28 Mart 2014 Cuma

Patlıcan Kebabi ( Fırında)

     Bizim evde Patlicanla yapılan yemeklerin ayrı bir yeri vardır. Her turlu patlıcan yemegi yapmayi, yemeyi ve paylaşmayı cokkk seviyorum.
Bu kebabı evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Bilhassada Ramazan ayında iftarda cok iyi bir secim oluyor. Yapımı inanılmaz kolay ama görüntüsü ve lezzeti sahane oluyor.
      Benim esim Kahramanmarasli ve orda sıklikla bu yemek fırında yaptırılır. Orda her yediğimizde evdede yapsam ve firindaki gibi guzel olsa diye dusunurdum . Defalarca yapmisligim vardır yap, ye tekrar dene yöntemiyle firinlanmis gibi lezzeti olan tada vardık diyebilirim. Bunları aslında ben degil esim söylüyor. Kendisinin damak zevki inanılmaz kuvvetlidir. Ayşenur sen oldun bu yemekte oldu diyince bende paylaşma kararı aldım. Umarım sizlerde beğenirsiniz.



  • Malzemeler (6-8 kişilik)
  • 1 kg yağlı kiyma ( kuzu daha lezzetli oluyor, kesinlikle yağlı kiyma olmalı cunki bu kebap yağsiz etle lastik gibi oluyor hoş olmuyor),
  • 1-2 adet kuru sogan ( rendelenmis, soganiniz cok büyükse 1 de yeterlidir),
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • 1 yumurta,
  • 1 cay kasığı kabartma tozu ( yumuşak yapıyor) ,
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • 4-5 adet buyuk uzun patlıcan ( tepsinizin büyüklüğüne göre ayarlama yapabilirsiniz),
  • 8-10 adet kucuk sivri biber,
  • 5-6 adet domates .

  • Yapılışı:
  • Kıymayi , sogan, tuz, karabiber , yumurta ve kabartma tozuyla iyice yogurun.
  • Yarım saat kadar dinlendirin.
  • Patlicanlari hic soymadan uc parmak kalınlığında kesin. 
  • Aralarına hazırladığınız kiymadan avuç ici büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayin ve bir patlıcan bir kofte seklinde malzemeler bitene kadar dizin.
  • Eger malzemeleriniz biter ve tepsinin ortasında boşluk kalırsa oraya sebze koyabilirsiniz.
  • Domatesleri cok iri degilse ortadan ikiye bölüp dizdiginiz patlıcan ve köftelerin üzerine aralıklı koyun.
  • Biberleride yerleştirin.
  • Siviyag gezdirin. 
  • Elinizle hafif tuz ve karabiber serpip üzerini folyoyla kapatın.
  • Onceden isitilmis 180 derecede yaklasik 40 dakika pişirin.
  • Sonrasında üzerindeki folyoyu açıp 220 derecede uzerleri iyice kizarana kadar pişirmeye devam edin.
  • Bu yemeğe herhangi bir su ilavesi yapılmıyor .
  • Ağzı kapali pisirdigimizden kendisi sulanıyor sonrasında suyunu çekiyor böylelikle lezzeti icinde kalmis oluyor.
  • Yanında pirinc pilavı ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Peynirli Dızmana

 Bursa yöresine ait guzel bir borek tarifi paylaşalım:)....
Yanliz bu lezzetin Selanik adası, Rodop , Bulgaristan ordanda göçmenler vasıtasıyla Trakya'ya geldigini söyleyenler de mevcut ....
Nereden olursa olsun hoş bir lezzet oldugu kesin:).
  • Malzemeler 
  • 1 paket yas maya,
  • 2 su bardağı ılık süt,
  • 2 su bardağı ılık su,
  • 1 cay bardağı toz seker,
  • 1 yemek kaşığı tuz,
  • 8-8,5 su bardağı un (ölçü bir buyuk yuvarlak tepsi icin fazla derseniz yarım ölçüde yapabilirsiniz).
  • Îç harcı icin:
  • 1 buyuk kalıp beyaz peynir( arzu ettiginiz baska peynirlerde olur),
  • Yarım demet maydanoz,
  • Kirmizi pulbiber,
  • Üzerine sürmek icin:
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 adet yumurta,
  • 1 su bardağından iki parmak eksik siviyag,
  • 2-3 yemek kasığı kaymak,
  • Az tuz. 



  • Yapılışı:
  • Mayayi ılık su, süt ve sekerle iyice eritin.
  • Ardından tuz ve un İlavesiyle hamuru yogurmaya başlayın.
  • Hamur elinize yapışır sekilde kulak memesinden yumuşak olucak.
  • Bu esnada biraz siviyag ekleyerek hamuru toplayabilirsiniz.
  • Yarım saat hamuru mayalandirin.
  • Mayalanan hamuru elinizle uc parçaya ayırın ve enlemesine uzunca yaglayarak ( elinizle ) acın.
  • Uc kısmına peynirli maydanozlu harçtan koyun ve rulo yapın.
  • Rulo yaptığınız hamuru elinizle uzatın. 
  • 2 ser parmak kalınlığında kesip tepsiye iç kısmı yukarıya bakicak sekilde yerleştirin.
  • Diğer iki parca hamurada aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Fırına vermeden once harcını iyice karıştırın üzerine dokun.
  • Onceden isitilmis 180 derecede nar gibi kizarana kadar pişirin.

Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

26 Mart 2014 Çarşamba

Maklube

  Maklube görüntüsü ile oldugu kadar lezzetiylede muhteşem bir pilav.
Bu guzel pilav Kuzey Arap ülkelerinde yapıldığı gibi Turkiye'dede Arapların çoğunlukla yaşadığı Siirt ve Mardin'de farklı usullerde yapılıyor.
  Maklube Arapça bir kelime olup türkce anlamı ters çevrilmiş, dönüştürülmüş yada devrilmiş manalarına gelir.
  Anlamlarından anlaşıldığı gibi pilav tencerenin icinde sebzeler ve etle pistikten sonra bir siniye ters cevrilerek servis yapılıyor.
  Yanliz bu yemegi Orta Doğu'da yada dunyanın en cok rağbet gören Suriye,Filistin gibi bölgelerinde badem, fıstık et ve Patlicanla çeşitli sekillerde yapıldığını görüyoruz.
  Ben size biraz daha sebzeli olan tarifini vereceğim. Sanki bu sekilde pisince daha hafif gibi geliyor bana. Yapımı biraz meşakkatli gibi olsada sonuc itibariyle denemeye deger diye düşünüyorum......



  • Malzemeler (6-8 kişilik),
  • 1 kg kusbasi et ( eger az derseniz 1,5 kg da kullanabilirsiniz malzemeleri cogaltip azaltmak size kalmis,
  • 3 adet kuru sogan ( tencerenin dibini kapliyacak sekilde olucak, yetmezse ek yapabilirsiniz. Halka seklinde dogranmis),
  • 3-4 adet orta boy patates ( tum sebzeler halka halka , yada cok büyükse yarık ay seklinde dogranir ve kizartilir),
  • 3-4 adet uzun patlıcan,
  • 4-5 adet buyuk havuc,
  • 2 su bardağı haslanmis yada konserve bezelye,
  • 4 su bardağı baldo pirinc,
  • Tuz ,
  • Karabiber,
  • 150-200 gram tereyag,
  • Yeteri kadar su.

  • Yapılışı:
  • Etler suyunu salip çekene kadar pişirilir.
  • Kavrulan etlere tereyag, tuz ve karabiber eklenir bir kenarda bekletilir.
  • Düz bir tencerenin dibine kuru soğanlar halka seklinde dogranir ve yerleştirilir. 

  • İlk resimdede görünüyor soğanları tencereye nasıl yerleştirdiğim.
  • Sonra  etleri soğanların üzerine koyun.
  • Sırasıyla etlerin üzerine once kizarmis patates üzerine patlıcan ve en son  havuclarida bir sıra halinde yerleştirin.
  • İyice yıkanmış pirincin yarısını havuçların üzerine dokun elinizle bastırmayın yoksa pirinçler sıkıştığından pişmez.
  • Haslanmis bezelyeleri pirinçlerin üzerine dokun.
  • Geri kalan pirinci üzerine dokun.
  • Etleri kavurdugunuz tencerenin icine sıcak kaynamış su dokun ve tuz ilave edin.
  • Eger et suyu kullanırsanız pilavınız daha guzel olur ama onun yerine 2 tane et suyu tabletini sıcak suda erittikten sonra kullanabilirsiniz.
  • Pirinçlerin üzerini 2 parmak gecicek sekilde sıcak sudan dokun buyuk bir bıçağı tencerenin dibine uc yerden batirin.
  • Bunu yapmamizin sebebi her yerine suyun dağılmasına yardımcı olmak ve pilavımızın eşit pismesini sağlamak.
  • Kısık ateşte yaklasik 45 dakika pişirilir.
  • Yanliz ara sıra kontrol edin.
  • En ustteki pirinçler şiştiyse buyuk bir bıçağı tencerenin dibine batirip çıkarın.
  • Eger bıçağın üstünden su akıyorsa pişmemiş yağ akıyorsa pişmiş demektir. 
  • Pisen pilavınızı en az 15-20 dakika dinlendirin.
  • Büyükçe bir siniye hizlica tencereyi ters çevirin.
  • Tencereyi kaldırmadan kenarlarını istediğiniz salata cesitleri ve yogurtla süsleyin.
  • En son tencereyi yavaşça kaldırın.
  • Sıcak sıcak afiyetle yiyin.....

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

24 Mart 2014 Pazartesi

Fındıklı Krem Şantili Kurabiye

  Günaydinnnn:) sevgili takipcilerim.
Sabah sabah ne kurabiyesi demeyin içimden bir ses bugun kurabiye paylasarak güne başla dedi bende onu kırmadım :). Yapımı cok kolay ve hafif bir kurabiye tarifi vereceğim. İcinde diğer kurabiyelerden farklı olarak siviyag ve krem santi mevcut. Siviyagla kurabiyemi olur diyenleri duyar gibi oldum. Ama inanın değme tereyagli kurabiyelere tas cikaricak cinsten hıyır hıyır olan bir kurabiye kendileri.
Sizlerde evlerinizde deneyip bana görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim........

  • Malzemeler:
  • 1 su bardağı siviyag,
  • 1 cay bardağı Pudra sekeri,
  • 1 cay bardağı çekilmiş fındık ( çekilmiş Antep fıstığı yada cevizde olur),
  • 1 paket vanilya,
  • 1 poşet krem santi( paketin icinde iki tane çıkıyor 1 ini kullanıyoruz),
  • Aldigi kadar un ( ben 2,5 su bardağına yakın kullandım),
  • Üzerini süslemek icin ( isteğe bağlı sadede sunabilirsiniz )
  • 80 gram benmari usulü eritilmis cikolata,
  • Hindistan cevizi,
  • Antep fıstığı yada fındık .

  • Yapılışı:
  • Un haric diğer malzemelerin hepsi karıştırılır.
  • Yavaş yavaş un ilavesiylr hamur yoğrulur,
  • Yogrulan hamurdan istenilen büyüklükte parçalar kapatılır elde yuvarlanip ( biraz kırılgan bir hamur sıka sıka yuvarlayabilirsiniz) yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Bes dakika isitilmis 180 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilir ( daha fazla bekletmeyin cok kitir olur).
  • Fırından çıkan kurabiyeleri soğuyana kadar ellemeyin.
  • Soğuyan kurabiyeler eritilmis çikolataya batirilip süslenir ve servis yapılır.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU


20 Mart 2014 Perşembe

Vezir Parmağı


  • Malzemeler 
  • 125 gram tereyag, yarım paket ( ben terem gurme kaymakli kullandım),
  • 1 yumurta,
  • 1 limon kabuğu rendesi.
  • 1 cay bardağı siviyag,
  • 1 cay bardağı pudra sekeri,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldigi kadar un ( yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım).
  • Hamuru bulamak icin 1 su bardağı irmik.
  • Şerbeti icin:
  • 2 su bardağı seker ,
  • 2,5 su bardağı su,
  • Bir kac damla limon suyu.

  • Yapılışı:
  • Öncelikle şerbet icin limon suyu haric sekeri ve suyu tencereye alıp kaynatin.
  • Kaynayan şerbete bir kac damla limon suyu sıkın ve altını kapatıp soğutun.
  • Tatlının hamuru icin oda sıcaklığında tereyağı un haric diğer malzemelerle karıştırın. 
  • Yavaş yavaş un, kabartma tozu ve vanilyayla ele yapışmayan bir hamur elde edin. 
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizin icinde uzunlamasina yuvarlayin ve irmige bulayın yaglanmis tepsiye dizip onceden isitilmis 180 derecelik fırında hafif kizarana kadar oisirin( yaklasik 40 dakika sürüyor).
  • Fırından sıcak olarak çıkmış tatlıların üzerine soguk şerbeti döküp dinlendirin. 
  • İyice şerbetini çektikten sonra kaymak yada dondurmayla servis yapın. 

Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

19 Mart 2014 Çarşamba

Sütlü ( Kavrulmuş) Mercimek Çorbası

    Herkese merhabalar :)
Dün aksam cokk uzaklardan Kuzey Irak'tan misafirlerim vardı. Farklı bir çorba yapayım diye düşünürken geleneksel mercimek corbamizi sütlü yapmak aklıma geldi. Yanliz bunu yaparken yapım asamasininda farklı olmasını istediğimden kavurarak ingiltereden cok sevdigim Elif ablam'da gördüğüm şekliyle denedim. Sonuç çok olumlu oldu hatta espriler bile yapıldı. Eslerimizi ariyalim da yengeyi arasınlar tarifi alsınlar gibi:)).......
Bu mutlulukla yaptıgım seklini paylaşmaya karar verdim. Umarım sizlerde yapar , beğenir ve afiyetle yersiniz....



  • Malzemeler ( 4-6 kişilik) 
  • 2 adet kuru sogan ( orta boy ve yarım ay seklinde dogranmis),
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • 1 su bardağı mercimek,
  • Tuz,
  • Yarım cay kasığı karabiber,
  • Yarım cay kasığı kimyon,
  • 5 bardak su ( tavuk yada et suyu kullanmanızı tavsiye ederim),
  • 2 su bardağı süt.
  • Sosu icin:
  • 2 yemek kasığı tereyag,
  • 2 tatlı kasığı domates salçası,
  • 1 tatlı kasığı kuru nane,
  • Yarım cay bardağı su.
  • İcine sıkmak icin:
  • Yarım limon suyu .

  • Yapılışı 
  • Tencereye yağı alıp ay seklinde dogranmis soğanları kavurun.
  • Hafif pembelesince mercimeğini ve baharatlarını ekleyin kavurmaya devam edin ( 15-20 dakika kadar).
  • Devamlı karıştırarak kavurdugunuz mercimeğe suyunu ilave edip kısık ateşte iyice pişirin .
  • Koyulasip tum mercimekler pisince icine sütünü ekleyin bir tasım daha kaynattiktan sonra altını kapatın.
  • El blendirindan yada bir suzekten geçirin. 
  • Çorbanız eger cok yogun olduysa kendi damak tadınıza göre su yada süt ilave edebilirsiniz.
  • Kucuk bir tavada tereyağını eritip salçasını alın kasığın tersiyle ezerek kavurmaya başlayın bu esnada icine nanesini koyun ve kokusu çıkınca yarım cay bardağı suyunu koyup kaynatin.
  • Çorbayı servis yaparken sosundan dokun .
  • Limon İlavesiyle afiyetle yiyin.

Afiyet Olsun:)
  1. Kevser KURU

11 Mart 2014 Salı

Saray Helvası


  • Malzemeler 
  • 2 su bardağı un,
  • Yarım paket tuzsuz tereyag yada margarin,
  • 1,5 su bardağı pudra sekeri.

  • Yapılışı:
  • Teflon bir tavaya unu alıp kokusu çıkıp hafif pembelesinceye kadar kavurun.
  • Kavurdugunuz unu iyice soğutun.
  • Bu esnada isterseniz tahta bir kasikla unu ezerek icinde topak kalmayacak sekilde karistirabilirsiniz.
  • Soğuyan una once Pudra şekerini koyun ve kasikla karıştırın.
  • Tereyağını eritip unlu karışıma dokun ve elinizle yogurun.
  • İstediginiz büyüklükte bir borcama ( ince isterseniz kare borcama daha kalın olsun derseniz bir boy daha küçüğüne) avucunuzun iciyle bastirarak yayın.
  • İyi bastırın ki dağılmasın.
  • Bir bıçakla kesin ve yarım saat dolapta dinlendirin.
  • Soguk servis yapın.
  • Kucuk bir öneri spatula ile çıkarmanız zor olabilir bir çatalla rahatlıkla servise hazirlayabilirsiniz.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

10 Mart 2014 Pazartesi

Sütlü Domates Çorbası

     Haydi hepimiz mutfağa koşalım ve sicacik bir çorba yapalım.........



  • Malzemeler ( 4 kişilik)
  • 3 yemek kasığı siviyag yada tereyag,
  • 2 yemek kasığı un ( tepeleme),
  • 3 adet orta boy domates,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1 yemek kasığı domates salçası,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • 4 su bardağı su ( tavuk suyu olunca cok lezzetli oluyor),
  • 1 su bardağı süt.
  • Süslemek icin:
  • Kasar peyniri rendesi.

  • Yapılışı:
  • Tencereye yağı alıp ununu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Diğer tarafta domatesleri, sarımsağı ve domates salçasını robottan geçirin.
  • Kavrulmuş una robotta çektiğiniz karışımı döküp tuz ve karabiberini ekleyin.
  • Suyunuda ekleyip kısık ateşte kaynatin.
  • Kaynayan çorbanıza en son sütünü koyup bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Servis esnasında kasar peyniri rendesiyle sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Kaya ( Perişan ) Kurabiyesi


  •  Malzemeler:
  • 250 gram tereyag yada margarin ( 1 paket, oda sıcaklığında),
  • Yarım cay bardağı siviyag,
  • 1 su bardağından bir parmak eksik toz seker,
  • 3 yumurta,
  • 1 su bardağı nisasta,
  • 1 su bardağı kuru üzüm,
  • 1 su bardağı ceviz (iri çekilmiş),
  • 1 paket vanilya,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • Aldigi kadar un.

  • Yapılışı: 
  • Oda ısısında tereyağını , sekeri ve yumurtayı karıştırın.
  • İcine sırasıyla siviyag,nisasta ve azar azar un İlavesiyle hamuru yogurmaya başlayın.
  • Vanilya ve kabartma tozunu ekleyin.
  • Ele yapışmayan bir hamur elde edince icine kuru üzüm ve cevizinide ekleyin.
  • Hamurdan gelisiguzel parçalar koparıp ( ceviz büyüklüğünde) yaglanmis kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Onceden isitilmis 175 derecede uzerleri hafif kizarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan kurabiyelere arzu ederseniz Pudra sekeri serpebilirsiniz.
  • Kapali bir kutuda uzun sure dayaniklidir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

9 Mart 2014 Pazar

Hindistan Cevizli Kurabiye

  Mutlu Pazarlar 😊!
İki gün once çok sevdiğimiz aile dostlarımıza bebek görmeye gittik. Eee hal boyle olunca elim bos gitmek istemedim.
Alelacele bir seyler yapayım dedim ortaya bu mini mini içindede dışındada bol hindistan cevizi olan kurabiyemiz cikti.
Umarım ev sahibimiz ve diğer misafirler begenmislerdir.


  • Malzemeler 
  • 250 gram tereyag yada margarin,
  • 2 yumurta ( 1 yumurtanın beyazını dışına ayırın),
  • 1,5  su bardağı Pudra sekeri,
  • 4 yemek kasığı hindistan cevizi,
  • 1 paket kabartma tozu ,
  • 1 paket vanilya,
  • Aldigi kadar un ( 4 su bardağı kullandım).
  • Bulamak icin: 1 su bardağı hindistan cevizi.



  • Yapılışı:
  • Oda ısısında tereyağını , yumurtayı ve pudra şekerini karıştırın.
  • Un haric diğer malzemelerinide ekleyin.
  • Ununu yavaş yavaş ilave edip bir yandanda yogurun.
  • İyice yogurdugunuz hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın yumurta beyazına sonrada hindistan cevizine bulayip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Onceden isitilmis 180 derecede 20-25 dakika kadar pişirin. 
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Kıymalı Midye Böreği

  • Malzemeler ( 24 adet icin)
  • 6 adet yufka,
  • 200 gram tereyağı ( eritilmis),
  • 1 su bardağı su ( tereyağını erittikten sonra suyla karıştırıyoruz ve böreğin arasına sürüyoruz),
  • İc harcı icin:
  • 500 gram kiyma,
  • 2 adet kuru sogan ( yemeklik dogranmis),
  • Yarım demet maydanoz,
  • 3-4 yemek kasığı siviyag yada tereyag,
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kırmızı pulbiber.

  • Yapılışı:
  • Öncelikle bir tavada kiymanin suyunu salip çekmesini bekleyin.
  • İyice suyunu çeken kıymaya siviyag yada tereyağını koyup soğanları da ekleyip kavurun.
  • Baharatlarını ve tuzunu koyun kavrulan kiymanizin altını kapatın.
  • Kıyılmış maydanozunu serpin ve soğumaya bırakın.
  • Tereyağını yakmadan eritin ve su ile karıştırın.
  • Bir yufkayı masaya serin üzerine tereyagli sudan döküp her yerine surun.
  • Yufkayı dörde bolun. 

  • Birinci resimde göründüğü sekilde yufkayı iç kısmından parmaginizla ice dogru cekin.
  • Çektikten sonra iki kenarida üçüncü resimdeki gibi ortaya doğru cekin ve kıymalı içten bir yemek kasığı koyun.


  • İce dogru birinci resimdeki gibi kivirmaya başlayın.
  • Rulo yaptığınız börekleri yaglanmis tepsiye dizin.
  • Yanlız resimde olduğu şekilde dizin.
  • Diğer bes yufkayada aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Geriye kalan tereyagli su karışımını böreklerin üzerine surun ( bu karışım eger donarsa arasa Ocak'ta hafifçe ısıtın),
  • Son olarak bir yumurta sarısını karıştırıp böreklerin üzerine surun ve corekotu serpin,
  • Onceden isitilmis 180 derecede nar gibi kizarana kadar pişirin. 


Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

7 Mart 2014 Cuma

Tavuklu Arpa Şehrîye Salatası

  • Malzemeler :
  • 2 su bardağı haslanmis arpa sehriye,
  • 1 tavuk göğsü (haslanmis),
  • 4-5 adet kornison turşu,
  • Yarım demet dereotu ( kıyılmış),
  • 1 paket garnitur ( hazır şişede olanlardan , yoksa ben gibi havuc ve bezelye haslayip kullanabilirsiniz),
  • Yarım demet maydanoz,
  • 1 adet taze kırmızı biber ( incecik dogranmis)
  • 2-3 yemek kasığı zeytinyagi,
  • 3 dış dövülmüş sarımsak,
  • 1 kase yoğurt,
  • 2-3 yemek kasığı mayonez ( isteğe bağlı),
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Kırmızı pulbiber.

  • Yapılışı:
  • Tavuk haslanir ve didiklenir,
  • Sehriye haslanir ve sogutulur.
  • Diğer tum malzemelerle karıştırılır.
  • Eger kıvamı cok koyu bulursanız yoğurt ilavesi yapabilirsiniz.
  • İcine arzunuza göre misir yada tavuk yerine ton balığı kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Kaymaklı Çörek

 

      Hayırlı sabahlar , mutlu , neşeli gunler dilerim! :)
Geçtiğimiz günlerde bir tv programında görüp yapmis oldugum bu guzel çöreğin tarifini vererek günüme başlamak istedim.
Hafta sonu gelmişken misafirlerinize yada ailenize seve seve yapabileceğiniz tarifiyle farklı ama lezzetiyle enfes bu çörek herkesin seveceği cinsten....
İc malzemelerini sevdiğiniz farklı seylerlede hazirlayabilirsiniz.
Vakit kaybetmeden malzemelerimizi siralayim ne dersiniz.....
  • Malzemeler:
  • 125 gram tereyag ( ben Ülker'in gurme kaymaklisini kullandim),
  • 1 çay bardağı siviyag,
  • 1 cay bardağı ılık süt ,
  • 1 paket yas maya,
  • 1 cay kasığı seker,
  • 2 yumurta ( birinin sarısı dışına),
  • 1 rulo kaymak ( rulo seklinde yoksa bir paket hazır kaymakda kullanabilirsiniz),
  • Tuz,
  • Alabildiği kadar un,
  • İci icin:
  • Bir kase beyaz peynir,
  • İsteyen maydanoz, dereotu farklı yeşilliklerde koyabilir.

  • Yapılışı:
  • Öncelikle ılık süt , seker ve maya bir kapta eritilir.
  • İcine tereyağı,siviyag ve yumurtalar eklenir ( yumurtanın birinin sarısı dışına ayrılır, unutmayın:).
  • Karıştırdığınız karışıma kaymağı, tuzu ( 1 tatlı kasığı kadar) ve yavaş yavaş un İlavesiyle ele yapışmayan bir hamur hazırlanır.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alınır elde açılır ve icine peynirli harçtan konup kapatılır ( yuvarlak oluyor sekli,24 adet cikicak sekilde).
  • Hic bastırmadan tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı arzuya göre corekotu serpilip onceden isitilmis 180 derecelik fırında uzerleri nar gibi kizarana kadar pişirilir.
  • İkindi caylarinizda yada kahvaltılarınızda servis yapabileceğiniz enfes bir tarif.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

6 Mart 2014 Perşembe

Kremali Kabak Çorbası


 

  • Malzemeler:
  • 2-3 yemek kasığı siviyag ( arzu eden tereyagida kullanabilir),
  • 2 adet sogan rendesi ( rendenin kucuk tarafiyla rendelenmis),
  • 2 yemek kasığı un,
  • 3-4 adet kabak ( bol taneli sevenler 4 , sıvı sevenler ise 3 tane kullanabilir. Rendenin küçük tarafiyla rendelenmis ),
  • 1 paket krema ( markette kucuk paketlerde satılanlardan ),
  • 2 su bardağı süt,
  • 3 su bardağı su ( tavuk suyuda kullanılabilir),
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Üzerine serpmek icin dereotu,
  • Arzu edilirse kırmızı pulbiberlede servis yapılabilir. 

  • Yapılışı:
  • Tencereye yağı alıp rendelenmis soğanları hafif renkleri donene kadar kavurun.
  • Soğanın üzerine ununu ekleyin ve kokusu cikana kadar kavurmaya devam edin. 
  • Un iyice kavrulduktan sonra rendelenmis kabaklarını ilave edip kabaklar sonup hafif suyunu salmaya başlayınca tuzu, karabiberi, sutu ve suyunu ilave edip kısık ateşte kaynatmaya bırakın.
  • Kaynayan çorbanın icine son olarak kremasini döküp altını kapatın.
  • Kıyılmış dereotu ve kırmızı pulbiberle servis yapabilirsiniz. 

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

4 Mart 2014 Salı

Mengen Çorbası





  • Malzemeler:
  • 2 yemek kasığı tereyag,
  • 3 yemek kaşığı  un,
  • 1 yemek kasığı biber salçası,
  • 1 yemek kasığı domates salçası,
  • 2 adet sogan( yemeklik dogranmis),
  • 1 yemek kasığı nane,
  • 7 yemek kasığı bulgur,
  • 8 su bardağı su ( tavuk yada et suyuda olur),
  • Tuz,
  • Karabiber,
  • Yarım limon suyu.

  • Yapılışı:
  • Tencerede tereyağını eritip soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanların üzerine ununu koyup kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
  • Sonrasında salcalarini ve nanelerini ekleyin.
  • Suyunu , tuzunu ve karabiberini koyup kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan suya bulgurunu ve limon suyunu ilave edip kısık ateşte bulgurlar pişene kadar bekleyin.
  • Pistikten sonra altını kapatın ve sıcak servis yapın.

Afiyet Olsun:) 
Kevser KURU

3 Mart 2014 Pazartesi

Kıymalı Mercimekli Bükme

    Hayırlı sabahlar sevgili takipçilerim....
Günümüze sıcacık ve hıyır hıyır bir tarifle kendini el açması sanan börekle başlamak isterim. Aslında bu börek Konya'nın Akşehir yöresine ait olup el açması şekilde yapılıyor. Yanlız ben çok sevdiğim Firuzan ablam'dan yufka ile olan tarifini aldım. Bana Kevser inan el açması gibi oluyor hiç pişman olmayacaksın demişti , bencede öyle oldu. Yiyen herkes beğenilerini söyleyip tarifini almak istediler.
Bu güzel börek tarifi için Firuzan ablacığıma çok çok teşekkür ederim ve malzemelere geçelim....


  • Malzemeler
  • 6 adet yufka,
  • Aralarına sürmek için :
  • 1 su bardağı tahin,
  • 1,5 su bardağı zeytinyağı yada sıvıyağ,
  • Arasına serpmek için  1 su bardağı nişasta,
  • İç harcı için ise:
  • 400 gram kıyma,
  • 1 adet büyük soğan ( yemeklik doğranmış)
  • 2 su bardağı haşlanmış mercimek,
  • Tuz,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı reyhan,
  • Yarım demet maydanoz,
  • 1 yemek kaşığı salça ( ben biber salçası kullandım).
  • Böreklerin üzerine sürmek için:
  • 1 yemek kaşığı yoğurt,
  • 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ,
  • Arzu edilirse 1 yumurta sarısı.

 

  • Yapılışı:
  • Tahin ve 1,5 su bardağı zeytinyağ karıştırılır .
  • Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • İçine 2-3 yemek kaşığı tereyağ yada sıvıyağ konur soğanları eklenip kavrulur.
  • Kavrulan kıymaya salçası ve haşlanmış mercimekleri konulur.
  • Baharatları ve tuzuda eklenir.
  • En son altını kapattıktan sonra kıyılmış maydanozları eklenir soğumaya bırakılır.
  • Bir yufka açılır ve arasına 2-3 yemek kaşığı tahinli ve zeytınyağlı karışımdan sürülür.
  • Yukarda birinci resimde olduğu gibi.
  • Sonra üzerine elinizle her yerine gelecek şekilde nişasta serpilir ( yaklaşık 2 yemek kaşığı).
  • Üçüncü resimdeki gibi iki ucu ortaya doğru katlanır ,tahinli zeytınyağ ve nişastalı işlem tekrarlanır ( katlanılan yufkaların üzerine).
  • Sonra diğer iki uç aynı şekilde ortaya doğru katlanır yani elinizde büyükçe bir kare olucak.
  • Aynı işlem burada uygulanır( tahinli zeytınyağ ve nişasta).
  • Elde edilen karenin dış kenarları (4. Resimdeki gibi) bir iki milim kalınlığında kesilir.
  • Kesilen kısımlar israf olmasın diye içine konulur.
  • Kare dörde bölünür.  

  • Birinci resimde olduğu gibi aralarına harcından 2 yemek kaşığı kadar konur ve sarılır.
  • Yanlız sarıldığında dördüncü resimdeki gibi kenarları üstte kalacak şekilde tepsiye konur.
  • Diğer kalan 5 yufkayada aynı işlemler yapılır toplamda 6 yufkadan 24 adet börek elde edilir.
  • Üzerine yumurta, sıvıyağ ve yoğurt karıstırılarak sürülür, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU


Puf Böreği

      Sabah kahvaltısı için yaptığım Puf böreği annemin çok eski tariflerindendir. Konya'ya taşınırken eski defterimin arasında çıkan bu tarifi görür görmez yapma iştiyakı olmuştu içimde . Yanlız yerleşelim kendimize gelelim derken baya zaman geçti. Bir pazar günü pıtırcıklarıma yapayım yesinler dedim ama yer gök börek oldu komşularda böylelikle nasiplerini almış oldular:). Eeee bizde karı koca diyette olunca bakmakla yetindik. Komşulardan çok güzel övgüler aldığımızı belirtmeden geçemiyecem. Herkese afiyetler olsun diyorum ve yıllanmış tarifimize geçiyorum.....



  • Malzemeler :
  • 1 kilo un,
  • 2 yumurta,
  • 1 çay bardağı sirke,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • Yeteri kadar su,
  • Arasına koymak için 1 büyük yemek tabağı peynir,
  • Kıyılmış maydanoz,
  • Ara katlarına sürmek için 200 gram eritilmiş tereyağ.

  • Yapılışı:
  • Hamur tüm malzemelerle karıştırılır ve yavaş yavaş ılık su ilavesiyle yoğrulur.
  • 1 saat üzeri örtülüp dinlendirilir.
  • Dinlenen hamurdan yumurta büyüklüğünde 5 beze yapılır.
  • Bezenin biri un yardımıyla bir yemek tabağı büyüklüğünde açılır ve üzerine erittiğiniz tereyağdan sürülür.
  • Diğer bezelerde aynı şekilde açılır  ve her biri yaglandıktan sonra üst üste konur.
  • Beş bezede yağlanmış üst üste konduktan sonra yufka büyüklüğünde açılır.
  • Korkmayın bezelerin her biri yağlandığından 5 hamurda kolayca açılıyor.
  • Açılan hamur bir ruletle ( pizza kesicisi diyeyim daha kolay anlaşılması için) kesilir.
  • Kestiğiniz hamurun arasına peynirli harçtan konur ve kapatılır.
  • Yada katlamak istemezseniz iki katın arasına koyup o şekildede kızartabilirsiniz.
  • Kızmış yağda kızartılır.
  • Sıcak servis edilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Arpacık Soğanlı Mantarlı Et Sote

  •  Malzemeler:
  • 1 kilo kuşbaşı et,
  • 400 gram arpacık soğan ( bir büyük yemek tabağı dolusu)
  • 300-400 gram mantar ( soğanla aynı ölçüde),
  • 1 yemek kaşığı biber salçası ,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 yemek kaşığı kekik,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Tuz,
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ( yada arzu ettiğiniz başka bir yağ çeşidide olur).

  • Yapılışı:
  • Etler suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Sıvıyağ konur.
  • Sırasıyla arpacık soğanları ve mantarları 5'er dakika kavurarak karıştırılır.
  • Tuz hariç baharatları ve salçalarını ekleyip kavurmaya devam edin.
  • En son etin hizasını geçmeyecek şekilde su eklenir , düdüklünün kapağı kapatılır ve pişirilir.
  • Düdüklüde yaklaşık 20 ile 30 dakika arası pişirdim.
  • Normal tencerede ise etleriniz yumuşacık olana kadar arada bir kontrol ederek pişirebilirsiniz.
  • Pişen etinizin tuzunu damak zevkinize göre ayarlayın.
  • Yanında pilav ve salatayla sıcak servis yapılır.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU














Ev Yapımı Patates Cipsi

     Çocukların vede büyüklerin en sevdiği atıştırmalıklardandır Patates cipsleri . Yanlız hazır olanların hangi yağla ne koşullarda yapıldığı bir muallaktır. Bende eşimde ( bilhassa eşim) bu konuda hassas davranmaya gayret gösteriyoruz. Mutlaka bizimde almışlığımız ve yediğimiz oldu hazır cipslerden ama zararın neresinden dönülürse kardır mantığından yola çıkarak evimizdede çok leziz cipsler yapılabileceğini görmüş olduk. En fazla 10-15 dakika gibi kısa bir zamanda sizlerde leziz patates cipslerinizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz........


  • Malzemeler 
  • 3 adet orta boy patates ( soyulmuş ve enlemesine bir sebze soyucağıyla incecik şekilde doğranmış),
  • Tuz,
  • Kızartmak için sıvıyağ.
  • Yapılışı:
  • Patatesler yukardada yazdığım gibi bir sebze soyucusuyla incecik doğranır ve tuzlanır.
  • Kızmış yağda az miktarda kızartılır.
  • Az miktarda kızartmamızın sebebi  patateslerin birbirlerine yapışmaması içindir.
  • Kızarttıktan sonra servis yapın....

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU











2 Mart 2014 Pazar

Yalancı Ekler Pasta




  • Malzemeler ( kare borcam icin)
  • 1 paket + 4 adet kedili bisküvi ( bir paketin icinde 24 adet çıkıyor artı 4 tane daha kullandım siz  borcaminizin boyuna göre daha fazla yapabilirsiniz),
  • Biskuvileri islatmak icin bir buyuk kase süt,
  • Kremasi icin:
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 4 yemek kasığı seker,
  • 2 yemek kasığı un,
  • 2 yemek kasığı nisasta,
  • 3 yumurta sarısı,
  • 1 yemek kasığı tereyag yada margarin ,
  • 1 paket vanilya,
  • Üzerine dökmek icin :
  • Cikolata sos 
  • 2,5 su bardağı süt ( üzerinde oldugu sekilde pişirilir),
  • Süslemek icin:
  • Antep fistigi.



  • Yapılışı:
  • Pastanın arasına sürulecek krema icin vanilya ve tereyag haric diğer tum malzemeler cigden karistirilip ocağa alınır ve pişirilir. 
  • Koyuca bir krema olucagindan basından ayrılmadan devamlı karıştırarak pişirin ki dibine tutmasın. 
  • Pisen kremanin altı kapatılır ve yağı , vanilyasi eklenir hizlica karıştırılır soğumaya bırakılır.
  • Kedidili biskuvileri süte batirip cikarilir ve borcama bir sıra dizilir.
  • Bisküvilerin düz kısmı ice gelicek sekilde dizerseniz kremayi koyduğunuzda daha rahat kapatabilirsiniz.
  • Soğuyan kremayi sıkma torbasına koyup bolca biskuvilerin üzerine sıkın.
  • Krema sıktığınız biskuvilerin üzerine ikinci kat biskuvileri sutle islatip kapatın . 
  • Cikolata sosunu pisirip soğutun. 
  • Soğuyan sosu hazırladığınız kremali biskuvilerin üzerine dokun.
  • Antep fıstığı ile süsleyip bir kac saat dolapta beklettikten sonra servis yapın.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

1 Mart 2014 Cumartesi

Saray Sarması

     Herkese hayırlı hafta sonları dilerim sevgili takipçilerim:).
Bugün sizlere akşam yemek davetine gideceğimiz yere götürmek için yapmiş olduğum Saray Sarması  tatlısının tarifini vermek isterim. Bu yumuşacık tatlı çocuklarınızın favorisi olacak cinsten. Yapımı meşakkatli gibi görünsede öyle olmadığını içtenlikle belirteyim . Tüm aşamalarını titizlikle uyguladığınızda sonucun muhteşem olduğunu göreceksiniz:). Bu güzel tatlı için malzemelerimiz şu şekilde.......


  • Malzemeler
  • Yarım paket margarin yada tuzsuz tereyağ,
  • 1-2  parça damla sakızı ( ben evde kalmadığından damla sakızlı şeker kullandım),
  • 1 su bardağı un,
  • 1 su bardağı şeker,
  • 1 litre süt,
  • 3 yemek kaşığı kakao,
  • 1 paket vanilya.
  • Dolgu için,
  • 2 poşet krem şanti,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • Arasına serpmek için:
  • 80-100 gram bademli, fındıklı yada fıstıklı çikolata ( doğranmış) 
  • Bulamak için :
  • 1,5 su bardağı Hindistan cevizi.

  • Yapılışı:
  • Tencereye tereyağını alıp eritin .
  • Damla sakızlarını koyup sakızlar eriyene kadar karıştırın.
  • Ununu ilave edip beş dakika kadar kavurun.
  • Şeker, süt ve kakaosunu ekleyip hızlıca karıştırın ve pişirin.
  • Koyu bir kıvam alıp kaynamaya başlayınca altını kısın bir kaç dakika bu şekilde dibine tutturmadan kaynayın.
  • Piştkten sonra içine vanilyasını ekleyin ve kariştırın.
  • Büyük bir fırın tepsisinin dibine hindistan cevizini dökün bir kaç defa hızlıca tepsiyi masaya çarpın ki her yerine eşit dağılsın.
  • Üzerine pişirdiğiniz muhallebiyi her yerine gelecek şekilde dökün. 
  • Bir kaşığı ıslatıp tersiyle hindistan cevizlerini kaldırmadan muhallebiyi yayın ve soğumaya bırakın.
  • 2 poşet krem şantiyi 1,5 su bardağı sütle çırpın soğumaya bıraktığınız muhallebinin üzerine sürün.
  • Doğranmış çikolataları güzelce serpin.
  • Bir gece dolapta bekletin ( eğer ben gibi aceleniz varsa bir saat buzluktada bekletebilirsiniz, yanlız sonrasında çok bekletmeden tüketirseniz iyi olur).
  • Ertesi gün tepsiyi eklemesine 2 'ye kesin.
  • Kestiğiniz her bir parçayı bu sefer uzunlamasına 6'şar parçaya kesin.
  • Yani toplamda 12 adet tatlı olucak.
  • Siz daha ince dilimler isterseniz yapabilirsiniz.
  • Kestiğiniz parçaları rahat kıvırmak için bir spatuladan yardım alın, yavaş bir şekilde içe doğru kıvırın ve servis yapın.
  • Ister resimde göründüğü gibi isterde yan yatırarak sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun :)
Kevser KURU