Sutlu besleyici guzel bir kek:) Malzeme listemiz soyle....
MALZEMELER
4 yumurta,
2 su bardagi toz seker,
1 su bardagi pirinci unu( bende yoktu onun yerine un kullandim),
1 su bardagi sut,
1 su bardagi siviyag,
2 su bardagi un,
1 paket kakao,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
1 tatli kasigi nescafe.
UZERI ICIN:
1 su bardagi sut.
YAPILISI: Yumurta ve seker bembeyaz olana kadar mikserle kopurtulur. Tum sivi malzemeleri eklenir ve karistirilir. Son olarak kuru malzemeleri eklenip kivamli bir kek hamuru yapilir yaglanmis bir kek kalibina dokulur.
Ben kek hamurunu kaliba doktukten sonra uzerine bir avuc ceviz dogradim. Onceden isitilmis 170 derecelik firinda 50-60 dakika pisirilir. Pisen kek firindan cikar cikmaz soguk sut dokulur ve bir tabaga ters cevrilir bekletilir. Uzerini istediginiz sekilde susleyip servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
30 Ekim 2011 Pazar
Taze Gelin Mantisi
Bir kac gun once yeni gelin olan bir arkadasimizi ziyaret etmek ve hasbihal etmek icin toplandik. Her birimiz kalabalikda oldugumuzdan elimiz bos gitmeyelim dedik ve birer cesit yapip yanimizda goturduk. Bende yeni gelin olmasi hasebiyle taze gelin mantisi yaptim. Yapimi normal mantiyla alakasi olmiyan cok kolay bir tarif. Denerseniz begeniceginizi umuyorum. Malzemelerimizde neler varmis bakalim.........
MALZEMELER ( kare bir borcam icin)
3 adet yufka,
yarim paket tereyagi yada margarin.
Sosu icin:
2-3 su bardagi yogurt,
3 dis sarimsak,
tuz.
( Bu sekilde yufkalar kesilir ve firinda guzelce kizartilir).Uzeri icin:
300 gram kiyma,
bir kac yemek kasigi siviyag,
1 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
2 adet yesil biber,
1 adet domates,
bir tutam maydanoz,
tuz,
karabiber,
arzu ettiginiz baska baharatlarda olabilir.
YAPILISI: Tereyagini eritip sogutun. Bir yufkanin her yerini guzelce yaglayin ve rulo olarak sarin. 2'ser santim kalinliginda keserek, kestiginiz yerleri yukariya gelicek sekilde yerlestirin. Diger iki yufkayada ayni islemi yapip onceden isitilmis 180 derecelik firinda kizarana kadar pisirin.
Yogurt ve sarimsagi guzelce karistirip sos haline getirin.
Kiymayi bir tavada suyunu salip cekene kadar kavurun. Birkac yemek kasigi siviyagi ekleyip soganlarini koyun ve kavurun. Yesil biberlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak domatesini ve baharatlarini ekleyip bir iki karistirdiktan sonra altini kapatin. Ince sekilde dogranmis maydanozlarini ekleyin. Yufkalarin uzerine once sarimsakli yogurdunu sonra kavurdugunuz kiymasini guzelce yayip ilik olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER ( kare bir borcam icin)
3 adet yufka,
yarim paket tereyagi yada margarin.
Sosu icin:
2-3 su bardagi yogurt,
3 dis sarimsak,
tuz.
( Bu sekilde yufkalar kesilir ve firinda guzelce kizartilir).Uzeri icin:
300 gram kiyma,
bir kac yemek kasigi siviyag,
1 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
2 adet yesil biber,
1 adet domates,
bir tutam maydanoz,
tuz,
karabiber,
arzu ettiginiz baska baharatlarda olabilir.
YAPILISI: Tereyagini eritip sogutun. Bir yufkanin her yerini guzelce yaglayin ve rulo olarak sarin. 2'ser santim kalinliginda keserek, kestiginiz yerleri yukariya gelicek sekilde yerlestirin. Diger iki yufkayada ayni islemi yapip onceden isitilmis 180 derecelik firinda kizarana kadar pisirin.
Yogurt ve sarimsagi guzelce karistirip sos haline getirin.
Kiymayi bir tavada suyunu salip cekene kadar kavurun. Birkac yemek kasigi siviyagi ekleyip soganlarini koyun ve kavurun. Yesil biberlerini ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak domatesini ve baharatlarini ekleyip bir iki karistirdiktan sonra altini kapatin. Ince sekilde dogranmis maydanozlarini ekleyin. Yufkalarin uzerine once sarimsakli yogurdunu sonra kavurdugunuz kiymasini guzelce yayip ilik olarak servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Ozbek Pilavi
Teyzemin tariflerinin oldugu kocaman bir defterim var ozel olarak sadece onun tariflerini yayinlasam herhalde yuzlerce eder:). Her birini denemekten ve tadmaktan cok hoslaniyorum. Hepsi birebir tutuyor ve insani ugrastirmiyor. Bugunde sizlerle ozbek pilavi yapacagiz. Pilavi yaptiktan sonra hizini alamayan ben haddim olmiyarak burda yasayan ozbek bir arkadasada gonderdim ve cok begendiginin haberini aldim:). Bu beni o kadar cok sevindirdiki anlatamam. Sadece kucuk bir ayrinti soylemis oda icindeki havuc miktarini onlarin yaptigina gore daha az olmasiymis. Eminim ozbek pilavi Ozbekistan'da cok farkli yapiliyordur. Etinden tutun kullanilan tum malzemeler yoresel olunca dahada lezzetli oluyordur. Ben bu tarifi teyzem'den oda ozbek bir arkadasindan almis. Kulaklari cinlasin Firuze abla ins begenir:). Simdi bu guzel tarifimize gecelim....
MALZEMELER
1-1,5 kg kusbasi et( ister kuzu ister dana isteginize gore degisir),
1 kg havuc( kibrit seklinde ince ince dogranmis),
3 adet kuru sogan( yarim halka seklinde incecik dogranmis),
4 su bardagi pilavlik basmati pirinc,
1 bas sarimsak,
1 yemek kasigi zire baharati( kimyonun cekilmemis hali pilava muhtesem bir lezzet katiyor mutlaka kullanmalisiniz),
bir parca tereyagi yada kuyruk yagi,
biraz siviyag,
tane karabiber ve tane kisnis tohumu ( etleri haslarken konulup sonradan secilebiliyor,istege gore kullanmayadabilirsiniz).
YAPILISI: Etler guzelce yikanip karabiber,kisnis tohumu ve tuzla beraber dudukluye konulur. Uzerine sicak su ilavesiyle dana etiyse 15-20 dakika kuzu etiyse 10 dakika haslanir.
Sogan bir tencereye alinir ve normal pilav yaparkenkinden iki kat daha fazla yag konularak kavrulur( baya yag cekiyor bu pilav haberiniz olsun:).
Soganlar karamel rengi alinca kibrit copu gibi dogranmis havuclar eklenir ve havuc sari rengini salana kadar kavrulmaya devam edilir( yaklasik yarim saat kadar devamli karistirarak kavruluyor).
Haslanan et suzulur ve kavrulmus soganla havuca eklenir. Bir iki dakikada etle kavrulur.Onceden tuzlu sicak suya isladiginiz pilavlik pirinci eklenir. Bu asamada zire baharati dokulur ve iyice karistirilir. Pilavin ortasina yikadigimiz bir bas sarimsagi gomeriz. Uzerine 6 su bardagi kadar sicak et suyunu ekleyip kisik ateste 30-40 dakika pisirilir( cok kisik ateste pisirmeyi unutmayin).Iyice pisirildikten sonra alti kapatilir ve bir sofra beziyle yada buyuk bir bezle heryeri iyice sarilarak bir saat dinlendirilir. Servis yaparken pismis sarimsagi uzerine koyarak yaninda guzel bir salata yada ayranda sunulur.Teyzeminde blogunda belirrttigi gibi bu pilavin uzerine yesil cay icilirmis hazmi kolaylastirsin diye:) onuda unutmadan yazayim......
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1-1,5 kg kusbasi et( ister kuzu ister dana isteginize gore degisir),
1 kg havuc( kibrit seklinde ince ince dogranmis),
3 adet kuru sogan( yarim halka seklinde incecik dogranmis),
4 su bardagi pilavlik basmati pirinc,
1 bas sarimsak,
1 yemek kasigi zire baharati( kimyonun cekilmemis hali pilava muhtesem bir lezzet katiyor mutlaka kullanmalisiniz),
bir parca tereyagi yada kuyruk yagi,
biraz siviyag,
tane karabiber ve tane kisnis tohumu ( etleri haslarken konulup sonradan secilebiliyor,istege gore kullanmayadabilirsiniz).
YAPILISI: Etler guzelce yikanip karabiber,kisnis tohumu ve tuzla beraber dudukluye konulur. Uzerine sicak su ilavesiyle dana etiyse 15-20 dakika kuzu etiyse 10 dakika haslanir.
Sogan bir tencereye alinir ve normal pilav yaparkenkinden iki kat daha fazla yag konularak kavrulur( baya yag cekiyor bu pilav haberiniz olsun:).
Soganlar karamel rengi alinca kibrit copu gibi dogranmis havuclar eklenir ve havuc sari rengini salana kadar kavrulmaya devam edilir( yaklasik yarim saat kadar devamli karistirarak kavruluyor).
Haslanan et suzulur ve kavrulmus soganla havuca eklenir. Bir iki dakikada etle kavrulur.Onceden tuzlu sicak suya isladiginiz pilavlik pirinci eklenir. Bu asamada zire baharati dokulur ve iyice karistirilir. Pilavin ortasina yikadigimiz bir bas sarimsagi gomeriz. Uzerine 6 su bardagi kadar sicak et suyunu ekleyip kisik ateste 30-40 dakika pisirilir( cok kisik ateste pisirmeyi unutmayin).Iyice pisirildikten sonra alti kapatilir ve bir sofra beziyle yada buyuk bir bezle heryeri iyice sarilarak bir saat dinlendirilir. Servis yaparken pismis sarimsagi uzerine koyarak yaninda guzel bir salata yada ayranda sunulur.Teyzeminde blogunda belirrttigi gibi bu pilavin uzerine yesil cay icilirmis hazmi kolaylastirsin diye:) onuda unutmadan yazayim......
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Patates Salatasi 2
Yesillikli guzel bir patates salatasi yapayim istedim. Evde ne varsa onlari kullanarak sizde bu sekilde bir salata yapabilirsiniz. Tarifimiz su sekilde ....
MALZEMELER
5-6 adet patates( haslanmis kup kup dogranmis),
1 adet kuru sogan yada 4-5 adet yesil sogan,
1 adet kirmizi tatli biber,
bir tutam dereotu,
bir tutam maydanoz,
tuz,
karabiber,
kirmizibiber(baharatlarini degistirmek sizin zevkinize kalmis),
1 limon suyu,
yarim su bardagi siviyag.
YAPILISI: Haslanan patateslere ince ince dogranmis malzemeleri eklenir. Son olarak baharatlari eklenir. Siviyag,limon suyu ve tuz ayri bir yerde karistirilip patateslerin uzerine dokulur ve ezmeden karistirilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
5-6 adet patates( haslanmis kup kup dogranmis),
1 adet kuru sogan yada 4-5 adet yesil sogan,
1 adet kirmizi tatli biber,
bir tutam dereotu,
bir tutam maydanoz,
tuz,
karabiber,
kirmizibiber(baharatlarini degistirmek sizin zevkinize kalmis),
1 limon suyu,
yarim su bardagi siviyag.
YAPILISI: Haslanan patateslere ince ince dogranmis malzemeleri eklenir. Son olarak baharatlari eklenir. Siviyag,limon suyu ve tuz ayri bir yerde karistirilip patateslerin uzerine dokulur ve ezmeden karistirilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
28 Ekim 2011 Cuma
Visneli Tatli
Gecen gelen misafirlerime caniminda istedigi visneli bir tatli yapmak istedim. Soyle bir internette gezindim durdum ve sonunda kendi kendime bir tarif yapayim dedim:). Hafif ,yemesi zevkli bir tatli cikti ortaya misafirlerimde severek yediler. Simdi bu tatliyi yaparken neler koymusuz soyle bir dusunup yazalim:))).
MALZEMELER( kare bir borcam icin)
1. kat muhallebisi icin:
75 gram margarin yada tereyagi,
1 su bardagindan bir parmak eksik un,
1 su bardagi seker,
1 litre sut,
1 paket vanilya,
1 poset krem santi( krem santi istemezseniz labne peyniride guzel olur),
2.kat icin:
yarim paket kakaolu potibor biskuvi( rondodan gecirilmis)
3. kat icin:
3 su bardagi visne suyu,
3-4 yemek kasigi misir nisastasi,
5-6 yemek kasigi seker( damak tadiniza gore azaltip cogaltabilirsiniz),
1 kase visne( ben dondurulmus kullandim).
4.kat icin:
1 poset krem santi,
1 su bardagi sut.
uzeri icin:
bir kac kasik hindistan cevizi( baska seylerlede susleyebilirsiniz)
YAPILISI: Birinci kat oncelikle tencereye yagi alip eritin uzerine unu koyup iyice kavurun. Kavrulan una sekerini ve sutunu ilave edip muhallebi kivamina gelene kadar pisirin. Pisen ve iliyan muhallebiye vanilyasini ve toz krem santisini dokup bes dakika cirpin. Tepsinize ilk kat olarak dokup sogumaya birakin. Uzerine toz haline getirdiginiz biskuvileri dokun. Uzuncu kat malzemelerini visne taneleri haric pisirin. En son altini kapatmadan visneleyini ekleyip bir iki tasim kaynattiktan sonra kapatin ve ilimaya birakin. Sicak sekilde tatlinin uzerine sakin dokmeyin. Iliyan visneli harci ucuncu kat olarak dokup dolabta sogutun. Servis yapmadan once yada tatliniz iyice soguduktan sonra krem santisini sutuyle cirpip her yerine surun. Uzerini hindistan ceviziyle susleyip soguk servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER( kare bir borcam icin)
1. kat muhallebisi icin:
75 gram margarin yada tereyagi,
1 su bardagindan bir parmak eksik un,
1 su bardagi seker,
1 litre sut,
1 paket vanilya,
1 poset krem santi( krem santi istemezseniz labne peyniride guzel olur),
2.kat icin:
yarim paket kakaolu potibor biskuvi( rondodan gecirilmis)
3. kat icin:
3 su bardagi visne suyu,
3-4 yemek kasigi misir nisastasi,
5-6 yemek kasigi seker( damak tadiniza gore azaltip cogaltabilirsiniz),
1 kase visne( ben dondurulmus kullandim).
4.kat icin:
1 poset krem santi,
1 su bardagi sut.
uzeri icin:
bir kac kasik hindistan cevizi( baska seylerlede susleyebilirsiniz)
YAPILISI: Birinci kat oncelikle tencereye yagi alip eritin uzerine unu koyup iyice kavurun. Kavrulan una sekerini ve sutunu ilave edip muhallebi kivamina gelene kadar pisirin. Pisen ve iliyan muhallebiye vanilyasini ve toz krem santisini dokup bes dakika cirpin. Tepsinize ilk kat olarak dokup sogumaya birakin. Uzerine toz haline getirdiginiz biskuvileri dokun. Uzuncu kat malzemelerini visne taneleri haric pisirin. En son altini kapatmadan visneleyini ekleyip bir iki tasim kaynattiktan sonra kapatin ve ilimaya birakin. Sicak sekilde tatlinin uzerine sakin dokmeyin. Iliyan visneli harci ucuncu kat olarak dokup dolabta sogutun. Servis yapmadan once yada tatliniz iyice soguduktan sonra krem santisini sutuyle cirpip her yerine surun. Uzerini hindistan ceviziyle susleyip soguk servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kabakli Borek
Sevgili annemin yaptigi bir borektir bu aklimda kaldigi kadariyla bende yapiyor ve sevdiklerimle paylasiyorum. Umarim sizlerde begenirsiniz...
MALZEMELER
5 adet yufka,
3 adet yumurta,
1 su bardagi yogurt,
1 su bardagi siviyag,
1 su bardagi sut,
1 tatli kasigi tuz.
Ic harci icin:
3 adet rendelenmis kabak( rendelendikten sonra suyunu iyice sikin),
1 adet rendelenmis sogan( ayni sekilde kabak gibi suyunu sikin ben ikisini bir karistirip o sekilde sikiliyorum daha kolay oluyor),
bir kase kasar peyniri,
bir tutam dereotu,
1 yemek kasigi tereyagi( kucuk kup seklinde kesilmis),
tuz,
karabiber,
kirmizi biber.
Uzeri icin:
istege gore corekotu.
YAPILISI: Boregin ic malzemesi yukardada belirttigim gibi rendelenip birlikte suyu sikilir ve kasar peyniri,tuz.karabiber,kirmizi biber ve dereotuyla karistirilir. Firin tepsisi yaglanip bir yufka tum sekilde serilir. Baska bir yerde boregin harc malzemeleri karistirilir ve birinci yufkanin uzerine kenarlari dahil heryerini islaticak sekilde harctan dokulur. Ucuncu kata gelene kadar yufkalari elinizle kopararak serebilirsiniz. Boregin ic malzemesini koyucaginiz kat haric diger katlar harcla islatilir. Ben ucuncu katta boregin harcini yayip uzerine kup sekilde kesilmis tereyagini koydum. Diger kalan iki yufkayida onceki katlar gibi boregin uzerine harcla islatarak kapatip bir bicakla kesilir. Kalan harc heryerine dokulup corek otu serpilir ve onceden isitilmis 180-200 derecede kizarana kadar pisirilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
5 adet yufka,
3 adet yumurta,
1 su bardagi yogurt,
1 su bardagi siviyag,
1 su bardagi sut,
1 tatli kasigi tuz.
Ic harci icin:
3 adet rendelenmis kabak( rendelendikten sonra suyunu iyice sikin),
1 adet rendelenmis sogan( ayni sekilde kabak gibi suyunu sikin ben ikisini bir karistirip o sekilde sikiliyorum daha kolay oluyor),
bir kase kasar peyniri,
bir tutam dereotu,
1 yemek kasigi tereyagi( kucuk kup seklinde kesilmis),
tuz,
karabiber,
kirmizi biber.
Uzeri icin:
istege gore corekotu.
YAPILISI: Boregin ic malzemesi yukardada belirttigim gibi rendelenip birlikte suyu sikilir ve kasar peyniri,tuz.karabiber,kirmizi biber ve dereotuyla karistirilir. Firin tepsisi yaglanip bir yufka tum sekilde serilir. Baska bir yerde boregin harc malzemeleri karistirilir ve birinci yufkanin uzerine kenarlari dahil heryerini islaticak sekilde harctan dokulur. Ucuncu kata gelene kadar yufkalari elinizle kopararak serebilirsiniz. Boregin ic malzemesini koyucaginiz kat haric diger katlar harcla islatilir. Ben ucuncu katta boregin harcini yayip uzerine kup sekilde kesilmis tereyagini koydum. Diger kalan iki yufkayida onceki katlar gibi boregin uzerine harcla islatarak kapatip bir bicakla kesilir. Kalan harc heryerine dokulup corek otu serpilir ve onceden isitilmis 180-200 derecede kizarana kadar pisirilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kalbura Basti
Kalbusa basti uzeri sekilli olur diyebilirsiniz. Bende bunlari kalburum olmadigindan rendenin dis yuzeyine bastirarak yaptim ama kalbura bastilarim ( nami diger rendeye bastiklarim:)o kadar cok sistiler ki o sekiller kayboldu gitti:). Bu tarifi sevgili Hatice'nin sitesinden almistim ve senelerdir yaparim. Icinde her zaman ki gibi benden eklemeler olsada cok guzel tutan bir tarif denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
1 paket yumuşak margarin yada tereyagi,3 su bardağı un,
1 veya 2 kaşık yoğurt,
2 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 yumurta,
1 paket kabartma tozu,
2-3 yemek kasigi hindistan cevizi.
Icine:
1 su bardagi ceviz.
Serbeti icin:
3 su bardagi seker,
3 su bardagi su,
yarim limon suyu.
YAPILISI: Oncelikle serbet malzemeleri kaynatilip son olarak limon suyu eklenerek hazirlanir ve sogutulur. Hamur malzemeleri icin ise oda sicakligindaki margarin ,yumurtasiyla un haric diger malzemeleriyle birlikte karistilir. Unu yavas yavas eklenerek ele yapismayacak bir hamur elde edilir. Bu hamurun uzeri bir bezle ortulerek 10-15 dakika dinlendirilir. Sonra hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparilip icine kucuk parcalara bolunmus cevizden bir yemek kasigi konulur ve bir kalburun yada rendenin ters yuzunun uzerine bastirilarak sekil verilip tepsiye dizilir. Kalbura bastilarin kapattiginiz kisimlarini alta getirmeye ozen gosterin. Onceden isinmis 180 derecelik firinda 10-15 dakika pisirilir sonra ayari 200 dereceye getirip uzerlerinin iyice kizarmasini bekleyin. Tatlilar firindan cikar cikmaz uzerlerine soguk serbet dokulur ve servis yapicaginiz zamana kadar dinlendirilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Patates Salatasi 1
Hafif yapimi kolay ve lezzetli bir salata. Tarifimiz soyle......
MALZEMELER
1 kg patates,
2 su bardagi yogurt( daha sulu isterseniz yogurt ayarini cogaltabilirsiniz),
3 dis sarimsak ( rendelenmis),
1 yemek kasigi mayonez( arzuya gore),
tuz,
karabiber,
1 yemek kasigi siviyag yada zeytinyagi,
bir tutam dereotu.
YAPILISI:
Patatesler haslanir ve kucuk kucuk dogranir. Diger malzemeler dereotu haric karistilir ve patateslerin uzerine dokulur. Son olarak dereotu serpilip servis yapilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Mayali Pogaca
Bu gectigimiz sali gunu burdaki cok degerli arkadaslarimi kahvaltiya aldim. Eglenceli bir o kadar da dolu bir gun gecirdik. Rabbim tekrarini nasip eylesin insaallah. Kahvalti dedimsede biz biraz kahvalti disina cikip ikindi caylarinda ikram edilen ne varsa yiyoruz:). O gunde cesitlerimin arasinda yillardan beri bizim ailede klasiklesmis annemin cok yaptigi ama asil tarifinin alt komsumuz Ismet teyzem'e ait oldugu mayali pofuduk pogacalarim vardi. Yerken insanin agzinda maya ve sekerin biraktigi o tad peynirle birlesince harika bir lezzet ortaya cikiyor. Isterseniz fazlaca yapip difrizinize koyabilirsiniz. Aniden bastiran misafirlere sanki yeni yapmis gibi tavada isitip servis yapabilirsiniz. Malzeme listesine geceyim lafi cok fazla uzattim:))........
MALZEMELER
1 paket yas maya( yada ikili yanyana kuru mayalardan),
1 su bardagi ilik su(mayayi eritmek icin),
yarim cay bardagi seker( mayayi eritirken konuluyor),
1 su bardagi ilik sut,
1 su bardagi siviyag,
1 tatli kasigi tuz,
aldigi kadar un ( hafif ele yapisan ama siviyagla toparlanabilen bir hamur kivami olucak).
Ici icin:
1 kase peynir (arzu ettiginiz herhangi bir peynir ben beyaz peynirle tulumu karistirmistim),
bir tutam maydanoz,
istege gore bir cay kasigi kirmizi biber.
Uzerine surmek icin:
bir yumurta sarisi,
1 yemek kasigi siviyag.
YAPILISI: Maya buyukce bir kaba alinip uzerine sekeri ve ilik suyu dokulerek bir kasikla iyice eritilir. Ilik sutu ve siviyagida ilave edilir. Son olarak tuzu ve yavas yavas eklenen unuyla guzelce bir hamur yogrulur. Hamur ele az yapisan ama siviyagla toparlanabilecek kivamda olmali. Hazirlanan hamur bir yerde 10 dakika kadar bekletilir. Bekletilen hamur uc parcaya ayrilir. Her parca yuvarlak sekilde cok ince olmayacak sekilde( yuvarlak borcam kadar) acilir ve sekize bolunur. Iclerine beyaz peynirli harctan koyup sarilir. Diger iki hamurada ayni islem yapilir ve yaglanmis tepsiye pogacalar cok aralikli olmiyacak sekilde dizilir. Bu olcuyle 24 tane pogaca cikiyor. Uzerlerine siviyagla karismis bir yumurta sarisini surup firinin en dusuk ayarinda pogacalar 15 dakika kadar mayalanir. Mayalanan pogacalari pisirmek icin firinin ayari 180 getirilir ve uzerleri kizarana kadar pisirilir. Firindan cikan pogacalarinizi biraz dinlendirdikten sonra servis yaparsaniz iclerini cekmis olur.Yaninda guzel bir cayla servis yapabilirsiniz:)
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 paket yas maya( yada ikili yanyana kuru mayalardan),
1 su bardagi ilik su(mayayi eritmek icin),
yarim cay bardagi seker( mayayi eritirken konuluyor),
1 su bardagi ilik sut,
1 su bardagi siviyag,
1 tatli kasigi tuz,
aldigi kadar un ( hafif ele yapisan ama siviyagla toparlanabilen bir hamur kivami olucak).
Ici icin:
1 kase peynir (arzu ettiginiz herhangi bir peynir ben beyaz peynirle tulumu karistirmistim),
bir tutam maydanoz,
istege gore bir cay kasigi kirmizi biber.
Uzerine surmek icin:
bir yumurta sarisi,
1 yemek kasigi siviyag.
YAPILISI: Maya buyukce bir kaba alinip uzerine sekeri ve ilik suyu dokulerek bir kasikla iyice eritilir. Ilik sutu ve siviyagida ilave edilir. Son olarak tuzu ve yavas yavas eklenen unuyla guzelce bir hamur yogrulur. Hamur ele az yapisan ama siviyagla toparlanabilecek kivamda olmali. Hazirlanan hamur bir yerde 10 dakika kadar bekletilir. Bekletilen hamur uc parcaya ayrilir. Her parca yuvarlak sekilde cok ince olmayacak sekilde( yuvarlak borcam kadar) acilir ve sekize bolunur. Iclerine beyaz peynirli harctan koyup sarilir. Diger iki hamurada ayni islem yapilir ve yaglanmis tepsiye pogacalar cok aralikli olmiyacak sekilde dizilir. Bu olcuyle 24 tane pogaca cikiyor. Uzerlerine siviyagla karismis bir yumurta sarisini surup firinin en dusuk ayarinda pogacalar 15 dakika kadar mayalanir. Mayalanan pogacalari pisirmek icin firinin ayari 180 getirilir ve uzerleri kizarana kadar pisirilir. Firindan cikan pogacalarinizi biraz dinlendirdikten sonra servis yaparsaniz iclerini cekmis olur.Yaninda guzel bir cayla servis yapabilirsiniz:)
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
26 Ekim 2011 Çarşamba
Terbiyeli Sulu Kofte
Siz diyin corba ben diyeyim ana yemek. Yani cok yonlu kullanilabilen bir tarif bu:). Canim teyzem yillar once bir kis gunu annemlerdeyken yapmisti bu guzel corbayi. Biraz yogun yapip ana yemek haline az daha sulu yapipta corba haline getirebilirsiniz:). Secim size kalmis ama her iki turlude pisman olmazsiniz. Malzemelerimiz soyle.....
MALZEMELER( Koftesi icin)
400-500 gram kiyma,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
1 adet yumurta,
1 dilim ekmek yada 2-3 yemek kasigi galeta unu( ekmek koyucaksiniz suyla islatip siktiktan sonra koymayi unutmayin),
tuz,
karabiber,
kirmizi biber( damak zevkinize gore baharatlari degistirebilirsiniz,
bir tutam dogranmis maydanoz.
Terbiyesi ve diger malzemeleri icin:
2-3 adet patates,
2 adet havuc,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
bir kac kasik siviyag(istege gore tereyagida kullanabilirsiniz),
bir yemek kasigi un( dolu dolu),
1 adet limon suyu,
1 yumurta sarisi,
yeteri kadar sicak su( et yada tavuk suyuda olur)
Uzeri icin:
Dogranmis dereotu.
YAPILISI: Kiymaya tum malzemelerini katip iyice yogurun elinizi islatarak minik kofteler yapip unlanmis bir tepside yuvarlayin. Unlanan kofteleri kizgin yagda hafif kizartin. Bir tencereye bir kac kasik yag alip oncelikle rendelenmis sogani kavurun sonrasinda minik kupler seklinde dogradiginiz patates ve havuclarida ekleyin. Uzerine suyunu yada et suyunu koyun ve kofteleri ekleyin. Sebzeleri yumusayana kadar pisirin.
Bir tabakta yumurta sarisi,un ve limon suyu iyice karistirilarak terbiyesini hazirlayin. Pisen yemegin suyundan bir kepce bu terbiyeye koyun. Terbiyeyi tencereye yavasca ekleyin.Bir iki dakika daha kaynattiktan sonra yemegin altini kapatin .Servis yaparken uzerine dereotu serpin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER( Koftesi icin)
400-500 gram kiyma,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
1 adet yumurta,
1 dilim ekmek yada 2-3 yemek kasigi galeta unu( ekmek koyucaksiniz suyla islatip siktiktan sonra koymayi unutmayin),
tuz,
karabiber,
kirmizi biber( damak zevkinize gore baharatlari degistirebilirsiniz,
bir tutam dogranmis maydanoz.
Terbiyesi ve diger malzemeleri icin:
2-3 adet patates,
2 adet havuc,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
bir kac kasik siviyag(istege gore tereyagida kullanabilirsiniz),
bir yemek kasigi un( dolu dolu),
1 adet limon suyu,
1 yumurta sarisi,
yeteri kadar sicak su( et yada tavuk suyuda olur)
Uzeri icin:
Dogranmis dereotu.
YAPILISI: Kiymaya tum malzemelerini katip iyice yogurun elinizi islatarak minik kofteler yapip unlanmis bir tepside yuvarlayin. Unlanan kofteleri kizgin yagda hafif kizartin. Bir tencereye bir kac kasik yag alip oncelikle rendelenmis sogani kavurun sonrasinda minik kupler seklinde dogradiginiz patates ve havuclarida ekleyin. Uzerine suyunu yada et suyunu koyun ve kofteleri ekleyin. Sebzeleri yumusayana kadar pisirin.
Bir tabakta yumurta sarisi,un ve limon suyu iyice karistirilarak terbiyesini hazirlayin. Pisen yemegin suyundan bir kepce bu terbiyeye koyun. Terbiyeyi tencereye yavasca ekleyin.Bir iki dakika daha kaynattiktan sonra yemegin altini kapatin .Servis yaparken uzerine dereotu serpin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Mantarli Kremali Tavuk
Cok uzun yillardir burada yasayan ama gectigimiz hafta Turkiye'ye kesin donus yapan aile dostlarimiz icin yaptigim bir yemekti bu tavuk. Kremanin yemeklere kattigi lezzet tartisilmaz. Sevmeyenlerin bile hic fark etmeden yedikleri ve sonunda bunun icinde ne var diye sorduklari yemeklerden oluyor kremali tarifler:). En fazla yarim saatte hazirlanmis bu guzel yemegi giden arkadaslarimizla paylasmaktan dolayi cok mutlu olduk. Onlarda seve seve yediler ve cok begendiler. Zamani kisitli calisan hanimlar icin kurtarici olabilir........
MALZEMELER
1 kg kemiksiz kalcali tavuk eti,
1 kg mantar,
1 paket krema,
1 yemek kasigi siviyag,
tuz,
karabiber,
uzeri icin dereotu( arzuya kalmis).
YAPILISI: Bir tavada bir yemek kasigi siviyagla yarim kesilmis mantarlar kavrulur. Baska bir tencerede ise mantarlarin buyuklugunde dogranmis tavuklar suyunu salip cekene kadar kavrulur. Kavrulan mantarlar tavuga eklenip uzerine kremasi,tuzu ve karabiberi dokulur. Bir iki cevirdikten sonra alti kapatilir. Servis yaparken uzerine dereotu dokulur. Yaninda guzel sebzeli yada sade bir pilavla afiyetle yenir:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 kg kemiksiz kalcali tavuk eti,
1 kg mantar,
1 paket krema,
1 yemek kasigi siviyag,
tuz,
karabiber,
uzeri icin dereotu( arzuya kalmis).
YAPILISI: Bir tavada bir yemek kasigi siviyagla yarim kesilmis mantarlar kavrulur. Baska bir tencerede ise mantarlarin buyuklugunde dogranmis tavuklar suyunu salip cekene kadar kavrulur. Kavrulan mantarlar tavuga eklenip uzerine kremasi,tuzu ve karabiberi dokulur. Bir iki cevirdikten sonra alti kapatilir. Servis yaparken uzerine dereotu dokulur. Yaninda guzel sebzeli yada sade bir pilavla afiyetle yenir:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Fasulye Kavurmasi
Bugun sizlerle gecen hafta yaptigim ve seneler once Aysegul isminde bir arkadasimda tattigim bu tarifi verecegim.Yapimi cok kolay ve kavrularak yapilan bir zeytinyagli.Icinde bol miktarda kirmizi tatli biberin olmasi fasulyeye hafif seker tadi veriyor. Buda yemeginize daha da lezzet katiyor:). Malzemelerimiz soyle:
MALZEMELER
yarim kg fasulye( dondurulmusda olur burada bulma sansim az oldugundan ben oyle kullaniyorum,tazeyse ince julyen dogranir)
yarim kg kirmizi biber( aynen fasulyeler gibi ince julyen dogranir),
3 adet orta boy sogan( yarim ay seklinde dogranir),
arzuya gore 3 dis sarimsak( rendelenirse daha guzel),
yeteri kadar zeytinyagi,
arzu edilirse bir tatli kasigida tereyag eklenebilir,
tuz,
karabiber,
damak tadiniza gore seker.
YAPILISI: Yarim ay seklinde dogranmis soganlar hafif pembelesene kadar zeytinyaginda kavrulur. Sonrasinda kirmizi biberleri eklenip kavrulmaya devam edilir. Ocagin isisi orta hararette olursa yemeginizi kontrol etmeniz daha kolay olur. Yari sekilde kavrulmus sebzelere fasulyesi eklenir ve devamli karistirilarak kavrulmaya devam edilir. Bu asamada rendelenmis sarimsagi,tuzu,karabiberi ve sekeride eklenir. Fasulyelerin rengi iyice donup yumusayana kadar kavrulur. Bes yada on dakika kapagi kapatilarak kisik ateste kendi haline birakilir ve alti kapatilir. Ister soguk isterseniz sicak servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
yarim kg fasulye( dondurulmusda olur burada bulma sansim az oldugundan ben oyle kullaniyorum,tazeyse ince julyen dogranir)
yarim kg kirmizi biber( aynen fasulyeler gibi ince julyen dogranir),
3 adet orta boy sogan( yarim ay seklinde dogranir),
arzuya gore 3 dis sarimsak( rendelenirse daha guzel),
yeteri kadar zeytinyagi,
arzu edilirse bir tatli kasigida tereyag eklenebilir,
tuz,
karabiber,
damak tadiniza gore seker.
YAPILISI: Yarim ay seklinde dogranmis soganlar hafif pembelesene kadar zeytinyaginda kavrulur. Sonrasinda kirmizi biberleri eklenip kavrulmaya devam edilir. Ocagin isisi orta hararette olursa yemeginizi kontrol etmeniz daha kolay olur. Yari sekilde kavrulmus sebzelere fasulyesi eklenir ve devamli karistirilarak kavrulmaya devam edilir. Bu asamada rendelenmis sarimsagi,tuzu,karabiberi ve sekeride eklenir. Fasulyelerin rengi iyice donup yumusayana kadar kavrulur. Bes yada on dakika kapagi kapatilarak kisik ateste kendi haline birakilir ve alti kapatilir. Ister soguk isterseniz sicak servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
18 Ekim 2011 Salı
Mercimekli Kofte
Dun aksam sevgili esim mercimekli kofte istedi. Resimden de anlasildigi uzere hemen kollari sivayip mutfaga gectim ve mercimekli kofte yaptim. Aslinda bu kofteyi yemek arasinda,ikindi caylarinda yemek mumkun. Ben genelde cay saatlerinde tercih ediyorum. Bol yesillikli bir salatayla cok guzel gidiyor:)
MALZEMELER
2 su bardagi mercimek,
haslamak icin 5 s bardagi su,
tuz,
karabiber,
1 cay kasigi kimyon.
Ici icin:
2,5 su bardagi ince bulgur,
2 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
2 cay bardagi siviyag,
2 yemek kasigi biber salcasi( aci derseniz bir yemek kasigini domates salcasi olarakda kullanabilirsiniz),
1 yemek kasigi kuru nane,
1 cay bardagi su,
bir demet yesil sogan,
yarim demet maydanoz,
4 yemek kasigi nar eksisi,
1 adet limon suyu.
YAPILISI: Mercimek, su, tuz, karabiber ve kimyon bir tencereye konulur ve haslanir. Pisen mercimek bulgurun uzerine dokulur ve karistirilip uzeri kapatilir. Bulgurlarin iyice sismesi beklenir.
Diger tarafta tavaya siviyagi alinip soganlar kavrulur. Kavrulan soganlara salcasi konur bir iki karistirdiktan sonra nanesi eklenir 1 cay bardagi suyuda dokulup kisik ateste hafif pisirilir. Soganlar sismis bulgurlara eklenip iyice karistirilir ve sogumaya birakilir( kofteleri sikarken elimiz yanmasin diye o ilk sicakliginin gecmesini beklemeliyiz:) Soguyan bulgura sirasiyla yesil sogan,maydanoz,nar eksisi ve limon suyu katilip guzelce yogurulur. Elimizi suya batirip istedigimiz buyuklukte kofteler sikilir. Yaninda marulla yada yesil bir salatayla sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
2 su bardagi mercimek,
haslamak icin 5 s bardagi su,
tuz,
karabiber,
1 cay kasigi kimyon.
Ici icin:
2,5 su bardagi ince bulgur,
2 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
2 cay bardagi siviyag,
2 yemek kasigi biber salcasi( aci derseniz bir yemek kasigini domates salcasi olarakda kullanabilirsiniz),
1 yemek kasigi kuru nane,
1 cay bardagi su,
bir demet yesil sogan,
yarim demet maydanoz,
4 yemek kasigi nar eksisi,
1 adet limon suyu.
YAPILISI: Mercimek, su, tuz, karabiber ve kimyon bir tencereye konulur ve haslanir. Pisen mercimek bulgurun uzerine dokulur ve karistirilip uzeri kapatilir. Bulgurlarin iyice sismesi beklenir.
Diger tarafta tavaya siviyagi alinip soganlar kavrulur. Kavrulan soganlara salcasi konur bir iki karistirdiktan sonra nanesi eklenir 1 cay bardagi suyuda dokulup kisik ateste hafif pisirilir. Soganlar sismis bulgurlara eklenip iyice karistirilir ve sogumaya birakilir( kofteleri sikarken elimiz yanmasin diye o ilk sicakliginin gecmesini beklemeliyiz:) Soguyan bulgura sirasiyla yesil sogan,maydanoz,nar eksisi ve limon suyu katilip guzelce yogurulur. Elimizi suya batirip istedigimiz buyuklukte kofteler sikilir. Yaninda marulla yada yesil bir salatayla sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Tarcinli Findik Kurabiyesi
Bu minik ve tek atimlik kurabiyelerin tarifide guzel teyzeme ait. Her ne kadar burda kocamanlarmis gibi gorunselerde bozuk para buyuklugunde olduklarini soyleyebilirim:). Ebatlarini siz bu kadar kucuk yapmak zorunda degilsiniz ama bu sekilde hem gel beni ye diyorlar:)) hem de yemesi daha kolay oluyor.Isterseniz tarifimizi verelim.....
MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda tereyagi yada margarin,
1 cay bardagi pudra sekeri,
1 paket vanilya,
aldigi kadar un,
yeteri kadar findik.
Uzeri icin:
3 yemek kasigi pudra sekeri,
1 yemek kasigi tarcin.
YAPILISI: Oda sicakligindaki tereyagina,pudra sekeri,vanilyasi ve azar azar aldigi kadar unu konulup kulak memesi yumusakligindan az daha sert bir hamur yogurulur. Hamurdan findikdan biraz buyuk parcalar alinip yuvarlanir ve her bir tanesinin icine bir findik yerlestirilip yuvarlanir onceden isitilmis 200 derecelik firinda uzerlerini kizartmadan pisirip cikarilir. Soguyan kurabiyeler pudra sekeri ve tarcina bulanir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 paket oda sicakliginda tereyagi yada margarin,
1 cay bardagi pudra sekeri,
1 paket vanilya,
aldigi kadar un,
yeteri kadar findik.
Uzeri icin:
3 yemek kasigi pudra sekeri,
1 yemek kasigi tarcin.
YAPILISI: Oda sicakligindaki tereyagina,pudra sekeri,vanilyasi ve azar azar aldigi kadar unu konulup kulak memesi yumusakligindan az daha sert bir hamur yogurulur. Hamurdan findikdan biraz buyuk parcalar alinip yuvarlanir ve her bir tanesinin icine bir findik yerlestirilip yuvarlanir onceden isitilmis 200 derecelik firinda uzerlerini kizartmadan pisirip cikarilir. Soguyan kurabiyeler pudra sekeri ve tarcina bulanir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kremali Patates
Kremali patates Ingilterede'ki adiyla nami diger dauphinoise potatoes ingilizlerin cok sevdigi ve genelde et yemeklerinin yanina yaptiklari bir zeytinyagli yada ara sicak. Damak tadimizin degisik olmasi hasebiyle biz turkler hem kahvaltilarda hemde yemeklerde tuketiyoruz bu guzel kremali patatesi. Icinde krema olunca inanilmaz bir lezzet katiyor patatese. Simdi bu guzel tarife gecelim...
MALZEMELER
1 kg patates( yaklasik 6-7 tane boyutlarina gore),
bir kutu krema (burdakiler 284 gram genellikle),
1 su bardagi sut,
2 su bardagi kasar peyniri rendesi,
tuz,
karabiber.
YAPILISI: Patatesler soyulur ve cok ince sekilde halka halka dogranir . Sut ,krema ve baharatlari karistirilir. Tepsiye bir kat birbirlerinin uzerine hafifce gelicek sekilde patates dizilir ve harcin yarisi dokulur. Uzerine kasarin yarisida serpilir. Ikinci kat patateslerde birinci katin uzerine yerlestirilip harci dokulup onceden isitilmis 180 derecede pismeye birakilir. Uzerleri hafif kizarmaya basladiginda yari kalan kasar peyniri serpilip firin 200dereceye getirilir ve iyice kizarana kadar pisirilir. Arzu ederseniz guzel bir et,tavuk yemeginin yaninda yada kahvaltilarda servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 kg patates( yaklasik 6-7 tane boyutlarina gore),
bir kutu krema (burdakiler 284 gram genellikle),
1 su bardagi sut,
2 su bardagi kasar peyniri rendesi,
tuz,
karabiber.
YAPILISI: Patatesler soyulur ve cok ince sekilde halka halka dogranir . Sut ,krema ve baharatlari karistirilir. Tepsiye bir kat birbirlerinin uzerine hafifce gelicek sekilde patates dizilir ve harcin yarisi dokulur. Uzerine kasarin yarisida serpilir. Ikinci kat patateslerde birinci katin uzerine yerlestirilip harci dokulup onceden isitilmis 180 derecede pismeye birakilir. Uzerleri hafif kizarmaya basladiginda yari kalan kasar peyniri serpilip firin 200dereceye getirilir ve iyice kizarana kadar pisirilir. Arzu ederseniz guzel bir et,tavuk yemeginin yaninda yada kahvaltilarda servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Gevrek Kurabiye
Biricik ve becerikli teyzemin ( hulyalilezzetler.blogspot.com) bu tarifini yapmaktan her zaman cok hoslanirim. Bu kurabiyenin ozelligi cok uzun sure yaklasik bir ay kadar tazeligini yitirmemesi. Sizde aniden gelen misafirleriniz icin onceden yapilmis ama taptazecik bu kurabiyelerden isterseniz tarif size gore derim:). Tarifimiz su sekilde.
MALZEMELER
100 gram tereyagi yada margarin( oda sicakliginda),
1 cay bardagi zeytinyagi ( sizma zeytinyagiyla daha guzel oluyor cok kez denedim ve gordum:) zeytinyaginiz yoksa siviyagi koyabilirsiniz),
yarim cay bardagi elma sirkesi,
1 yumurta sarisi icine aki disina( ben disinada yumurta sarisi kullandim),
1 tatli kasigi seker,
1 tatli kasigi tuz,
1 tatli kasigi mahlep ( arzuya gore),
1 paket kabartma tozu,
aldigi kadar un.
Uzeri icin:
1 tabak kavrulmus susam.(ben susam kullanmadim onun yerine bir yumurta sarisida disina surdum o sekildede yapabilirsiniz )
YAPILISI: Oncelikle yagi,sirkeyi,sekeri,mahlebi, yumurtayi ve tuzunu karistiriyoruz. Sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip ele yapismayacak kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu yogurduktan sonra yarim saat kadar buzdolabinda bekletiyoruz. Buzdolabindan cikardiktan sonra istedigimiz sekili verip susamli istiyorsak once yumurta akina sonra susama batirip yaglanmis tepsiye diziyoruz. Susamsiz yapmak isterseniz benim gibi sekil verip tepsiye dizdikten sonra uzerlerine bir yumurta sarisi surup onceden isitilmis 170 derecelik firinda uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
100 gram tereyagi yada margarin( oda sicakliginda),
1 cay bardagi zeytinyagi ( sizma zeytinyagiyla daha guzel oluyor cok kez denedim ve gordum:) zeytinyaginiz yoksa siviyagi koyabilirsiniz),
yarim cay bardagi elma sirkesi,
1 yumurta sarisi icine aki disina( ben disinada yumurta sarisi kullandim),
1 tatli kasigi seker,
1 tatli kasigi tuz,
1 tatli kasigi mahlep ( arzuya gore),
1 paket kabartma tozu,
aldigi kadar un.
Uzeri icin:
1 tabak kavrulmus susam.(ben susam kullanmadim onun yerine bir yumurta sarisida disina surdum o sekildede yapabilirsiniz )
YAPILISI: Oncelikle yagi,sirkeyi,sekeri,mahlebi, yumurtayi ve tuzunu karistiriyoruz. Sonra unu ve kabartma tozunu ekleyip ele yapismayacak kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu yogurduktan sonra yarim saat kadar buzdolabinda bekletiyoruz. Buzdolabindan cikardiktan sonra istedigimiz sekili verip susamli istiyorsak once yumurta akina sonra susama batirip yaglanmis tepsiye diziyoruz. Susamsiz yapmak isterseniz benim gibi sekil verip tepsiye dizdikten sonra uzerlerine bir yumurta sarisi surup onceden isitilmis 170 derecelik firinda uzerleri kizarana kadar pisiriyoruz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Otlu Peynirle Kolay Milfoy Boregi
Bir borek tarifi daha geliyor:). Hemen malzeme listesini verip yapimina gecelim..........
MALZEMELER
kisi sayisina gore milfoy hamuru( burdaki arkadaslar icin ben iki blok milfoy kullandim her birinden 16 tane borek elde ettim:),
1 kase otlu peynir( yoksa siz baharatlandirarak yada cesitli otlar dograyarakda elde edebilirsiniz),
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi,
bir tutam maydanoz,
1 cay kasigi kirmizi biber.
Uzeri icin:
2 adet yumurta sarisi.
YAPILISI: Peynirimizi bir catalla ezip (yada rendeleyip)maydanoz, kirmizi biber ve kasar peyniriyle karistiriyoruz. Milfoy hamurlarimizin icine yeteri kadar koyup istediginiz sekilde kapatiyoruz. Uzerlerine yumurta sarisi surup onceden isitilmis 200 derecede iyice kizarana kadar pisiriyoruz. Citir citir boreklerimiz hazir afiyetle yenmeyi bekliyor...
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
kisi sayisina gore milfoy hamuru( burdaki arkadaslar icin ben iki blok milfoy kullandim her birinden 16 tane borek elde ettim:),
1 kase otlu peynir( yoksa siz baharatlandirarak yada cesitli otlar dograyarakda elde edebilirsiniz),
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi,
bir tutam maydanoz,
1 cay kasigi kirmizi biber.
Uzeri icin:
2 adet yumurta sarisi.
YAPILISI: Peynirimizi bir catalla ezip (yada rendeleyip)maydanoz, kirmizi biber ve kasar peyniriyle karistiriyoruz. Milfoy hamurlarimizin icine yeteri kadar koyup istediginiz sekilde kapatiyoruz. Uzerlerine yumurta sarisi surup onceden isitilmis 200 derecede iyice kizarana kadar pisiriyoruz. Citir citir boreklerimiz hazir afiyetle yenmeyi bekliyor...
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Besamel Soslu Tavuklu Karniyarik Borek
Bu guzel boregi krep hamuruylada yapiyorum. O sekildede cok lezzetli oluyor. Yanliz bu sefer yaptiklarimi kreple degilde yufkayla,bezelyeli olarak denedim. Sizde hayalinizdeki farkli sebzeleri ekleyerek boreginizi daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Tarifimizdeki malzemelere gecelim..
MALZEMELER
6 adet yufka ,
1 su bardagi sut,
yarim su bardagi siviyag.
Ic harci icin:
2 yemek kasigi tereyagi,
2 yemek kasigi siviyag,
2 yemek kasigi dolusu un,
2 su bardagi sut,
2 adet haslanmis kalcali tavuk,
bir su bardagi bezelye,
tuz,
karabiber,
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi.
Uzeri icin:
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi.
YAPILISI: Boregimizi sarmadan once ilk etapta ic harcini hazirliyoruz. Tereyagini ve siviyagini bir tencereye alip unla guzelce kavuruyoruz. Unun kokusu cikip hafif rengi donunce sutunu ekliyor ve kaynatiyoruz( bu asamada isterseniz yari sut yari haslanmis tavugun suyunu koyabilirsiniz daha lezzetli oluyor:). Besamel sosunuz ne cok kati nede cok sivi olucak koyu muhallebi kivaminda olucak. Piserken bunu sut ilavesi ile ayarlayabilirsiniz. Pisen sosa kasar peynirini ve didiklenmis tavuklarini katiyoruz. Son olarak bezelyesini,tuzunu ve karabiberinide ekleyip sogumaya birakiyoruz.
Yufkalarin aralarina surmek icin sut ve siviyagiyla harcini hazirliyoruz. Bir yufkayi serip heryerine firca yardimiyla bu harctan suruyoruz. Ikinci yufkayi birincinin uzerine koyup ayni islemi tekrarliyoruz. Once dorde sonra bir kere daha dorde kesip 8 parca elde ediyoruz. Her bir parcaya hazirladigimiz harctan bir yemek kasigi koyup sarma sarar gibi sariyoruz. Kalan tum yufkalara da ayni islemi tekrarlayip yaglanmis firin tepsisine boreklerimizi yerlestiriyoruz( 6 adet yufkadan 24 adet borek elde ediyoruz). Firina vermeden once uzerlerini bir bicak yardimiyla kesip kestigimiz bosluklara kasar peyniri rendesi koyuyoruz. Yufkalarin icine surdugumuz kalan harcimizi boreklerin heryerine guzelce surup onceden isitilmis 200 derecelik firinda kasar peynirleri kizarana kadar pisiriyoruz. Sonrada benim gibi afiyetle oturup yiyoruz..
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
6 adet yufka ,
1 su bardagi sut,
yarim su bardagi siviyag.
Ic harci icin:
2 yemek kasigi tereyagi,
2 yemek kasigi siviyag,
2 yemek kasigi dolusu un,
2 su bardagi sut,
2 adet haslanmis kalcali tavuk,
bir su bardagi bezelye,
tuz,
karabiber,
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi.
Uzeri icin:
yarim su bardagi kasar peyniri rendesi.
YAPILISI: Boregimizi sarmadan once ilk etapta ic harcini hazirliyoruz. Tereyagini ve siviyagini bir tencereye alip unla guzelce kavuruyoruz. Unun kokusu cikip hafif rengi donunce sutunu ekliyor ve kaynatiyoruz( bu asamada isterseniz yari sut yari haslanmis tavugun suyunu koyabilirsiniz daha lezzetli oluyor:). Besamel sosunuz ne cok kati nede cok sivi olucak koyu muhallebi kivaminda olucak. Piserken bunu sut ilavesi ile ayarlayabilirsiniz. Pisen sosa kasar peynirini ve didiklenmis tavuklarini katiyoruz. Son olarak bezelyesini,tuzunu ve karabiberinide ekleyip sogumaya birakiyoruz.
Yufkalarin aralarina surmek icin sut ve siviyagiyla harcini hazirliyoruz. Bir yufkayi serip heryerine firca yardimiyla bu harctan suruyoruz. Ikinci yufkayi birincinin uzerine koyup ayni islemi tekrarliyoruz. Once dorde sonra bir kere daha dorde kesip 8 parca elde ediyoruz. Her bir parcaya hazirladigimiz harctan bir yemek kasigi koyup sarma sarar gibi sariyoruz. Kalan tum yufkalara da ayni islemi tekrarlayip yaglanmis firin tepsisine boreklerimizi yerlestiriyoruz( 6 adet yufkadan 24 adet borek elde ediyoruz). Firina vermeden once uzerlerini bir bicak yardimiyla kesip kestigimiz bosluklara kasar peyniri rendesi koyuyoruz. Yufkalarin icine surdugumuz kalan harcimizi boreklerin heryerine guzelce surup onceden isitilmis 200 derecelik firinda kasar peynirleri kizarana kadar pisiriyoruz. Sonrada benim gibi afiyetle oturup yiyoruz..
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Yumurta Salatasi
Kahvaltilarda tercihim yumurtayi salata seklinde tuketmektir. Cogu haniminda yaptigi yapimi kolay bu salatayi neden koydun diye dusunebilirsiniz. Ama ogrenciler ve yeni evliler icin bu kadar kolay bir tarif bile bazen cok sevindirici boyutlara ulasabiliyor:)) . Tarifimiz ise soyle....
MALZEMELER
12 adet haslanmis kati yumurta(istediginiz buyuklukte dogranmis),
4-5 dal yesil sogan ( ince ince dogranmis),
bir tutam maydanoz,
arzuya gore bir tutam dereotu( ben o gun kullanmadim ama evde oldugunda katiyorum),
2-3 yemek kasigi siviyagi yada zeytinyagi,
tuz,
karabiber,
kirmizi biber( isterseniz reyhan yada baska baharatlarda kullanabilirsiniz).
YAPILISI: Kati sekilde haslanmis olan yumurtalari diger malzemelerle zedelemeden karistirip servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
12 adet haslanmis kati yumurta(istediginiz buyuklukte dogranmis),
4-5 dal yesil sogan ( ince ince dogranmis),
bir tutam maydanoz,
arzuya gore bir tutam dereotu( ben o gun kullanmadim ama evde oldugunda katiyorum),
2-3 yemek kasigi siviyagi yada zeytinyagi,
tuz,
karabiber,
kirmizi biber( isterseniz reyhan yada baska baharatlarda kullanabilirsiniz).
YAPILISI: Kati sekilde haslanmis olan yumurtalari diger malzemelerle zedelemeden karistirip servis yapiyoruz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kozlenmis Patlicanli Kirmizibiber Salatasi
Evett ilk tarifimiz kozlenmis patlicanli kirmizibiber salatasi olucak. Ben kozlenmis sebzelerin tadini cok begeniyorum hele birde mangal da kozlenirse off offf nasil muhtesem oluyor. Koz tadiyla birlikte sarimsagin ,yogurdun ve taze nanenin verdigi o lezzet tadmaya deger. Umit ederim cuma gunki arkadaslarimda begenmistir..............
MALZEMELER
6 adet kozlenmis kirmizi biber,
4 adet kozlenmis patlican,
yeteri kadar yogurt( isterseniz suzmede olabilir),
4 dis sarimsak( rendelenmis),
1 yemek kasigi mayonez( istege bagli),
2 yemek kasigi zeytinyagi,
tuz,
karabiber,
bir tutam taze nane ( incecik dogranmis).
YAPILISI: Kirmizi biberleri ve patlicanlari guzelce kozleyin. Kozledikten sonra bir kaba alip uzerini folyoyla kapatin. Bu sekilde yaptiginizda soyarken cok kolaylik oluyor(kucuk bir puf noktasi). Soydugunuz sebzeleri isterseniz yarim limon sikilmis suda salatayi yapana kadar bekletebilirsiniz. Sebzeleri kucuk kucuk dograyin ve diger kalan tum malzemeleriyle karistirin. Yogurt miktarini vermedim kendinize gore ayarlayabilirsiniz. Son olarak uzerine zeytinyagi ve taze nane serperek servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
6 adet kozlenmis kirmizi biber,
4 adet kozlenmis patlican,
yeteri kadar yogurt( isterseniz suzmede olabilir),
4 dis sarimsak( rendelenmis),
1 yemek kasigi mayonez( istege bagli),
2 yemek kasigi zeytinyagi,
tuz,
karabiber,
bir tutam taze nane ( incecik dogranmis).
YAPILISI: Kirmizi biberleri ve patlicanlari guzelce kozleyin. Kozledikten sonra bir kaba alip uzerini folyoyla kapatin. Bu sekilde yaptiginizda soyarken cok kolaylik oluyor(kucuk bir puf noktasi). Soydugunuz sebzeleri isterseniz yarim limon sikilmis suda salatayi yapana kadar bekletebilirsiniz. Sebzeleri kucuk kucuk dograyin ve diger kalan tum malzemeleriyle karistirin. Yogurt miktarini vermedim kendinize gore ayarlayabilirsiniz. Son olarak uzerine zeytinyagi ve taze nane serperek servis yapin.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Cuma sofrasi
Gectigimiz cuma gunu arkadaslarimla bende toplandik ve cok guzel bir gun gecirdik. Genelde bunu tum arkadaslari dolasmak kaydiyla her cuma gunu yapiyor ve aramizda birseylerde okuyoruz hem gunumuz degerlenmis oluyor hemde bos bos konusmamis oluyoruz. Ben kendi adima cuma gelse diye tum hafta sabirsizlikla bekliyorum. Eminim ki diger arkadaslarimda ayni dusuncedelerdir. Resimler cok acele cekilmis,guzel cikmamislarsa da baska carem olmadigindan koyayim dedim:) Ins kusuruma bakmazsiniz. O gun elimden geldigince bir seyler yapmaya calistim. Oncelikle cesit olarak neler yaptigimi paylasmak istiyorum. Sonrasinda teker teker tarifleri yayinlayacagim.
- Kozlenmis patlican ve kirmizi biber salatasi,
- Yumurta salatasi,
- Besamel soslu tavuklu karniyarik borek,
- Otlu peynirle kolay milfoy boregi,
- Sarimsakli domates,
- Gevrek kurabiye,
- Kremali patates,
- Tarcinli findik kurabiye,
- Labne peynirli pasta( bunu onceki yayinlarda koymustum)
17 Ekim 2011 Pazartesi
Ton Balikli Kofte
Sanirim bu kofteyi biricik teyzem yapardi (hulyalilezzetler.blogspot.com). Aklimda kaldigi kadariyla bende kizim icin yapiyorum ve cok begeniyor. Seve seve yiyor. Kis aylarinda kizimin beslenmesine de koymayi tercih ediyorum. Baliktan hoslanmayan cocuklariniz icin guzel bir tarif. Istediginiz her turlu baliktan yapabilirsiniz. Tarifimiz su sekilde.....
MALZEMELER
2 adet haslanmis orta boy patates,
1 konserve kutusu ton baligi yagi suzulmus,
bir tutam maydanoz,
istege gore bir tutam dereotu,
4-5 dal yesil sogan,
1 adet yumurta( sarisi icine aki disina),
tuz,
karabiber,
bir kase galeta unu,
kizartmak icin siviyag.
YAPILISI: Haslanmis patateslerin icine ton baligi ve diger malzemeleri konulup guzelce yogurulur. Arzu ettiginiz buyuklukte kofteler yapilip once yumurta akina sonra galeta ununa batirilip kizartilir. Yaninda bol yesillik yada salatayla servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
2 adet haslanmis orta boy patates,
1 konserve kutusu ton baligi yagi suzulmus,
bir tutam maydanoz,
istege gore bir tutam dereotu,
4-5 dal yesil sogan,
1 adet yumurta( sarisi icine aki disina),
tuz,
karabiber,
bir kase galeta unu,
kizartmak icin siviyag.
YAPILISI: Haslanmis patateslerin icine ton baligi ve diger malzemeleri konulup guzelce yogurulur. Arzu ettiginiz buyuklukte kofteler yapilip once yumurta akina sonra galeta ununa batirilip kizartilir. Yaninda bol yesillik yada salatayla servis yapabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Yuksuk corbasi
Bu guzel corba Adana yoresine ait essiz bir lezzet. Annem bunu kusbasi etle bol naneli yapardi bende ondan nasil ogrendiysem o sekilde yapmaya devam ediyorum. Ama cogu kisi etsiz ,sadece nohut ve mantiyla yapiyor.Bence bu sekilde daha leziz oluyor ondan tarifini bu sekilde verecegim. Hazirda yapilmis bir buyuk tabak mantiniz varsa hemen deneyebilirsiniz:). Cokda ugrastirici bir corba degil. Corba dedik ama davet sofralarinizda ana yemek olarakda sunabilirsiniz. Icinde et,nohut ve mantisi oldugundan cok doyurucu. Secim size kalmis. Unutmadan ekliyeyim manti tarifini ileriki yazilarimda paylasacagim. Simdi tarifimize gecelim.
MALZEMELER
Bir buyuk yemek tabagi dolusu pismemis manti,
250-300 gram kusbasi et,
1 kase haslanmis nohut,
1 yemek kasigi tereyagi,
2 yemek kasigi siviyag,
1 yemek kasigi biber salcasi,
1 tatli kasigi kuru nane,
tuz,
karabiber,
yarim limon suyu,
yeteri kadar su.
Uzeri icin:
istege gore sarimsakli yogurt.
YAPILISI: Buyukce bir tencereye kusbasi dogranmis etler alinir ve bol su ile haslanir. Iyice haslanan etlere nohutlari eklenir bir iki tasim kaynatilir. Son olarak mantilari eklenerek mantilar yumusayip lezzetleri birbirine gecene kadar kaynatilir. Diger tarafta tereyagi ve siviyagi tavaya alinir salcasiyla beraber kavrulur. Salcanin uzerine nanesi ve karabiberi eklenip soyle bir karistirilip corbaya eklenir. Corbanin tuzuda eklenip limon suyu sikilir. Corbamiz ne cok sivi nede cok kati olucak. Pistikten sonra sicak bir sekilde tuketmeye calisin cunki bekledikce mantilar siser ve corbaniz katilasir aklinizda bulunsun. Servis yaparken ister sarimsakli yogurtla isterde sade bir sekilde sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
Bir buyuk yemek tabagi dolusu pismemis manti,
250-300 gram kusbasi et,
1 kase haslanmis nohut,
1 yemek kasigi tereyagi,
2 yemek kasigi siviyag,
1 yemek kasigi biber salcasi,
1 tatli kasigi kuru nane,
tuz,
karabiber,
yarim limon suyu,
yeteri kadar su.
Uzeri icin:
istege gore sarimsakli yogurt.
YAPILISI: Buyukce bir tencereye kusbasi dogranmis etler alinir ve bol su ile haslanir. Iyice haslanan etlere nohutlari eklenir bir iki tasim kaynatilir. Son olarak mantilari eklenerek mantilar yumusayip lezzetleri birbirine gecene kadar kaynatilir. Diger tarafta tereyagi ve siviyagi tavaya alinir salcasiyla beraber kavrulur. Salcanin uzerine nanesi ve karabiberi eklenip soyle bir karistirilip corbaya eklenir. Corbanin tuzuda eklenip limon suyu sikilir. Corbamiz ne cok sivi nede cok kati olucak. Pistikten sonra sicak bir sekilde tuketmeye calisin cunki bekledikce mantilar siser ve corbaniz katilasir aklinizda bulunsun. Servis yaparken ister sarimsakli yogurtla isterde sade bir sekilde sunabilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
9 Ekim 2011 Pazar
Firinda Sebzeli Tavuk Kapama
Makarna tarifimi yazarken o gun kucuk bir ziyaretcim oldugundan bahsetmistim. Aksam yemegi icin ona ve cocuklarima bu yemegi yapmistim. Aslinda icinde havuc oldugu icin pilav turuncu oluyor ama resimde gorundugu kadar degil:). Aksam cekmis olmam resimin bir kat daha turuncu olmasina sebep oldu bundan dolayi ozur dilerim.Evinizde gerekli malzemeler varsa hic vakit kaybetmeden yapip tadin derim pisman olmayacaksiniz.....
MALZEMELER ( 4 kisilik)
4 adet tavuk baget,
haslamak icin bol su,
tane karabiber,
1 adet tum kuru sogan.
Pilavi icin:
2 yemek kasigi siviyag yada tereyagi,
1 adet yemeklik dogranmis kuru sogan,
3 adet kibrit copu gibi dogranmis havuc,
1 cay kasigi yenibahar,
2 su bardagi pilavlik pirinc,
tuz,
3 su bardagi tavuk suyu(benim pirincim 1'e 1,5 cekiyor o yuzden bu olcuyu kullandim pirincinizin su cekme oranina gore suyu azaltip cogaltabilirsiniz).
YAPILISI: Tavuk bagetleri bir tencereye alip su,sogan ve tane karabiberle haslayin. Teflon bir tencereye siviyagi alip soganlari kavurun. Kavrulan soganlara ince ince dogradiginiz havuclari ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci iyice yikayip suyunu suzdurdukten sonra kavrulan malzemelere ekleyin. Yenibaharini ve tuzunu bu asamada koyun. Kavrulmus malzemelerin hepsini buyuk bir borcama koyup uzerine haslanan tavuklari dizin. Suyunu ekleyip bir folyoyla kapatin (piserken pilavin kurumamasi icin uzerini kapatiyoruz). Onceden isitilmis 180 yada 200 derecelik firinda suyunu cekene kadar pisirin. Sonrada oturup bizim gibi afiyetle yiyin:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER ( 4 kisilik)
4 adet tavuk baget,
haslamak icin bol su,
tane karabiber,
1 adet tum kuru sogan.
Pilavi icin:
2 yemek kasigi siviyag yada tereyagi,
1 adet yemeklik dogranmis kuru sogan,
3 adet kibrit copu gibi dogranmis havuc,
1 cay kasigi yenibahar,
2 su bardagi pilavlik pirinc,
tuz,
3 su bardagi tavuk suyu(benim pirincim 1'e 1,5 cekiyor o yuzden bu olcuyu kullandim pirincinizin su cekme oranina gore suyu azaltip cogaltabilirsiniz).
YAPILISI: Tavuk bagetleri bir tencereye alip su,sogan ve tane karabiberle haslayin. Teflon bir tencereye siviyagi alip soganlari kavurun. Kavrulan soganlara ince ince dogradiginiz havuclari ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinci iyice yikayip suyunu suzdurdukten sonra kavrulan malzemelere ekleyin. Yenibaharini ve tuzunu bu asamada koyun. Kavrulmus malzemelerin hepsini buyuk bir borcama koyup uzerine haslanan tavuklari dizin. Suyunu ekleyip bir folyoyla kapatin (piserken pilavin kurumamasi icin uzerini kapatiyoruz). Onceden isitilmis 180 yada 200 derecelik firinda suyunu cekene kadar pisirin. Sonrada oturup bizim gibi afiyetle yiyin:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Karanfil Ana Corbasi
Bu corbayi cok uzun seneler once bir yemek programindan almistim. Tarif icinde kiyma olmasi sebebiyle kulagima hicde hos gelmemisti. Ama pisirip yedigimde dusundugum seylerin yanlis olduguna karar vermistim. Karanfil Ana isminin neden koyuldugunu da hala anlamis degilim:)) Uzun zamandir da evde pisirmiyordum. Soguk bir Newcastle gununde icimizi isitmasi icin iyikide yapmisim diyorum. Besleyici bir corba oldugundan cocuklariniz icinde guzel bir secim olabilir. Tarifimizde neler varmis isterseniz bakalim....
MALZEMELER
200 gram kiyma,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
2 yemek kasigi siviyag.
Terbiyesi icin:
3 yemek kasigi siviyag,
3 yemek kasigi un,
6 su bardagi su (et suyu tercih ettim),
tuz,
karabiber,
yarim limon suyu.
YAPILISI: Kiymayi bir tavaya alip suyunu salip cekene kadar kavurun. Siviyagini ekleyip rendelenmis soganiyla birlikte kavurmaya devam edin. Orta buyuklukte bir tencereye siviyagi alip uzerine ununu ekleyin ve rengi donene kadar kavurun. Daha sonra suyunu, tuzunu ve karabiberinide ekleyip kaynatin. Bu asamada corbaniz cok koyu olursa su olcusunu cogaltabilirsiniz. Kavrulan kiymasini ve limon suyunuda katip altini kapatin. Uzerine kirmizi biber serperek servis yapabilirsiniz. Sicak ve mayhos tadiyla harika bir lezzet....
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
200 gram kiyma,
1 adet rendelenmis kuru sogan,
2 yemek kasigi siviyag.
Terbiyesi icin:
3 yemek kasigi siviyag,
3 yemek kasigi un,
6 su bardagi su (et suyu tercih ettim),
tuz,
karabiber,
yarim limon suyu.
YAPILISI: Kiymayi bir tavaya alip suyunu salip cekene kadar kavurun. Siviyagini ekleyip rendelenmis soganiyla birlikte kavurmaya devam edin. Orta buyuklukte bir tencereye siviyagi alip uzerine ununu ekleyin ve rengi donene kadar kavurun. Daha sonra suyunu, tuzunu ve karabiberinide ekleyip kaynatin. Bu asamada corbaniz cok koyu olursa su olcusunu cogaltabilirsiniz. Kavrulan kiymasini ve limon suyunuda katip altini kapatin. Uzerine kirmizi biber serperek servis yapabilirsiniz. Sicak ve mayhos tadiyla harika bir lezzet....
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kozlenmis Kirmizi Biber Salatasi
Salata severler ve bekleyenler icin yeniden merhabalar diyorum!!
Lafi uzatmadan tarifimi verecegim ,resim cok guzel cikmadi kusuruma bakmayin.....
MALZEMELER
5-6 adet tatli kirmizi biber( burada turkiyedeki uzun bibelerden bulma sansi olmadigindan dolmaliklardan kullandim),
1 su bardagi yogurt,
arzuya gore 1 yemek kasigi mayonez,
2 adet rendelenmis yada dovulmus sarimsak,
tuz.
Suslemek icin
1 yemek kasigi siviyag,
kirmizi biber,
kuru nane.
YAPILISI: Kirmizi biberler guzelce kozlenir .Kozlendikten sonra uzerlerini kapatirsaniz ve bekletirseniz soyacaginiz zaman daha kolay soyulacagini goruceksiniz( kucuk bir puf noktasi). Soydugumuz biberler kucuk kucuk dogranir. Yogurt, mayonez, rendelenmis sarimsak ve tuz ilave edip karistirilir. Uzerine bir kasik yagda yaktigimiz kirmizi biber ve nane dokulur ( arzunuza kalmis ,yesilliklerle yada farkli seylerlede susleyebilirsiniz). Miktari size az gelebilir cogaltmak sizin elinizde. Soguk servis edilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Lafi uzatmadan tarifimi verecegim ,resim cok guzel cikmadi kusuruma bakmayin.....
MALZEMELER
5-6 adet tatli kirmizi biber( burada turkiyedeki uzun bibelerden bulma sansi olmadigindan dolmaliklardan kullandim),
1 su bardagi yogurt,
arzuya gore 1 yemek kasigi mayonez,
2 adet rendelenmis yada dovulmus sarimsak,
tuz.
Suslemek icin
1 yemek kasigi siviyag,
kirmizi biber,
kuru nane.
YAPILISI: Kirmizi biberler guzelce kozlenir .Kozlendikten sonra uzerlerini kapatirsaniz ve bekletirseniz soyacaginiz zaman daha kolay soyulacagini goruceksiniz( kucuk bir puf noktasi). Soydugumuz biberler kucuk kucuk dogranir. Yogurt, mayonez, rendelenmis sarimsak ve tuz ilave edip karistirilir. Uzerine bir kasik yagda yaktigimiz kirmizi biber ve nane dokulur ( arzunuza kalmis ,yesilliklerle yada farkli seylerlede susleyebilirsiniz). Miktari size az gelebilir cogaltmak sizin elinizde. Soguk servis edilir.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Zeytinyagli Kuru Patlican Dolmasi
Esimin vazgecilmezi ailemizin bas tacidir dolma:). Sevgili kayinvalidem kulaklari cinlasin harika dolma yapar. Severek yaptigindanmidir bilinmez ama gercekten simdiye kadar yedigim en guzel dolmalari onun elinden yedim. Simdi anneannem,annem ve teyzeminde hakkini yememek lazim. Onlarda bizim yoremize has dolmalari buyuk bir titizlikle yapiyorlar:)) Her yoreye gore dolma yapimida degisiyor. Ben genelde antep yoresinin kuru patlican dolmasini seviyorum ve yapiyorum. Antepli olanlar bu boyle yapilmaz diyebilirler tabiki bunda serbestler ama ben kendi yaptigim usuldeki tarifi verecegim bugun sizlere.Umarim begenirsiniz.......
MALZEMELER( 25 adet kuru patlican icin)
kuru patlicanlari haslamak icin bol su,
Harci icin:
yarim cay bardagi siviyag,
2 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
3-4 adet yesil sivribiber,
2 adet domates,
yarim bas sarimsak( rendelenmis tercih ediyorum),
yarim cay bardagi nar eksisi( isterseniz sumak eksisi yada limon kullanabilirsiniz, eksi oranini damak tadiniza gore degistirebilirsiniz),
1-2 yemek kasigi biber salcasi( aci derseniz domatesde olur ama bu dolmanin ozelligi hafif aci olmasi:),
tuz,
karabiber,
kuru reyhan,
kuru nane,
bir cimdik kimyon( baharatlar damak tadiniza gore),
yarim demet dogranmis maydanoz,
2 su bardagi pirinc,
2 su bardagi su.
YAPILISI: Buyuk bir tencereye bolca su alip kaynattiktan sonra kuru patlicanlari 15- 20 dakika haslayin. Diger tarafta siviyaginda sogan ve biberleri kavurun. Icine salcasini koyup karistirin. Kabuklari soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis domatesleri ekleyin biraz kavurduktan sonra pirincini,tuzunu ve baharatlarini sirasiyla katin. Rendelenmis sarimsagini, nar eksisini,sekerini ve suyunuda koyup kisik ateste pisirin. Yari pisen dolma icine dogranmis maydanozlari ekleyip biraz dinlendirin( yari pisen dedim cunki icini doldurduktan sonra bir kere daha pisicegi icin pilavi tam pisirmedik kafaniz karismasin). Dinlenen dolma icini kuru patlicanlara doldurup agizlari birbirine bakicak sekilde tencereye yerlestirilir. Uzerlerini gecicek kadar kaynamis su ilavesiyle pirincler yumusayip iyice pisene kadar orta hararette kaynatilir. Dolma pistikten sonra teker teker itinayla bir tabaga cekilir. Kaynamis suyun icinde kalan dolmalar her zaman lapa olur unutmayin. Ister soguk isterseniz sicak servis yapilir ve afiyetle yenir:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER( 25 adet kuru patlican icin)
kuru patlicanlari haslamak icin bol su,
Harci icin:
yarim cay bardagi siviyag,
2 adet kuru sogan( yemeklik dogranmis),
3-4 adet yesil sivribiber,
2 adet domates,
yarim bas sarimsak( rendelenmis tercih ediyorum),
yarim cay bardagi nar eksisi( isterseniz sumak eksisi yada limon kullanabilirsiniz, eksi oranini damak tadiniza gore degistirebilirsiniz),
1-2 yemek kasigi biber salcasi( aci derseniz domatesde olur ama bu dolmanin ozelligi hafif aci olmasi:),
tuz,
karabiber,
kuru reyhan,
kuru nane,
bir cimdik kimyon( baharatlar damak tadiniza gore),
yarim demet dogranmis maydanoz,
2 su bardagi pirinc,
2 su bardagi su.
YAPILISI: Buyuk bir tencereye bolca su alip kaynattiktan sonra kuru patlicanlari 15- 20 dakika haslayin. Diger tarafta siviyaginda sogan ve biberleri kavurun. Icine salcasini koyup karistirin. Kabuklari soyulmus ve kucuk kucuk dogranmis domatesleri ekleyin biraz kavurduktan sonra pirincini,tuzunu ve baharatlarini sirasiyla katin. Rendelenmis sarimsagini, nar eksisini,sekerini ve suyunuda koyup kisik ateste pisirin. Yari pisen dolma icine dogranmis maydanozlari ekleyip biraz dinlendirin( yari pisen dedim cunki icini doldurduktan sonra bir kere daha pisicegi icin pilavi tam pisirmedik kafaniz karismasin). Dinlenen dolma icini kuru patlicanlara doldurup agizlari birbirine bakicak sekilde tencereye yerlestirilir. Uzerlerini gecicek kadar kaynamis su ilavesiyle pirincler yumusayip iyice pisene kadar orta hararette kaynatilir. Dolma pistikten sonra teker teker itinayla bir tabaga cekilir. Kaynamis suyun icinde kalan dolmalar her zaman lapa olur unutmayin. Ister soguk isterseniz sicak servis yapilir ve afiyetle yenir:))
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Labne Peynirli Kremali Makarna
Dun bloga ne turlu tarifler koymusum diye bakarken farkettim ki hic makarna tarifi yok. Bende evimize konuk olacak kucuk misafirimiz icin bu makarnayi yaptim. Cocuklarin en sevdigi sey makarnadir biliyorsunuz. Helede peynirli oldumu degmeyin keyiflerine. Tahmin de ettiginiz uzere afiyetle yediler ve tesekkur ettiler. Bir yemek eger cocuklar tarafindan sevilerek yeniyorsa bilin ki o gercekten lezzetli olmustur. Umit ediyorum ki sizinde cocuklariniz bu makarnayi severler ve afiyetle yerler. Simdi yapimi cok basit bu makarnanin tarifini verelim....
MALZEMELER
1 paket boncuk makarna,
haslamak icin bol su,
tuz,
2-3 yemek kasigi siviyag.
Sosu icin:
1 adet kuru sogan( rendenin en ince yeriyle rendelenmis),
3 yemek kasigi siviyag,
1 paket labne peyniri,
1 su bardagi krema,
bi tutam dogranmis taze nane,
tuz,
karabiber.
YAPILISI: Buyuk bir tencereye su,siviyagi,tuz alinir kaynadiktan sonra makarnalar eklenir ve haslanir. Diger tarafta siviyagda rendelenmis sogan kavrulur uzerine labne peyniri eklenir. Bir iki cevirdikten sonra kremasi,tuzu,karabiberi konulur. Haslanmis ve suyu suzulmus makarnalar sosa eklenip alti kapatilir. Icine taze dogranmis nanesi eklenir ve sicak servis yapilir. Arzu ederseniz uzerine kasar peyniri rendeside ekleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 paket boncuk makarna,
haslamak icin bol su,
tuz,
2-3 yemek kasigi siviyag.
Sosu icin:
1 adet kuru sogan( rendenin en ince yeriyle rendelenmis),
3 yemek kasigi siviyag,
1 paket labne peyniri,
1 su bardagi krema,
bi tutam dogranmis taze nane,
tuz,
karabiber.
YAPILISI: Buyuk bir tencereye su,siviyagi,tuz alinir kaynadiktan sonra makarnalar eklenir ve haslanir. Diger tarafta siviyagda rendelenmis sogan kavrulur uzerine labne peyniri eklenir. Bir iki cevirdikten sonra kremasi,tuzu,karabiberi konulur. Haslanmis ve suyu suzulmus makarnalar sosa eklenip alti kapatilir. Icine taze dogranmis nanesi eklenir ve sicak servis yapilir. Arzu ederseniz uzerine kasar peyniri rendeside ekleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
8 Ekim 2011 Cumartesi
Yayla Corbasi
Havalar sogudukca insanin cani soyle sicacik corbalar cekiyor. Bugunde sizlerle klasiklesmis ama bir o kadarda guzel bir corba paylasacagim.
MALZEMELER
1 cay bardagi arpa sehriye( arzu ederseniz pirinclede yapabilirsiniz),
yeteri kadar su.
Terbiyesi icin:
1 kase yogurt,
1 adet yumurta,
1 yemek kasigi dolusu un,
yarim limon suyu,
tuz.
Uzeri icin:
1 yemek kasigi tereyagi,
1 tatli kasigi kuru nane.
YAPILISI: Tencereye yeteri kadar su alinip kaynatilir icine sehriyeler konur ve yumusayana kadar pisirilir. Terbiyesi baska bir yerde guzelce cirpilarak hazirlanir. Kaynayan sehriyeli sudan bir kepce alinarak terbiyenin icine konurki corbaniz kesilmesin. Terbiyeside eklenen corba bir tasim daha kaynatilip alti kapatilir. Yanliz corbaniz bu asamada size cok koyu gelirse su eklemeyip kaynatmayi unutmayin. Uzerine yag ve nane yakilarak dokulur sicak servis yapilir.Kolay oldugu gibi cokda lezzetli bir corba......
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
1 cay bardagi arpa sehriye( arzu ederseniz pirinclede yapabilirsiniz),
yeteri kadar su.
Terbiyesi icin:
1 kase yogurt,
1 adet yumurta,
1 yemek kasigi dolusu un,
yarim limon suyu,
tuz.
Uzeri icin:
1 yemek kasigi tereyagi,
1 tatli kasigi kuru nane.
YAPILISI: Tencereye yeteri kadar su alinip kaynatilir icine sehriyeler konur ve yumusayana kadar pisirilir. Terbiyesi baska bir yerde guzelce cirpilarak hazirlanir. Kaynayan sehriyeli sudan bir kepce alinarak terbiyenin icine konurki corbaniz kesilmesin. Terbiyeside eklenen corba bir tasim daha kaynatilip alti kapatilir. Yanliz corbaniz bu asamada size cok koyu gelirse su eklemeyip kaynatmayi unutmayin. Uzerine yag ve nane yakilarak dokulur sicak servis yapilir.Kolay oldugu gibi cokda lezzetli bir corba......
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
7 Ekim 2011 Cuma
Arnavut Cigeri
Iki gun once guzel bir arnavut cigeriyle midemi costurdum:). Sakatati cok sevmesemde cigerin yeri farkli benim icin cok sik olmamak sartiyla arada bir kendimi simartiyorum. Fotografta cigerlerim yanmis gibi gorunuyor olsada oyle degillerdi gayet yumusak ve kivaminda pismislerdi. Tarifimiz soyle....
MALZEMELER
500 gram kuzu cigeri,
1 kase un,
tuz,
karabiber,
toz kirmizi biber,
bir cimdik kimyon( baharatlari degistirmek sizin zevkinize kalmis)
1 adet kuru sogan( kirmizi sogani tercih edebilirsiniz ama benim gibi evinizde kalmamis olursa beyazda yakisiyor:),
2 adet patates( kup kup dogranmis ve kizartilmis),
3-4 adet sivri yesil biber( kizartilmis),
bir tutam dogranmis maydanoz.
YAPILISI: Ciger guzelce ayiklanip dogranir ve bir suzekde tum kani suzdurulur. Unun icine baharatlari katilir suzulen temizlenmis cigerler una bulanip daha buyuk bir suzekde unlarin fazlasi alinir. Kizgin yagda hizlica kizartilir. Hizlica kizartin dedim cunki cigerler yagda fazla kalirsa sertlesirler. Kizartilan cigerler patates ve yesil biberle karistirilir. Ince dogranmis sogan ve maydanozla suslenir servis edilir. Isterseniz uzerine limonlada cok guzel oluyor.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
500 gram kuzu cigeri,
1 kase un,
tuz,
karabiber,
toz kirmizi biber,
bir cimdik kimyon( baharatlari degistirmek sizin zevkinize kalmis)
1 adet kuru sogan( kirmizi sogani tercih edebilirsiniz ama benim gibi evinizde kalmamis olursa beyazda yakisiyor:),
2 adet patates( kup kup dogranmis ve kizartilmis),
3-4 adet sivri yesil biber( kizartilmis),
bir tutam dogranmis maydanoz.
YAPILISI: Ciger guzelce ayiklanip dogranir ve bir suzekde tum kani suzdurulur. Unun icine baharatlari katilir suzulen temizlenmis cigerler una bulanip daha buyuk bir suzekde unlarin fazlasi alinir. Kizgin yagda hizlica kizartilir. Hizlica kizartin dedim cunki cigerler yagda fazla kalirsa sertlesirler. Kizartilan cigerler patates ve yesil biberle karistirilir. Ince dogranmis sogan ve maydanozla suslenir servis edilir. Isterseniz uzerine limonlada cok guzel oluyor.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Limonlu Puding
Esim gecenlerde alisveristen geldiginde elinde kocaman bir torba limonu gorunce sasirdim. Kara kara dusunmeye basladim ve kollari sivadim:). Her ne kadar yaz olmasada yaz tatlisi olan bu pudingi yaptim.Canim teyzemdende aldigim bu tarifi biraz miktarlarini cogaltarak bu sekilde yapmayi tercih ettim. Eksi ve tatli tadini bir arada sevenler icin cok hafif bir lezzet diye dusunuyorum.
MALZEMELER
2 su bardagi sut,
1 su bardagi limon suyu,
1 su bardagi su,
1+1/2 su bardagi seker (damak tadiniza gore seker miktari degisebilir),
4 kasik misir nisastasi,
3 adet yumurta sarisi,
3 yada 4 adet limon kabugu rendesi (rendenin en ince tarafiyla agiza gelmiyecek sekilde rendelenirse cok guzel oluyor),
bir paket vanilya,
75 gram tereyagi yada margarin.
YAPILISI: Tencereye seker, nisasta, limon kabugu, yumurta sarisi alinir. Uzerlerine sivi malzemeleri konur ve ocaga koymadan once iyice karistirilir. Ocaga alinip muhallebi kivamina gelene kadar pisirilir(puding piserken evin icini muhtesem bir koku sariyor eminim cok hoslanicaksiniz). Pisen pudinge altini kapattiktan sonra vanilyasi ve margarini eklenir. Iyice karistirilip kaselere bosaltilir ve ilimaya birakilir. Iliyan pudingler dolaba kaldirilir bir kac saat bekledikten sonra servis yapilir. Ben uzerini ince limon dilimleriyle susledim siz kendi zevkinize gore hindistan cevizi v.s ilede susleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
MALZEMELER
2 su bardagi sut,
1 su bardagi limon suyu,
1 su bardagi su,
1+1/2 su bardagi seker (damak tadiniza gore seker miktari degisebilir),
4 kasik misir nisastasi,
3 adet yumurta sarisi,
3 yada 4 adet limon kabugu rendesi (rendenin en ince tarafiyla agiza gelmiyecek sekilde rendelenirse cok guzel oluyor),
bir paket vanilya,
75 gram tereyagi yada margarin.
YAPILISI: Tencereye seker, nisasta, limon kabugu, yumurta sarisi alinir. Uzerlerine sivi malzemeleri konur ve ocaga koymadan once iyice karistirilir. Ocaga alinip muhallebi kivamina gelene kadar pisirilir(puding piserken evin icini muhtesem bir koku sariyor eminim cok hoslanicaksiniz). Pisen pudinge altini kapattiktan sonra vanilyasi ve margarini eklenir. Iyice karistirilip kaselere bosaltilir ve ilimaya birakilir. Iliyan pudingler dolaba kaldirilir bir kac saat bekledikten sonra servis yapilir. Ben uzerini ince limon dilimleriyle susledim siz kendi zevkinize gore hindistan cevizi v.s ilede susleyebilirsiniz.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Kozlenmis Patlican Salatasi
Bircok arkadasim bende ozel olarak salata tariflerini cogaltmam hususunda istekde bulundular. Bende buna binaen yapabildigim kadar salata yapip paylasmayi dusunuyorum. Bu benim cok sevdigim salatalardan bir tanesi ( senin sevmedigin bir sey varmi diyebilirsiniz evet yokk:)) , zeytinyagli yemek olarak bile sunulabilir.
Tarifimize gecelim.
MALZEMELER
5 adet tombul patlican,
yarim cay bardagi siviyag,
1 adet iri kuru sogan( yemeklik dogranmis),
4-5 adet sivri yesil biber,
2 adet kozlenmis kirmizi biber( bu tamamen tercihe kalmis ben kirmizi biberi cok sevdigimden koydum),
2-3 adet orta boy domates,
yarim bas sarimsak( buyuklugune gore degisiyor ben buyuk 5-6 dis kullandim),
yarim demet maydanoz,
1 yemek kasigi seker,
tuz,
karabiber,
kirmizi biber.
YAPILISI: Patlicanlar guzelce kozlenir soyulur ve limonlu suda bekletilir. Bir tencerede sirasiyla yag,sogan,biberler,domates ve sarimsak guzelce kavrulur. Suyunu suzup kucuk kucuk dogradiginiz patlicanlar sosa eklenir baharatlari,maydanozu ve sekeri katilir alti kapatilir sogumaya birakilir. Arzu ederseniz soguk olarak yada sicak olarak servis yapabilirsiniz. Her iki turlude cok guzel oluyor.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU
Tarifimize gecelim.
MALZEMELER
5 adet tombul patlican,
yarim cay bardagi siviyag,
1 adet iri kuru sogan( yemeklik dogranmis),
4-5 adet sivri yesil biber,
2 adet kozlenmis kirmizi biber( bu tamamen tercihe kalmis ben kirmizi biberi cok sevdigimden koydum),
2-3 adet orta boy domates,
yarim bas sarimsak( buyuklugune gore degisiyor ben buyuk 5-6 dis kullandim),
yarim demet maydanoz,
1 yemek kasigi seker,
tuz,
karabiber,
kirmizi biber.
YAPILISI: Patlicanlar guzelce kozlenir soyulur ve limonlu suda bekletilir. Bir tencerede sirasiyla yag,sogan,biberler,domates ve sarimsak guzelce kavrulur. Suyunu suzup kucuk kucuk dogradiginiz patlicanlar sosa eklenir baharatlari,maydanozu ve sekeri katilir alti kapatilir sogumaya birakilir. Arzu ederseniz soguk olarak yada sicak olarak servis yapabilirsiniz. Her iki turlude cok guzel oluyor.
AFIYET OLSUN:)
Kevser KURU