Bir kac hafta once arkadaslarimi agirladim. Yaz mevsiminde olmamiz hasebiyle yerken icimizi ferahlatan yedikce yeme istegi doguran cilekli bir cheescake(peykek) yaptim. Tahmin edildigi uzere arkadaslarimin cogu tarifini istedi. Tarifi herkese yazip veremeyecegimden burada yayinlama karari aldim. Eminim ki goren arkadaslarim buna cok sevinicektir:) Ben cilek ve limon ikilisine bayiliyorum o yuzden bu tarifte bolca limon goruceksiniz sasirmayin. Size simdiden kolay gelsin diyor sozu fazla uzatmadan tarifine geciyorum.
MALZEMELER (12 kisilik)
1 paket digestive biskuvi(eti burcak)
1 limon kabugu,
2 yemek kasigi toz seker,
1 cay kasigi sivi vanilya(yoksa toz halindekide kullanilabilir),
100 gram eritilmis tereyag yada margarin(kati yag sevmeyenler siviyagda kullanabilir),
ARA KATI ICIN
1 paket philedelphia peynir 200 gr(labne peyniri),
1 su bardagindan bir parmak eksik pudra sekeri(seker miktarini damak tadiniza gore cogaltabilirsiniz),
1 limon kabugu,
yarim limon suyu,
1 tatli kasigi sivi vanilya(yada toz),
yarim su bardagi double cream(krema),
USTU ICIN
1 buyuk kase cilek,
yarim su bardagi pudra sekeri(seker miktari istege gore ayarlanabilir ben biraz fazla seker koyuyorum),
2 yemek kasigi misir nisastasi,
2 yemek kasigi su,(nisastayi acmak icin)
yarim limon kabugu,
bir kac damla limon suyu.
YAPILISI
Digestive biskuvileri robottan gecirip un haline getirin. Icine eritilmis ve sogutulmus yagi, sekerini, limon kabugunu, vanilyasini koyup iyice yogurun eger hala biskuvi birbirine karismamis dokuluyorsa yagi az demektir. Bir kac yemek kasigi siviyagla toparlaybilirsiniz buda benden size bir puf noktasi:). Biskuvileri avucunuzun iciyle tepsiye iyice bastirin vedolaba dinlenmeye kaldirin.
Ara kati icin once peyniri ve sekeri cirpin. Sonra limon kabugunu,vanilyasini,kremasini ekleyip kivamina bakin eger cok kati ise burda da yardiminiza sut kosacaktir. Her krema farkli katilik verdiginden kesin konusamiyorum. Limon suyunuda ekleyip peynirli karisimi biskuvilerin uzerine dokun. Dolapta iyice sogumaya birakin. En ust cilekli kati icin ise cilegi ve sekeri blendirdan gecirip kucuk bir tencereye alin. Kisik ateste dibini tutturmadan pisirmeye baslayin, diger tarafta nisastayi su ile iyice karistirarak acin. Cilek kaynamaya yakin bir kasik sicak karisimdan alip nisastaya katin ve birden hepsini sosa dokup iyice pisirin. Son olarak limon kabugunu ve suyunuda ekleyip bir tabaga alin ve iyice sogumaya birakin. Soguyan cilekli sosu dolabda dinlendirdigimiz peynir katinin uzerine dokup tekrar dolaba kaldirin. Bu cheescake(peykeki) bir gun onceden yapmaniz daha guzel sonuc almanizi saglayacaktir. Servis yaparken suslemek sizin zevkinize kalmis ben cilek ve antep fistigiyla susledim. Afiyet olsun..
29 Mayıs 2011 Pazar
Basamel Soslu Sucuklu Kasarli Borek
Bugun sizlerle bir borek tarifi paylasmak istedim. Bu tarifin bende cok anilari var neden derseniz 13-14 yaslarindayken bir yemek programindan almis olmam ve ilk yaptigimda babamin kizimda artik buyudu bana borekler yapiyor dedigi kulaklarimda cinliyor olmasi derim:).
Taa o zamanlardan beride begenerek ve severek yaparim. Isterseniz kizartma seklinde yada firinda pisirme yontemiyle de yapabilirsiniz. Ben hafif olmasi sebebiyle firini tercih ediyorum. Yanliz kizartma olaninin tadinin daha enfes oldugu bir gercek. Eger benim gibi kilo verme cabasi icerisinde degilseniz mutlaka kizartma olanini tadin derim. Hic pisman olmayacaksiniz, garanti veriyorum. Pastirma veya sucuk ikiside bu borege farkli tad katiyor ve yakisiyorlar. Bunuda demeden gecemeyecegim. Haydi buyrun tarifimize gecelim.
MALZEMELER (8 adet borek icin)
2 adet yufka,
2 yemek kasigi tereyagi yada margarin,
1 yemek kasigi tepeleme un,
2 su bardagi sut
tuz,
yarim kangal sucuk,
bir kase kasar peyniri,
1 kase galeta unu,
1 adet yumurta.
YAPILISI
Once bir tencereye iki kasik yagi alip eritiyoruz, eriyen yagin icerisine unu ekleyip hafif rengi donene kadar kavuruyoruz.
Kavrulan unun uzerine sutunu dokup muhallebiden koyu bir kivam alana kadar pisiriyoruz. Pisen sosa iki kasik kasar peyniri ekliyoruz, en son tuzunu katip sogumaya birakiyoruz.
Yufkalarimizi duz bir zemine serip soguyan harcin yarisini uzerine dokuyoruz kalan yufkayi onun uzerine koyup harcin diger yarisinida ekliyoruz. Once ilk katin sonra ikinci katin uzerine basamel sosu iyice yayiyoruz. Boregi once dorde sonra sekize boluyoruz. Her parcaya uc yada dor parca ince dilim sucuk ve biraz kasar peyniri koyup sigara boregi sarar gibi once yanlarini ice kivirip sonra sariyoruz. Elimizde yassi dikdortgen bir borek oluyor. Bunu once yumurtaya sonra galeta ununa bandirip onceden isitilmis 180 derecelik firinda iyice kizarana kadar psiriyoruz. Pisen boreklerinizin bir kat daha buyugunu fark ediceksiniz. Afiyet olsun:)
28 Mayıs 2011 Cumartesi
Ev Yapimi Truffle (Cikolata Toplari)
Bir degisiklik olsun ve sizlere evde yapilmis mis gibi kahve esliginde yenilecek yada misafirlerinize ikram edilicek truffle'lar(cikolata toplari) yapmak istedim.Bu tarifte beyaz cikolata kullandim ama ileriki yazilarimda normal cikolatayla yapilmis farkli bir sunumda yayinlayacagim.Truffle goruntu ve yapim itibariyle el oyalayici gibi dusunulsede oyle olmadigini sizde anliyacaksiniz bu verecegim tarifle.Eger istenirse gideceginiz yerlere bir kutu cikolata almaktansa kendi sevginizi katip yaptiginiz bu cikolata toplarindan goturebilirsiniz:)Hayal gucunde sinir yok ben bu tarifi gormus oldugunuz gibi dort farkli sekilde susleyerek yaptim siz kendi arzu ettiginiz yemisler ve suslemelerle istediginiz truffle'lara sahip olabilirsiniz.Buyrun tarifimize gecelim.
MALZEMELER (20 truffle icin)
200 gram beyaz cikolata,
1 tatli kasigi sivi vanilya,
yarim su bardagi koyu krema,
SUSLEMEK ICIN (istege gore)
yarim cay bardagi hindistan cevizi,
yarim cay bardagi kakao,
yarim cay bardagi cekilmis antep fistigi,
yarim cay bardagi cekilmis findik.
YAPILISI
Oncelikle kaynayan su dolu tencerenin uzerine cukurca bir tabak oturtulur ve icine cikolatanin tumu alinir.Su bir taraftan kaynarken bir taraftanda cikolata benmari usulu eritilir.Eriyen cikolataya koyu krema ve vanilyasida eklenir.Hazirlanan bu karisim dondurucuya girmeden once iyice ilitilir ve dolaba konur.Dolaba konurken kasenin uzerine strec film gecirmeyi unutmayin aksi takdirde cikolata dondugunda kaymak tutar buda hos bir goruntu yaratmiyor.Dolabin dondurucu bolumunde cikolata rahatca yuvarlanacak sekile gelene kadar bekletilir.Sonrasinda kucuk bir dondurma kasigi yada normal kasik yardimiyla toplar alinip elde yuvarlanir.Istenilen yemise batirilir.Yapma ve bitme islemi cok kisa sureceginden sadece Afiyet olsun demekle yetiniyorum.
BENMARI USULU:Eritilecek seyin isiyla temas olmadan eritme islemisdir.Bunun icin bir tencerenin içine su doldurarak ocağa alıyoruz ve üzerine de içine küçük parçalar haline getirdiğimiz çikolatayı koyduğumuz ısıya dayanıklı kabı koyuyoruz. Ve su kaynadıkça da çikolatamız yavaşça erimeye başlıyor. Burada küçük bir bilgi daha verelim, çikolata 93.7 derecede kaynamaya başlar. Eğer mutfak dereceniz varsa eriyen çikolatanız 93.7 dereceye geldiğinde çok fazla kaynamadan ocaktan alabilirsiniz. Eriyen çikolatayı çok fazla ocakta tutmayın.
MALZEMELER (20 truffle icin)
200 gram beyaz cikolata,
1 tatli kasigi sivi vanilya,
yarim su bardagi koyu krema,
SUSLEMEK ICIN (istege gore)
yarim cay bardagi hindistan cevizi,
yarim cay bardagi kakao,
yarim cay bardagi cekilmis antep fistigi,
yarim cay bardagi cekilmis findik.
YAPILISI
Oncelikle kaynayan su dolu tencerenin uzerine cukurca bir tabak oturtulur ve icine cikolatanin tumu alinir.Su bir taraftan kaynarken bir taraftanda cikolata benmari usulu eritilir.Eriyen cikolataya koyu krema ve vanilyasida eklenir.Hazirlanan bu karisim dondurucuya girmeden once iyice ilitilir ve dolaba konur.Dolaba konurken kasenin uzerine strec film gecirmeyi unutmayin aksi takdirde cikolata dondugunda kaymak tutar buda hos bir goruntu yaratmiyor.Dolabin dondurucu bolumunde cikolata rahatca yuvarlanacak sekile gelene kadar bekletilir.Sonrasinda kucuk bir dondurma kasigi yada normal kasik yardimiyla toplar alinip elde yuvarlanir.Istenilen yemise batirilir.Yapma ve bitme islemi cok kisa sureceginden sadece Afiyet olsun demekle yetiniyorum.
BENMARI USULU:Eritilecek seyin isiyla temas olmadan eritme islemisdir.Bunun icin bir tencerenin içine su doldurarak ocağa alıyoruz ve üzerine de içine küçük parçalar haline getirdiğimiz çikolatayı koyduğumuz ısıya dayanıklı kabı koyuyoruz. Ve su kaynadıkça da çikolatamız yavaşça erimeye başlıyor. Burada küçük bir bilgi daha verelim, çikolata 93.7 derecede kaynamaya başlar. Eğer mutfak dereceniz varsa eriyen çikolatanız 93.7 dereceye geldiğinde çok fazla kaynamadan ocaktan alabilirsiniz. Eriyen çikolatayı çok fazla ocakta tutmayın.
Patlican Graten
Bugunki tarifimiz patlican graten olucak.Patlican graten benim kendi denemelerim sonucunda cikmis bir tarif.Cocuklarinda cok sevecegi bir lezzet oldugundan eminim cunki kendi kizimda denedim:).Ayrica el oyalamayan hemde afiyetle yenilebilecek bir zeytinyaglida.Tarifimiz soyle:
MALZEMELER
3 adet orta kalinlikta patlican(halka halka dogranmis ve kizartilmis)
1 iri yumurta,
1,5 su bardagi krema(sivi kivamda)
yarim cay bardagi sut,
1 su bardagi parmesan peyniri yada kasar peyniri,
Bir cay bardagi lor peyniri,
tuz,
karabiber,
ARA MALZEMELER ICIN
1sogan,
2 yemek kasigi siviyag,
2yesil biber(yoksa kirmizi biberde kullanilabilir)
3 orta boy domates,
3 dis sarimsak,
yarim demet maydanoz,
YAPILISI:
Oncelikle halka olarak dogranmis patlicanlar siviyagda kizartilir.Fazla yagini almak icin bir pecetenin uzerine cikarilir ve dinlendirilir.Bir tavada once sogan ve biber 2 kasik siviyagla kavrulur.Kavrulan karisima yikanip kabuklari soyulmus domatesler dogranir.2dis sarimsakda eklenir ve pismeye birakilir.Pistikten sonra tuzunu ve karabiberi katilir.(burda kucuk bir tiyo veriyorum:) bir tatli kasigi seker bu sosa dahada guzel lezzet veriyor.Hazirlanmis sosa kiyilmis maydanozlarida katin.
Diger tarafta krema,sut,yumurta,ve peynirler karistirilir az bir tuz ve karabiber takviyesiyle harci hazirlanir.Arzu ettiginiz bir borcama(ben orta boy oval bir borcam kullandim)bir kat patlican dizilir uzerine domates sosunun yarisi dokulur.Krema sosununda yarisi dokuldukten sonra ikinci kat patlicanlari dizilir.Ayni sekilde once domates sosu ve kremasi dokulur.En son katin uzerine istenirse 2 yemek kasigi kasar peyniri dokulur ve 200 derecelik onceden isitilmis firinda uzeri kizarana kadar pisirilir.Afiyet olsun.....
MALZEMELER
3 adet orta kalinlikta patlican(halka halka dogranmis ve kizartilmis)
1 iri yumurta,
1,5 su bardagi krema(sivi kivamda)
yarim cay bardagi sut,
1 su bardagi parmesan peyniri yada kasar peyniri,
Bir cay bardagi lor peyniri,
tuz,
karabiber,
ARA MALZEMELER ICIN
1sogan,
2 yemek kasigi siviyag,
2yesil biber(yoksa kirmizi biberde kullanilabilir)
3 orta boy domates,
3 dis sarimsak,
yarim demet maydanoz,
YAPILISI:
Oncelikle halka olarak dogranmis patlicanlar siviyagda kizartilir.Fazla yagini almak icin bir pecetenin uzerine cikarilir ve dinlendirilir.Bir tavada once sogan ve biber 2 kasik siviyagla kavrulur.Kavrulan karisima yikanip kabuklari soyulmus domatesler dogranir.2dis sarimsakda eklenir ve pismeye birakilir.Pistikten sonra tuzunu ve karabiberi katilir.(burda kucuk bir tiyo veriyorum:) bir tatli kasigi seker bu sosa dahada guzel lezzet veriyor.Hazirlanmis sosa kiyilmis maydanozlarida katin.
Diger tarafta krema,sut,yumurta,ve peynirler karistirilir az bir tuz ve karabiber takviyesiyle harci hazirlanir.Arzu ettiginiz bir borcama(ben orta boy oval bir borcam kullandim)bir kat patlican dizilir uzerine domates sosunun yarisi dokulur.Krema sosununda yarisi dokuldukten sonra ikinci kat patlicanlari dizilir.Ayni sekilde once domates sosu ve kremasi dokulur.En son katin uzerine istenirse 2 yemek kasigi kasar peyniri dokulur ve 200 derecelik onceden isitilmis firinda uzeri kizarana kadar pisirilir.Afiyet olsun.....
27 Mayıs 2011 Cuma
Annemin Tavuklu Corbasi
Ilk tarifimin sicacik bir corba olmasini istedim sebebi annemin corbasi olmasindan kaynaklaniyor herhalde:).Annem biz kucukken bu tarifi sikca yapar bizde kardeslerimle afiyetle yerdik.Hani denir ya hastalikta,saglikta,iyi gunde, kotu gunde diye iste bu tarif tamda hepsine uyarlanabilecek sekilde.Hem davet sofralarinizda hemde gunluk yemeklerinizde yuzunuzu agartacak cinstenBu kadar aciklamadan sonra sizde merak ediyorsaniz tarifine geciyorum.
MALZEMELER
2 adet kalcali tavuk budu(istege gore bir tavuk gogsude kullanilabilir)
tavuk suyu,
tuz,
TERBIYESI ICIN
3 corba kasigi yogurt,
2 corba kasigi un,
1 yumurta,
yarim limon,
UZERI ICIN
1 yemek kasigi tereyagi(yada siviyagi)
istege gre nane yada kirmizi biber
YAPILISI
2 tavuk budunu yada gogsunu suda haslayin.Haslanan tavuk etlerini didikleyin.Tencereye didilen tavuk etlerini ekleyip suyuyla birlikte bir kere daha kaynatin.Terbiyesi icin ise biryerde 3 corba kas yogurdu ve 2 corba kasigi unu alin uzerine bir yumurta,bir miktar soguk su ve limon suyuyla birlikte karistirin.Corbaya eklemeden once kaynayan suyundan kepce yardimiyla alip terbiyeye ekleyin(corbanizin kesilmemesi icin kucuk bir puf noktasi).Terbiyeyi tencereye ilave edin.Corbaya en son olarak tuzunuda ilave edip bir miktar kaynatin.Pisen corbanizi bir kaseye alip uzerine bir kasik tereyagi eritip guzelce dokun.Istege gore eriyen tereyaginiza nane yada kirmizi biberde ekleyip lezzetine lezzet katabilirsiniz.Afiyet bal seker olsun..........
MALZEMELER
2 adet kalcali tavuk budu(istege gore bir tavuk gogsude kullanilabilir)
tavuk suyu,
tuz,
TERBIYESI ICIN
3 corba kasigi yogurt,
2 corba kasigi un,
1 yumurta,
yarim limon,
UZERI ICIN
1 yemek kasigi tereyagi(yada siviyagi)
istege gre nane yada kirmizi biber
YAPILISI
2 tavuk budunu yada gogsunu suda haslayin.Haslanan tavuk etlerini didikleyin.Tencereye didilen tavuk etlerini ekleyip suyuyla birlikte bir kere daha kaynatin.Terbiyesi icin ise biryerde 3 corba kas yogurdu ve 2 corba kasigi unu alin uzerine bir yumurta,bir miktar soguk su ve limon suyuyla birlikte karistirin.Corbaya eklemeden once kaynayan suyundan kepce yardimiyla alip terbiyeye ekleyin(corbanizin kesilmemesi icin kucuk bir puf noktasi).Terbiyeyi tencereye ilave edin.Corbaya en son olarak tuzunuda ilave edip bir miktar kaynatin.Pisen corbanizi bir kaseye alip uzerine bir kasik tereyagi eritip guzelce dokun.Istege gore eriyen tereyaginiza nane yada kirmizi biberde ekleyip lezzetine lezzet katabilirsiniz.Afiyet bal seker olsun..........