15 Ocak 2014 Çarşamba

Bayat Ekmek Böreği



     Küçük bir çocukken annem Ramazan ayında sahurlarda bu böreği yapar,yanımıza gelip "çocuklar en sevdiğiniz börekten yaptım haydi kalkın" derdi. Bizler annemin o sözünü duyunca yataktan öyle bir fırlayıp sofraya giderdikki sanki ilk giden böreği daha çok yiyecek gibi düşünürdük. Ben genç kız olana kadar annemin bu böreği bayat ekmeklerle yaptığını bilmezdim.  Öğrendiğimde ise çok şaşırmış anneme karşı her şeyi değerlendiğinden dolayı hayranlık duymuştum. Annem nasıl bir insandı ki arta kalan her malzemeyi değerlendirip bize sevgiyle yedirirdi. Bende annem gibi kızlarıma bu böreği severek yapıyor , çocukların hoşlanmadıkları malzemelerle harçlar hazırlıyor ve 
yediriyorum. Böylelikle sevmedikleri sebzeleri hiç farkında olmadan zevkle yiyorlar. Aslında bu
böreğe "Anne Böreğide " denebilir. Sizlerde yapmak isterseniz buyrun...
       


  • Malzemeler ( 4 kişilik)
  • Yarım somun bayat ekmek ( kişi sayısına göre çoğaltmak elinizde),
  • 3 yemek kaşığı tereyağ( minik küpler halinde kesilmiş),
  • 1 çay bardağı süt,
  • 4 yumurta,
  • 1 adet domates,
  • 1 adet yeşil biber,
  • İstediğiniz bir iç harcı( kıymalı, peynirli, pırasalı,sebzeli) bir kase kadar,
  • Yarım demet maydanoz ,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • 1 su bardağı kadar kaşar peyniri.

  • Yapılışı:
  • Ekmeği bir bıçak yardımıyla istediğiniz büyüklükte kesin ve tencereye yerleştirin üzerine tereyağ parçalarını koyup kısık ateşte ekmekler kıtırlaşana kadar pişirin.
  • Sertleşen ekmeklerin üzerine sütü dökün.
  • Hazırladığınız harcı yayın. 
  • Yumurtaları tuz ve karabiberle çırpıp harcın üstüne dökün.
  • Domates ve biberi ince ince dilip yumurtanın üzerine dizin kasar peynirini ve maydanozunuda serpip kısık ateşte pişirin. 
  • Sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun :)
Kevser KURU


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder