9 Aralık 2013 Pazartesi

Asure

   Selamunaleykum diyerek sozume baslamak istiyorum. Her ne kadar asure icin gecikmis olsamda yeniden yayin yapmaya bu guzel tatli ile baslamak istedim. Cok uzunca bir aradan sonar tekrar yayin yapmaya firsat buldum. Insallah devami gelir diye duaciyim. Gecen surede ailemiz icin cok buyuk  degisiklikler oldugundan( turkiyeye yerlesme gibi) ancak kendimize gelebildik diyebilirim. Bu guzel insanlari birlestirici ozelligi olan tatliyi biricik kardesim Semra ile birlikte bizi ziyarete geldikleri bir haFta sonu( 3 hafta once) yapmistik. Insan sevdikleriyle birlikte guzel seyler yapip onlarda vakit gecirince dahada bir anlam kazaniyor yapilanlar:). Biz gule, eglene ve sohbet ederek hic farkinda olmadan koca bir Kazan asureyi yapmis olduk. Umarim sizinde hayirlarinizi rabbim kabul eder ve karsiligini ote dunyada karsiniza cikarir. Simdi tarifimize gecelim isterseniz.
 
Malzemeler:
Yarim kg asurelik bugday( bir gun onceden islatilmis),
1 su bardagi nohut ( bir gun onceden islatilmis),
1 su bardagi kuru fasulye ( ayni sekilde ),
300 gr kuru kayisi ( kucuk kucuk dogranmis),
1 su bardagi kadar kuru incir ( ayni sekilde dogranmis),
200 gr kus uzumu,
1 su bardagi kuru uzum ( sicak suda bekletilmis),
6 su bardagi seker ( seker miktarini kendi damak zevkinize gor ayarlyabilirsiniz.
20-25 kadar karanfil ( bir gun onceden sicak suyla islatilmis , yaklasik 1-2 su bardagi su yeterli olucaktir),
2 adet portakal kabugu ( cok minik toplu igne topu kadar dogranir ve suda haslanir acisi cikmasi icin ,10 dakika haslamak yeterlidir),
yaklasik 35 su bardagi su ( bu olcuyu siz kendi arzu ettiginiz kivami Alana kadar azaltip cogaltabilirsiniz),
1 su bardagi sut.
 
Suslemek icin:
yukarda gorundugu gibi cam fistigi,
hindistan cevizi,
ceviz,
tarcin,
nar taneleri,
antep fistigi,
kus uzumu,
sizinde arzu ettiginiz daha farkli seylerde kullanilabilir.
Yapilisi:
 
  • Bir gece onceden islatilmis bugdaya yaklasik 15-20 bardak su konup haslanir ( genelde duduklu tencereyi tercih ediyorum iyi haslansin diye ve suyunu dokmuyorum),
  • Kuru fasulye ve nohutta ayni sekilde farkli tencerelerde dagilmadan bir miktar suyla haslanirlar.
  • Haslanan ve iyice yumusayan bugdaylar buyukce bir tencereye suyuyla beraber alinir icine tekrar kaynamis su ilavesiyle ( 5-10 bardak kadar kivamina gore ayarlama yapabilirsiniz ) haslanmaya devam edilir.( suyunu dokmememin sebebi bugdayin icindeki nisastayi salmasi boylelikle ayriyeten nisanta kullanmaniza gerek yoktur),
  • Kuru fasulye ve nohutlarida kaynayan bugdayli suya eklenir.
  • Birbirleriyle iyice haslanan ( yaklasik 2-3 saat hasladim kisik ateste) malzemelere sirasiyla kayisi, kuru uzum, kus usumu, portakal kabugu, ve seker eklenir.
  • Sekerini eklerken lutfen dikkatli olun kendi damak tadiniza gore ayarlayin.
  • En son sutu ve karanfil suyu ve arzu edilirse inciride eklenir, bir tasim daha kaynattiktan sonra ocaktan alinir.
  • Asure yapimi biraz sabir gerektiriyor ama cokk zevkli .
  • Malzemelerin birbiriyle ozdeslesmeleri yaklasik 3-4 saati buluyor.
  • Acele bir sekilde konserve urunlerle asure yapmanizi tavsiye etmem.
  • Guzel ve kivamli bir asure icin kollari sivamaya ne dersiniz:).
  • En son kaselere pay edilen ve soguyan asureler dilediginiz gibi suslenerek dagitilir ve servis yapilir:)

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder