20 Nisan 2014 Pazar

Muz Mücveri

Hayırlı pazarlar !!
Mini mini mucverler yapalım ne dersiniz. Ama bu mucver tatlı olanlardan ismindende anlaşıldığı gibi muzlu:). Cocukların ve bence büyüklerinde vazgeçilmezleri arasında olucak bu 10 dakikalık pratik tarifi verelim...


  • Malzemeler
  • 3 adet muz ( çatalla irice ezilmiş),
  • 1 yumurta ,
  • 1 paket vanilya,
  • 1 cay kasığı kabartma tozu ,
  • 1 cay bardağı un,
  • Arzuya göre 1-2 tatlı kasığı seker ( ben kullanmadım Cunki üzerine balla sunum yaptım),
  • Üzeri icin:
  • Bal,
  • Kaymak,
  • Reçel.

  • Yapılışı:
  • Muzları irice kalicak sekilde ezin.
  • 1 yumurtayı çırpın ve muzlara ekleyin.
  • Unu, vanilyayi ve kabartma tozunu ekleyip hizlica karistirin.
  • Cok fazla karıştırmayın ki yoğunlaşmasın.
  • Bir tavaya az miktarda yağ alın ve kızdırın.
  • 1'er yemek kasığı harçtan koyup arkali önlü kizartin.
  • Kizarttiginiz muz mucverlerini bal ve kaymakla sunabilirsiniz. 

Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

18 Nisan 2014 Cuma

Piliç Topkapı ( Safranli)

 Merhabalar :) 
Resimde cok hoş görünmesede aceleden ve acıkmış misafirlerimi bekletmeyeyim diye hemencecik sunduğum bu guzel tavuk yemeğini cok pratik sekilde hazirlayabilirsiniz. Ben safran olmadıgından kullanamadım ama eminim onunla daha hoş oluyordur. Tarif icin teyzeme cok ama cok tesekkurler ( hulyalilezzetler.blogspot.com ).

  • Malzemeler :
  • 10 tane ızgaralık tavuk budu ( kemikleri çıkartılmış ve dövülmüş kasabınız bu işlemi özenle  yapabilir. Derisiyle kullanmanız tavsiyemdir),
  • 1 su bardağı pirinç ( sıcak suda bir saat bekletilmiş, ben seker ve Tuzla islatiyorum kayinvalidemden öğrendiğim kucuk bir puf noktası),
  • 1 tane orta boy soğan ( incecik dogranmis),
  • 2-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü,
  • 1-2 kaşık tereyağı,
  • 1-2 kaşık sıvı yağ,
  • 7-8 tane safran
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar,
  • Tuz,
  • Karabiber.
  • Pilavı pişirmek icin 1 su bardağı su ( hafif diri kalması icin suyu eksik koyuyoruz).
  • Üzerine surmek icin:
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası,
  • Karabiber,
  • Toz kırmızı biber,
  • Tuz,
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ.

  • Yapılışı:
  • Tencereye tereyag ve siviyag alınıp soğanlar kavrulur.
  • Soğanlara dolmalik fıstığı eklenip kavrulmaya devam edilir. 
  • İyice yikayip nişastasını giderdiginiz pirinçler eklenir.
  • Kuş üzümleri 10-15 dakika sıcak suda bekledikten sonra suyu suzulup pirince eklenir.
  • Tuzu konulduktan sonra suyu eklenir kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Safranın üzerine 1-2 yemek kasığı sıcak su konulur ve renginin çıkması icin 10 dakika beklenir. 
  • Pilav pisince altı kapatılır safranın suyu( taneleri konulmaz), yenibahar ve karabiberi eklenir biraz dinlendirilir.
  • Kasapta kemiklerini çıkarttığınız ve dovdurdugunuz tavuklarinizin icine 1-2 yemek kasığı içten konulur rulo seklinde kapatılır. 
  • Pirinçlerin disari çıkmasına izin vermeyin tepsiye dizerken yan yana dizdiginiz icin de piserken içleri çıkmaz korkmayın:)).
  • Üzerinin sosunu karıştırıp tavuklara surun ve onceden isitilmis 180-200 derecelik fırında nar gibi kizarana kadar pisirin.
  • Osmanlı mutfağından gelen bu enfes yemek saray sofralarına layık oldugu kadar sizinde misafirlerinize zevkle sunacağınız bir lezzet ......

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU






Muhallebili Tel Kadayıf Tatlısı (2)

Biricik Teyzem'e tarif icin tesekkurler... ( hulyalilezzetler.blogspot.com)


  • Malzemeler 
  • Kadayıfı icin:
  • 300 gr kadar kadayıf,
  • 1 su bardağı şeker ( azaltılıp çoğaltılabilir ),
  • 125 gr tereyağı ( azaltılıp çoğaltılabilir ),
  • 1 su bardağı kavrulmuş ceviz.
  • Muhallebisi icin:
  • 1 litre süt,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 su bardağından bir parmak eksik un,
  • 200 ml lik krema ( konulmaya da bilir),
  • 1 poşet krem şanti,
  • 3 parça damla sakızı,
  • 125 gr tereyağı ( azaltılıp çoğaltılabilir).

  • Yapılışı:
  • Kadayıflar incecik kıyılır ve tavaya tereyagla birlikte alınıp orta ateşte devamlı karıştırarak kavrulmaya başlanır. 
  • Sekeri ve irice çekilmiş cevizleri eklenip hic basından ayrılmadan sabırla yarım saat kadar kavrulur.
  • Teyzeminde dediği gibi bu işlemi düzgün sekilde yaparsanız tatlınız dolapta beklesede kadayıflar yumuşamaz , yani biraz sabır:))).
  • Kavrulan kadayıflar iyice sogutulur.
  • Baska bir tencereye tereyag alınır ve damla sakızları konulup eritilir.
  • Üzerine ununu ilave edip hafif kavrulur.
  • Sekeri ve sut ilavesiyle muhallebi karistirilarak pişirilir.
  • Pisen muhallebi tamamen sogutulur ( yoksa bundan sonraki işlemi tutmaz).
  • Soğuyan muhallebiye 1 poşet krem santi ve kremasi dökülür mikserle 10 dakika cirpilir.
  • İster bir borcama isterde benim gibi tek kişilik kuplara once kadayıf dokulup bir kasikla yada elinizle bastırılır.
  • Üzerine muhallebisi dökülür.
  • Kalan kadayifta muhallebinin üzerine konulur ve hafifçe bastırılıp dolapta en az 3-4 saat bekletilir. 
  • Citir citir kadayıfı ve yumusacik muhallebisiyle enfes olan bu tatlıyı en kısa zamanda denemeniz temennisiyle....

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

17 Nisan 2014 Perşembe

Şeftalili ( Peykek) Cheesecake


   Hayırlı sabahlar :)
Soyle havalar isinmisken cheesecake sezonunu acayım dedim ve hafta sonu gelen kardesim ve cici gelinimiz icin yaptıgım tarifi paylaşmak istedim. Rukiye ablama burdan tesekkur ediyorum tarifi ondan aldım yanliz kucuk degisiklikler yaptım görünce şaşırma:))....



  • Malzemeler 
  • Alt taban icin:
  • 2 paket Burçak bisküvi ,
  • 2 yemek kasığı yumuşamış tereyag,
  • 1 cay bardağı çekilmiş fındık.
  • Peynirli karışım icin:
  • 3 paket labne peynir ( toplam 600 gram)
  • 2 yumurta,
  • 1,5 su bardağı seker ( damak zevkinize göre azaltip cogaltabilirsiniz),
  • 3-4 yemek kasığı un ( aslında 3 yem kasigiydi ama ben hazır cheesecakeler gibi olmasını istediğimden 1 kasık daha ekledim),
  • 1 limon kabuğu rendesi,
  • 1 limonun suyu,
  • 1 paket vanilya.
  • Şeftalili kat icin:
  • 1,5 su bardağı şeftali reçeli ( mevsimi olmadıgından recelle yaptım),
  • 1,5 su bardağı su,
  • 3 yemek kasığı nisasta ( Mısır kullandım),
  • Yarım limon kabuğu rendesi.
  • Üzerini süslemek icin:
  • Antep fıstığı yada isteğe göre farklı seylerde olabilir.



  • Yapılışı:
  • Öncelikle bisküvi , çekilmiş fındık ve yumuşamış tereyağını robottan geçirin.
  • Kelebceli kalıbın altı kısmını koymadan üzerine yağlı kağıt serin ve o sekilde yerleştirin.
  • Bu işlemi cheesecake pişip donduktan sonra rahatça çıkarabilmek icin yapıyoruz.
  • Robottan geçirdiğiniz biskuvileri kelebceli kalıbın dibine döküp bir bardağın alt kısmıyla her tarafına eşit bastırın.
  • Üzeri icin yumurtayı ve sekeri iyice beyaz olup kopurene kadar mikserleyin.
  • İcine peyniri, vanilyayi, limon suyu ve kabuğunu koyup mikserlemeye devam edin.
  • En son ununu ekleyip karıştırdıktan sonra biskuvilerin üzerine dokun.
  • Fırına vermeden kucuk bir hatırlatma yapayım cheesecakeniz piserken fırına su dolu bir kap yada kelebceli kalıbı su dolu bir kabın icinde pişirseniz üzeri çatlamaz.( mini mini bir puf noktası).
  • Onceden isitilmis 170 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin.
  • Arada kontrol etmeyi unutmayın üzeri kizarinca pişmiş demektir.
  • Pisen cheesecake soğumaya bırakın.
  • En ust kat icin reçeli ve suyu karistirin kaynatin.
  • Kaynamış recelli sudan nişastanın üzerine bir kac kasık alıp nişastayı acın ve yavaş yavaş kaynamakta olan recelli suya ekleyin ve bir tasım daha kaynatip koyulastirdiktan sonra altını kapatın.
  • İcine parlaklık vermesini isterseniz 1 yemek kasığı tereyağ ilave edebilirsiniz .
  • Soğuyan yada hafif ilimis cheesecakein üzerine hazırladığınız recelli karışımı dokun iyice disarda soguttuktan sonra dolapta mutlaka bir gece bekletin.
  • Bu cheesecake üzerine cilekli, limonlu, visneli yada farklı meyvalarla jole hazırlayıp servis yapabilirsiniz.
  • Ertesi gun dolaptan çıkan cheesecake arzu ettiginiz gibi süsleyip misafirlerinize ikram edebilirsiniz:)).

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU














15 Nisan 2014 Salı

Fırın Sütlaç

 Mis gibi bebeklerimize iç rahatlığıyla yedirecegimiz sütlacimiz icin...


  • Malzemeler (8 kase icin)
  • 2,5 litre sut ( hazır olmayacak),
  • 2 turk kahvesi fincanı kırık pirinc,
  • 2 su bardağı seker ( arzunuza göre azaltip cogaltabilirsiniz ),
  • 1 yumurta sarisi( fırına vermeden üzerine dokmek icin).
  • Bir çimdik tuz.

  • Yapılışı:
  • Aldığınız acik sutu tencereye koyup dikkat ederek kaynatin.
  • İyice tum nişastası çıkana kadar yıkadığınız pirinçleri kaynayan süte ekleyin. 
  • Uzunca bir sure ( yaklasik 2 saate yakın ) kısık ateşte devamlı kontrol ederek kaynatin.
  • Pirinçler iyice pişip sutlac koyu bir kıvam aldığında şekerini ilave edin . 
  • Bir iki tasım daha kaynattiktan sonra altını kapatın ve kucuk güveç kablariniza yada ısıya dayanıklı kaselerinize 2 'ser kepçe doldurun.
  • 3 kepçe kadar sutlacin icine bir yumurta sarısını hizlica kırıp karistirin ve sutlaclarinizin üzerine yemek kasigiyla 2'ser yemek kasığı dokun.
  • Fırın tepsisinin icine güveçleri yerleştirin ve tepsiyi yarıya kadar su doldurun.
  • Onceden isitilmis 200-220 derecelik fırında uzerleri nar gibi kizarana kadar pişirin.
  • Pisen sutlaclarinizi iyice soğutun ve dilediğiniz sekilde süsleyip servis yapın.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

11 Nisan 2014 Cuma

Patatesli Kol Böreği

    Gunünüz guzel ve mutlulukla geçsin sevgili takipçiler:).
Geçtiğimiz Pazartesi aksamı tamamen doğaçlama yaptıgım böreğin tarifini vermek istiyorum. İcinde taze kırmızı biber ve patatesle hazırladığım bir harç var. Taze kırmızı biberi elimden gelse her yemeğe eklerim o derece seviyorum. Evdeki olan malzemelerinizle sizde kendi harclarinizi hazırlayıp misafirlerinize mis gibi borek seklinde sunabilirsiniz :)....


  • Malzemeler
  • 6 adet yufka ,
  • 6 adet orta boy oatates( haslanmis ve bir çatalla  ezilmiş),
  • 1 adet buyuk taze kırmızı biber,
  • 2 adet kuru sogan,
  • 1 cay bardağı siviyag,
  • Tuz,
  • 1 cay kasığı karabiber,
  • 1 tatlı kasığı nane,
  • Yarım demet maydanoz ( incecik kıyılmış).
  • Böreğin üzerine dökmek icin:
  • 1 su bardağı süt,
  • Fırına vermeden once :
  • 1 yumurta,
  • 1 yemek kasığı siviyag,
  • 2 yemek kasığı tereyag ( minik minik dogranir ve böreğin üzerine konulur).

  • Yapılışı:
  • Haslanmis patateslerinizi bir çatalla iyice ezin.
  • Tencereye siviyag alıp yemeklik dogranmis soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanlara minik minik dogradiginiz kırmızı biberi eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
  • Ezilmiş patates, baharat ve maydanoz kuru soğanlara eklenir bir iki defa karıştırdıktan sonra alti kapatılıp soğumaya bırakılır.
  • 6 adet yufka ortadan ikiye kesilir.


  • Kesilen yufkanın geniş tarafına hazırlayıp soguttugunuz harçtan ince sekilde koyup rulo yapın ve yaglanmis tepsiye ister yuvarlak sekilde isterde benim gibi uzunlamasina yerleştirin.
  • Tum malzeme ve yufkalar bitene kadar aynı işlem yapılır.
  • Boregi pişirmeden bir kac saat once üzerine her yerine gelicek sekilde sütunu dokun ve dinlendirin.
  • Fırına vermeden once yumurta ve siviyagi karıştırıp üzerine dokun tereyaginida kucuk parçalar halinde gelisiguzel böreğin üzerine serpistirin.
  • Onceden isitilmis 200 derecelik fırında nar gibi kizarana kadar oisirin.
  • Pisen börekleriniz fırından çıkar çıkmaz elinizle su serpistirin ve üzerini temiz bir mutfak havlusuyla örtün dinlensin.
  • Arzu ettigini uzunlukta kesip servis yapın.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU














10 Nisan 2014 Perşembe

Haşhaşlı Kurabiye

Canım biricik teyzeme  bu enfes tarif icin cokkk tesekkur ederim ( hulyalilezzetler.blogspot.com).



  • Malzemeler:
  • 200 gr erimemiş tereyağı (soğuk)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt suyu,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ, 
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un (gerekirse 1-2 kaşık eklenebilir),
  • 4 yemek kaşığı mavi haşhaş,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 yumurta sarısı (akı dışına),
  • Üzerine dekoratif amaçlı serpmek icin deniz tuzu .

  • Yapılışı 
  • Tereyag bir bıçakla soguk haldeyken dogranir ve diğer malzemelerin hepsiyle karıştırılır. 
  • Kulak memesi yumusakliginda hamur yapılır ve on dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamur bir merdaneyle açılır ( ince olucak bisküvi yapar gibi).  
  • Hamurdan kurabiye kaliplariyla sekiller çıkarın ve yaglanmis tepsiye yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Kebap cubuklariyla üzerine delikler acın ben yukarıdaki resimde oldugu gibi yaptım cok cici oldular.
  • Üzerine yumurta aki surulup deniz tuzu dökülür ve onceden isitilmis 200 derecelik fırında yaklasik 20 dakika kadar pişirilir.
  • Pisen kurabiyeler soguyunca bir kurabiye kutusuna konur uzun süreli bekleyebilir .
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Hintpare

Tarif icin Oktay ustaya tesekkurler ...


  • Malzemeler 
  • 1 paket tereyag yada margarin,
  • 1 su bardağı hindistan cevizi,
  • 1 cay bardağı pudra sekeri,
  • 1 cay bardağı irmik,
  • 2 adet yumurta ( birinin sarısı üzerine),
  • 1 paket kabartma tozu ,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldigi kadar un.

  • Şerbeti İçin:
  • 4 su bardağı su,
  • 4 su bardağı toz seker,
  • Yarım limon suyu.
  • Üzeri icin:
  • 1 yumurta sarısı,
  • Üzerine serpmek icin hindistan cevizi.

  • Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında tereyag ve diğer malzemeleri karıştırın.
  • Un ilavesiyle kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edin.
  • Hamuru cok sert tutmayın ki pistikten sonra şerbetini çekmez. 
  • Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp elinizde yuvarlayin ve yağlanmis tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı surun ve hindistan cevizi serpin.
  • Onceden isitilmis 180 derecede kizarana kadar pişirin.
  • Pisen tatlılarınızı iyice soğutun.
  • Şerbet icin tum malzemeleri kaynatin.
  • Serbet kaynar haldeyken tatlıların üzerine dokun ve hzerini bir tepsiyle kapatın.
  • Bu tatlıyı bir aksam onceden yaparsanız şerbetini cok daha iyi çeker.
  • Üzerini kapatinca tatlılarınız hamurlasir sanmayın cok lezzetli oluyor.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

9 Nisan 2014 Çarşamba

Patatesli Havuçlu Rulo Börek

   Tarif icin Yelda's kitchen' a tesekkurler .....

  • Malzemeler
  • 5 adet yufka
  • 4 orta boy patates ( haslanmis),
  • 1 buyuk havuc ( haslanmis),
  • 3 adet yumurta ( 1 tanesi üzerine surmek icin),
  • 200 gram beyaz peynir,
  • 200 gram kasar peyniri ,
  • 1 demet maydanoz,
  • 150 gram eritilmis margarin yada tereyag,
  • 1 su bardağı yogurt,
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kırmızı pulbiber.

  • Yapılışı:
  • Patatesler ve havuc birlikte güzelce haslanir suyu suzulup çatalla ezilir.
  • İcine tuz karabiber konur.
  • Yumurtanın birini üzerine ayırıp diğer tum malzemeleri patatesle havucun icine koyun karıştırın.
  • Yufkanın birini serin ve içten bir miktar her yerine gelicek sekilde surun .
  • Yukarıdaki resimdeki gibi içten sürdükten sonra ikinci yufka üzerine serilir ve aynı işlem yapılır.
  • Bes yufkada ust üste bu sekilde hazırlanır.
  • En son rulo yapilir rulo ortadan ikiye bölünür.
  • Her bir parca strec filme sarılır dolapta bir kac saat bekletilir.
  • Eger hemen kullanmayacaksınız difrizdede sakliyabilirsiniz.
  • Dolapta dinlendirdiginiz boregi bir parmak kalınlığında kesip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. 
  • Uzerine yumurta sürülür. 
  • Arzuya göre kırmızı pulbiber serpilir.
  • Onceden isitilmis 200 derecelik fırında nar gibi kizarana kadar pişirilir. 

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU









Yemişli ( Zengin) Pilav

Hayırlı sabahlar 😊
Günümüze icerigi zengin bir pilav tarifiyle başlayalım. Geçenlerde bir tv programindada buna benzer bir pilav yapılmıştı . Ben sevdigim bir arkadasımda yemiş ve beğenmiştim . Hafta sonuda misafirlerim gelicegini öğrenir öğrenmez yapma kararı aldım. İcinde bir cok yemiş, tavuk ve sebze var. Farklı lezzetleri sevenler icin ideal..


  • Malzemeler 
  • 1 bütün tavuk ( 1 adet kuru sogan ve bol karabiberle haslanmis),
  • 2,5 su bardağı baldo pirinc,
  • 2 adet kuru sogan ( yemeklik dogranmis),
  • 2 adet orta boy havuc ( minik dogranmis),
  • 1 su bardağı haslanmis bezelye,
  • 1 cay bardağı arpa sehriye,
  • 1 cay bardağı Antep fıstığı,
  • 1 cay bardağı iri ceviz,
  • 1 cay bardağı badem ( pistikten sonra icine ve üzerini süslemek icin),
  • Bir kucuk paket kuş uzumu,
  • 1 yemek kasığı yenibahar,
  • 1 tatlı kasığı tarcin,
  • 1 cay kasığı karabiber,
  • Tuz,
  • 4,5 su bardağı tavuk suyu ( benim pirincim suyu cok çekti siz kendi pirincimize göre su miktarınızı ayalayabilirsiniz),
  • 3 yemek kasığı tereyag,
  • 2-3 yemek kasığı siviyag.

  • Yapılışı:
  • Tavuk yukarda açıklamasını yaptıgım sekilde haslanir . 
  • Pilavı yapicaginiz tencereye tereyag ve siviyag alınır.
  • Yemeklik dogranmis soğanlar bes dakika kadar kavrulur.
  • Ardından havuçları eklenir bir bes dakika daha kavrulur.
  • Arpa sehriyeleri eklenir hafif rengi donene kadar kavrulmaya devam edilir. 
  • Kuş uzumu, Antep fıstığı, ceviz eklenir.
  • Tuz ve baharatlari konulur.
  • Pirincide eklenip kavurmaya devam edilir.
  • Yaklasik 5 dakika kavurduktan sonra tavuk suyu eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Ocaktan almaya bes dakika kala bezelyeyi ve bademi ekleyin suyunu iyice çekmesini sağlayın.
  • Suyunu iyice çeken pilav altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır.
  • Hasladiginiz tavuğu güzelce didin.
  • Dinlenmiş pilavı servis tabağınıza alıp üzerine tavuk parçalarını ve süslemek icin bademleri koyun. 
  • Sıcak servis yapmanız onerimdir.
  • Değişik bir cok malzemeyi icinde barındıran bu pilav farklı ve tavuk suyuyla cok leziz oluyor. 
  • Sizde ozel bir aksam yemeğinde yada günlerinizde ikram edebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

8 Nisan 2014 Salı

Çikolatalı Mozaik Pasta

  Kolayca yapabileceğiniz içindeki malzemeleri zevkinize göre değiştirebileceginiz hafif bir tatlı...


  • Malzemeler:
  • 1 paket hazır kakaolu puding ( üzerindeki tarifden yarım bardak fazla daha süt konur ben 4 su bardağı kullandım),
  • 2  paketten biraz az  pötibör bisküvi ( pudinginizin kıvamına göre biskuviyi ayarlamanız daha dogru),
  • 80 gram Sutlu yada bitter cikolata,
  • 80 gram beyaz cikolata,
  • 8-10 adet kuru kayısı,
  • 1 portakal yada limon kabuğu rendesi,
  • Arzuya göre ceviz yada fındık kırığı.

  • Yapılışı:
  • Puding paketin üzerinde olan tarifden yarım bardak daha fazla süt konur ve pişirilir.
  • Pisen puding sogutulur.
  • İyice soğuyan pudinge biskuvileri kirin.
  • Sonra sırasıyla minik minik dogranmis çikolatalar, kuru kayısı ve fındık kırığı konur karıştırılır.
  • Portakal yada limon kabuguda konur karıştırılır ve buton kek kalıbının dibine strec film serilir. 
  • Hazırladığınız karışım dökülür kenarlardan sarkan strec film pudingin üzerine kapatılır. 
  • Dolaba koyup dondurulur.
  • Servis yapmadan 15-20 dakika once çıkarılır.
  • Kalıptan çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Zeytin Piyazı

   Kırma yeşil zeytinle yapılan ve Antel yöresine ait bu piyazi sunmaktan seref duyarım:).
Onceden bahsettimmi bilmiyorum ama esim Antep'te doğmuş ve üniversiteye gidene kadar orda büyümüş. Eeee Antep isin icinde olunca damak zevkide üçe bese katlanıyor tabi. Sevgili Yıldız Annem'in ( kayınvalidem) ellerinden yemiştim bu guzel lezzeti . Bu piyazi ozel yapan unsurlardan biride Yıldız annemin kendi bağından toplayıp elcagizlariyla yaptıgı kırma yesil zeytinlerdir. Yapan ozel olunca yapılan kişilerde ozel oluyor . İnsallah misafirlerim begenmislerdir diyorum ve geciyorum....



  • Malzemeler
  • 1 buyuk yemek tabağı çekirdeği çıkartılmış yesil zeytin,
  • 3-4 dal taze sogan( incecik kıyılmış),
  • Yarım demet maydaboz( incecik kıyılmış),
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
  • 1 tatlı kasığı kırmızı pulbiber,
  • 3-4 yemek kasığı nar eksisi,
  • 4-5 yemek kasığı zeytinyagi,
  • Tuz,
  • Karabiber ,
  • İstege göre limon suyu.

  • Yapılışı:
  • Çekirdeği çıkartılmış zeytinlere diğer tum malzemeler karıştırılır. 
  • Tadına bakıp arzu ettiginiz nar eksisi , limon yada tuzu ekleyebilirsiniz. 
  • Kahvaltılarda yada ikindi caylarinizda sunabileceginiz hoş bir tad.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Kavrulmus Susamli ( Bitli ) Kurabiye

  Merhabalar :)
Sevgili takipcilerim bugun yine guzel bir kurabiye tarifini paylaşayım istedim. Biz yaklasik 6 ay once Konya'ya taşındık ve gelir gelmez kendime tezhip kursu araştırdım. Seneler once 16-17 yasında genc kızken teyzemin ve eniştemin tesvikiyle tezhip kursuna başlamış sonrasında yaklasik 4-4,5 yıl İstanbul'da halen görüşmekte oldugun Ayse ablam'dan ozel ders almıştım. İngiltereye gidene kadar hic bırakmadım ama oraya tasinmamizla araya sekiz yıl gibi bir ara girdi. Doner dönmez bir heves yine kurs bulup sıfırdan başladım. Haftada bir gun gitsemde o gun gelse diye iple çekiyorum. Cok hoş insanlarla beraber cici hocalarimizla dolu dolu bir gun geçiriyoruz. Yeni yeni arkadaşlıklar edindim. Masallah bayanlar bir hamarat ve becerikli anlatamam. Bu guzel kurabiyeyide kurstaki Elif ablam'dan aldım ve gecen pazar ziyaretimize gelen kızkardeşim ,Rukiye ablam ve aileleri icin yaptım. Diyette oldugum icin doya doya yiyebilme imkanım yok ama kurabiyenin ucundan tadına baktım keske bakmasaydım diyorum inanılmaz guzel bir kurabiye. İcindeki kavrulmuş susam kurabiyeye oyle bir hıyırlık ve tazelik veriyorki mutlaka deneyip sizlerde test edin derim:)). Anlattimda anlattım yeter Kevserrr dediğinizi duyar gibi oldum . Hemen tarife geciyorum.....


  • Malzemeler 
  • 250 gram ( 1 paket oda sıcaklığında ) tereyag yada margarin,
  • Yarım su bardağı siviyag,
  • 1 su bardağı susam ( bir tavada kısık ateşte kavrulmuş),
  • 2 yemek kasığı Pudra sekeri ( aslında 1 yemek kasigiydi ama ben bir kasık daha ekledim),
  • 1 paket kabartma tozu ,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldigi kadar un.
  • Üzerine dökmek icin: 
  • Pudra sekeri

  • Yapılışı:
  • Öncelikte bir tavada kısık ateşte 1 su bardağı susam karıştırarak kavrulur.
  • Kavrulan susamlar iyice sogutulur.
  • Diğer malzemelerin hepsi kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
  • Soğumuş susamlar hamura eklenir.
  • Hamurdan 2 ser santim kalınlıkta ve ende kucuk kurabiyeler yapılır. 

  •   Bu sekilde iki tepsi kurabiye çıkardım (40 -42 ) adet kadar 
  • 180 derecelik onceden isitilmis fırında hafif kizarana kadar yaklasik 20-25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkınca hafif soğumasını bekleyin ve bol Pudra şekerine bulayın.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU


3 Nisan 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Bakla

   Çok sevdiğim bir sebzedir bakla .Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besindir .Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir. Size daha sayamayacağım bir çok yararı olan bu sebzeyi etli olarakda yapmanız mümkün yanlız ben zeytinyağlısını daha çok tercih ediyorum:). Zeytıinyağlı tariflerinizin arasına katılacak güzel bir tarif . Buyrun...


  • Malzemeler
  • 700-750 gram bakla,
  • 2 adet kuru soğan ( yemeklik doğranmış),
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı,
  • 1 adet limon suyu,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Yarım demet dereotu ( kıyılmış),
  • 4-5 adet küp şeker,
  • Yeteri kadar su.

  • Yapılışı:
  • Tencereye sıvıyağını yada zeytinyağını alın soğanları kavurun.
  • Ayıklayıp yıkadığınız baklaları arzu ettiğiniz boyda kesin.
  • Kavrulan soğanlara baklaları ekleyin ve renkleri sararana kadar kavurun.
  • Tuzunu karabiberini ekleyin.
  • Renkleri dönen baklalara bir yemek kaşığı un dökün ve kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Limon suyunu,şekerini ve sebzelerin hizasında suyunu ilave edip kısık ateşte uzun süre pişirin ( yaklaşık 1 saat kadar).
  • Pişen yemeğimizin altını kapattıktan sonra dereotunu ekleyin ve sogutun.
  • Ben zeytınğlıları soğuk sevdiğim için soğutun dedim ama siz sıcakta tüketebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU










Patates Topları

  • Malzemeler:
  • 5-6 tane orta boy patates ( sıvıyağ ve tuzu ilavesiyle haşlanmış),
  • Bir tutam kıyılmış dereotu,
  • Bir tutam kıyılmış maydanoz,
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,
  • Tuz,
  • Karabiber ,
  • 2 adet havuç ( rendenin küçük tarafıyla rendelenmiş),
  • 2 adet rendelenmiş sarımsak,
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Üzeri için,
  • 1 kase yoğurt,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı mayonez ( isteğe göre)
  • Süslemek için,
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,
  • Pulbiber,
  • Kuru nane.
          Yapılışı:
  • Haşlanmış patatesler 1 kaşık tereyağ, maydanoz,dereotu, tuz ve karabiberle ezilerek karıştırılır.
  • Başka bir tavada rendelenmiş havuç ve sarımsak zeytınyağı ve tuz ilavesiyle beş dakika kadar kavrulur.
  • Elinizi hafif yağlayarak patatesten istediğiniz büyüklükte parçalar koparılıp yuvarlanır ve ortasına parmağınızla çukur yapılır.
  • Çukur olan yerlere havuç konur .
  • Üzerine yoğurdu, mayonez, tuz ve sarımsakla karıştırılıp dökülür.
  • Son olarak yağı yakılır ve süslenir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU 








Hurmalı Kurabiye

       Çocukluğumda çok sevdiğim annemin bir arkadaşı vardı muhterem Fatma teyze.
Evine her gittiğimizde çat kapı bile olsa yarım saat içinde üç , dört çeşit hazırlar her seferinde bizi şaşırtırdı. Öyle becerikliydiki el açması börekler, kurabiyeler bunun yanında dikiş nakış bir kadının bilmesi gereken ne varsa hepsini en âla derecede yapar ve bunu sunmaktan mutluluk duyardı.
Bunları yazarken gözümün önünden nede güzel geçiyor bir bilse:).
        Onun eşsiz tariflerinden bir taneside bu Hurmalı Kurabiyeler. Bana çocukluğumu anımsatan eskileri çokça özleten tarifime geçeyim isterseniz yoksa akşama kadar oturup  anılardan konuşabilirim:)))

  • Malzemeler 
  • 1 paket tereyağ,
  • 1 su bardağından bir parmak eksik yoğurt,
  • 1 su bardağı pudra şekeri,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Aldığı kadar un,
  • İçi için:
  • 22-24 adet hurma,
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi,
  • 1 yemek kaşığı tereyağ,
  • Yarım su bardağından biraz fazla ceviz yada fındık kırığı,
  • Üzerine sürmek için :
  • 1 yumurta sarısı.


  • Yapılışı:
  • Öncelikle hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın.
  • Bir tavaya hurmaları alın tahta bir kaşığın tersiyle eze eze çevirmeye başlayın.
  • Tereyağını ve hindistan cevizinide ekleyip hurmalar ezilip mis gibi kokusu çıkana kadar yaklaşık 5-10 dakika kavurun.
  • Altını kapattıktan sonra ceviz içlerini ekleyin ve soğumaya bırakın.
  • Hamur malzemelerinin hepsini karıştırın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Hazırladığınız Hurmalı iç soğuyunca hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde açın içlerine bir miktar koyup kapatın ve yuvarlayın.




  • Tüm hamuru bu şekilde tamamlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Bu hamurdan yaklaşık 32-34 tane kurabiye elde ediliyor siz çok fazla derseniz yarı ölçüde yapabilirsiniz.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bir çatalın tersiyle şekil verin ve önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU