yapımı inanılmaz kolay ama görüntüsü ve lezzeti sahane oluyor.
      Benim esim Kahramanmarasli ve orda sıklikla bu yemek fırında yaptırılır. Orda her yediğimizde evdede yapsam ve firindaki gibi guzel olsa diye dusunurdum . Defalarca yapmisligim vardır yap, ye tekrar dene yöntemiyle firinlanmis gibi lezzeti olan tada vardık diyebilirim. Bunları aslında ben degil esim söylüyor. Kendisinin damak zevki inanılmaz kuvvetlidir. Ayşenur sen oldun bu yemekte oldu diyince bende paylaşma kararı aldım. Umarım sizlerde beğenirsiniz.



  • Malzemeler (6-8 kişilik)
  • 1 kg yağlı kiyma ( kuzu daha lezzetli oluyor, kesinlikle yağlı kiyma olmalı cunki bu kebap yağsiz etle lastik gibi oluyor hoş olmuyor),
  • 1-2 adet kuru sogan ( rendelenmis, soganiniz cok büyükse 1 de yeterlidir),
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • 1 yumurta,
  • 1 cay kasığı kabartma tozu ( yumuşak yapıyor) ,
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • 4-5 adet buyuk uzun patlıcan ( tepsinizin büyüklüğüne göre ayarlama yapabilirsiniz),
  • 8-10 adet kucuk sivri biber,
  • 5-6 adet domates .

  • Yapılışı:
  • Kıymayi , sogan, tuz, karabiber , yumurta ve kabartma tozuyla iyice yogurun.
  • Yarım saat kadar dinlendirin.
  • Patlicanlari hic soymadan uc parmak kalınlığında kesin. 
  • Aralarına hazırladığınız kiymadan avuç ici büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayin ve bir patlıcan bir kofte seklinde malzemeler bitene kadar dizin.
  • Eger malzemeleriniz biter ve tepsinin ortasında boşluk kalırsa oraya sebze koyabilirsiniz.
  • Domatesleri cok iri degilse ortadan ikiye bölüp dizdiginiz patlıcan ve köftelerin üzerine aralıklı koyun.
  • Biberleride yerleştirin.
  • Siviyag gezdirin. 
  • Elinizle hafif tuz ve karabiber serpip üzerini folyoyla kapatın.
  • Onceden isitilmis 180 derecede yaklasik 40 dakika pişirin.
  • Sonrasında üzerindeki folyoyu açıp 220 derecede uzerleri iyice kizarana kadar pişirmeye devam edin.
  • Bu yemeğe herhangi bir su ilavesi yapılmıyor .
  • Ağzı kapali pisirdigimizden kendisi sulanıyor sonrasında suyunu çekiyor böylelikle lezzeti icinde kalmis oluyor.
  • Yanında pirinc pilavı ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

1 yorum:

  1. kevsercim fırın ısısı farkı ile harika bir yemek oldu.çoook teşekkür ederim .emeğine sağlık

    YanıtlaSil