9 Aralık 2012 Pazar

Sunday Lunch

   Ingilizlerin  cok meshur bir yemegi olan Sunday Lunch ( genelde pazar gunleri yapilir) herkesin bir kerede olsa tadmasi gereken bir yemek bence:).
Bende bu guzel yemegi elimden geldigince sizlere tarif etmeye calisacagim. Bildigimiz kocaman bir koyun bacaginin saatler suren pismesinden sonra tiftik tiftik ayrilmasina inanamayacaksiniz:). Basta cok zor gibi gorunsede aslinda firina attiktan sonra unutmaniz gereken bir yemek. Yaklasik 8-9 saatlik bir pismenin ardindan tepsinin dibindeki etin kendi suyuyla bir sos hazirliyorsunuz. Yaninda haslanmis bir cok sebze ve patates puresi en onemliside yorkshire pudding dedikleri sadece yumurta , sut ve unla yapilan kizgin cupcake kaliplarina bol siviyag konulup icine dokulup firinda pisirilmesiyle olusan tuzsuz bir ekmekle sunulan bir yemek turu. Tabi istege bagli olarak cesitli salatalarlada renklendirebilirsiniz. Ben size orijinal tabagin resmini cekmek istedim. Simdi yavas yavas tarife gecelim...


  • MALZEMELER
  • 1 koyun bacagi ( ne cok yagli ne cok yagsiz),
  • Terbiyesi icin:
  • tuz,
  • karabiber,
  • 100-150 gram eritilmis tereyagi,
  • arzuya gore sarimsak rendesi.
  • Gravy ( et suyuyla sos) sos icin:
  • isterseniz hazir soslada yapabilirsiniz ben burda Bisto markasinin gravy sosunu kullandim eminim turkiyedede buyuk marketlerde vardir.
  • Hazirini bulamazsaniz 2-3 yemek kasigi un,
  • tepsinin dibindeki etin yagi ve suyu,
  • tuz.
  • Yorkshire pudding icin:
  • 4 buyuk yumurta ( yumurtalari bir kaba kirin diger malzemeler aynen kirdiginiz yumurta miktarinca olucak),
  • yumurta miktarinca sut,
  • ayni sekilde un,
  • bir cimdik tuz,
  • 2 yemek kasigi siviyag.
  • Istege gore patates puresi:
  • 5-6 adet patates ( haslanmis),
  • 3 yemek kasigi tereyag,
  • yeteri kadar sut,
  • tuz,
  • 1 cay bardagi kadar kasar peyniri.

  • YAPILISI:
  • Aldigimiz koyun yada kuzu bacagini eritilmis tereyag, tuz ve karabiberle iyice ovun.
  • Buyukce bir firin tepsisine yerlestirin.
  • Isterseniz dibine 1 su bardagi kadar su koyabilirsiniz.
  • Uzerini aluminyum folyoyla kapatip firininizin en kisik ayarinda ( bir cok firinda 100 derecedir) pisirmeye birakin.
  • Yaklasik 4 saat kadar pisirdikten sonra firinin ayarini 170 dereceye yukseltin.
  • Bu arada bir kere tepsinin uzerini acip bakabilirsiniz ( baktiktan sonra kapatmayi unutmayin)arzu ederseniz de ters cevirebilirsiniz.
  • Bu sekilde firinin ayarini yukselttikten sonra yasklasik 3-4 saat kadar daha pisirin ve firini kapatin.
  • YORKSHIRE PUDDING ICIN:
  • Yorshire pudding icin tum malzemeleri mikserleyin ve bir cupcake kalibi seklindeki tepsiyi firinda kizgin olana kadar bekletin. Iclerine bol siviyag koyup yaklasik ( 4-5 yemek kasigi her birine )tekrardan tepsiyi firina verin. Ben cok yag kullanildigindan hazir yorkshire pudding kullandim.
  • Hazirladiginiz hamuru firindan cikardiginiz kizgin cupcake kalibli tepsiye kepceyle paylastirin.
  • Iyice sisip kek kalibinin hizasini gecene kadar pisirin.
  • Pisirdiginiz hamurlar ortasi ice basik kenarlari yukarda olucaktir hic korkmayin.
  • SOS ICIN:
  • Etin yagindan bir kac kasik alip bir tencereye alin uzerine 2-3 yemek kasigi un koyup kavurun.
  • Kavrulmus unun uzerine etin suyundan koyun ve kaynatin.
  • Baktiniz sosunuz cok yogun oldu su ilavesiyle kivamini ayarlayin.
  • Tuz ve karabiber ilave edin ( sosunuz hazir).
  • PATATES PURESI:
  • Patates puresi icin ise haslanmis ve ezilmis patatesleri tuz ve karabiberle karistirin.
  • Buyukce bir tencereye tereyagini alip hafifce yakin.
  • Uzerine haslanmis ve ezilmis patatesleri ve sutunude koyup iyice karistirin.
  • Sutu iyice cekip toplarlanana kadar kavurun.
  • En son altini kapatip kasar peynirinide ekleyip iyice karistirin.
  • Tabaga haslanmis sebzeler ( brokoli, karnabahar, buruksel lahanasi, bezelye, havuc v.s ) koyup bir parca pure bir kac tane yorkshire pudding yaninda firinda pisirdiginiz ve istediginiz sekilde kestiginiz et ve yaptiginiz sosla ( bu yemekte en onemli kisim sosu) servis yapabilirsiniz.
  • Bu muhtesem lezzeti mutlaka tadmalisiniz diyor sizleri yemeginizle bas basa birakiyorum:).

AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık Kevser nefis görünüyor denerim bir gün inşaallah.Yalnız bazı malzemeleri daha açık yazsan iyi olurdu.Hanı orjinal malzemeler yerine ne kullanılarak yapılır bana çok açık gelmedi sanırım...Muhteşemsin bir tanem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldigince malzemelerin muadillerini yazmaya calistim ama sen hangisini soruyorsun teyze'cim ona gore yardimci olmaya calisayim.
      Cok tesekkurler inanilmaz bir lezzet mutlak denenmesi lazim diyorum:)

      Sevgiler

      Sil