12 Ağustos 2012 Pazar

Ispanak Tarator

 
  • MALZEMELER
  • 1 buyuk  bag ispanak,
  • 1 kase yogurt,
  • 2-3 dis sarimsak,
  • 2-3 yemek kasigi siviyag,
  • pulbiber yada toz kirmizi biber.

  • YAPILISI
  • Ispanagin yapraklari guzelce yikanir ve istenilen incelikte dogranir.
  • Tavaya siviyagi alip isitilir ve yuksek ateste ispanaklar sulanmadan 1-2 dakika cevrilir.
  • Sogutulan ispanaklara sarimsakli yogurt karistirilir.
  • Uzerine pulbiber dokulup servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Kofteli Ali Nazik

   
  • MALZEMELER
  • 5-6 tane tombul patlican ( 1 kg),
  • yogurt,
  • 3-4 dis sarimsak.
  • KOFTESI ICIN:
  • 500 gram kiyma,
  • 1 adet sogan rendesi,
  • tuz,
  • karabiber,
  • arzu edilirse hazir kofte harcida kullanilabilir,
  • yarim paket kabartma tozu ( kofteyi yumusak ve pufuduk yapiyor),
  • 7-8 tane kiraz domates,
  • 4-5 tane yesil sivri biber,
  • SOSU ICIN:
  • 1yemek kasigi domates salcasi,
  • 2 yemek kasigi tereyagi,
  • 1 cay kasigi pulbiber,
  • yarim cay bardagi su.

  • YAPILISI
  • Patlicanlar kozlenir,
  • Soyulur ve iyice ezilir.
  • Sarimsakli yogurtla karistirilir.
  • Baska yerde koftenin malzemeleri karistirilir ve top top cevizden kucuk parcalar koparilip yuvarlanir.
  • Bir tavada yada kizartma yaginda kizartilir.
  • Arzu ederseniz yaglanmis tepsiye dizip firinin grill ayarindada pisirebilirsiniz.
  • Kofteler yogurtlu patlicanin uzerine dizilir.
  • Biberler kizartilir.
  • Sosu icin tavaya yag ve salca alinir kavrulur.
  • Uzerine pulbiberi isterseniz nanede ekleyebilirsiniz eklenir yarim cay bardagi su ile kaynatilir.
  • Sosu koftelerin uzerine dokulur.
  • Son olarak ise kiraz domatesler tavada arkali onlu cevrilir.
  • Biberleri ve domatesleride koftelerin yanlarina konup sicak servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Elma Kompostosu

   Resim facia olsada tarifi vermek istedim:)....


  • MALZEMELER
  • 1 kilo elma ( kabuklari soyulmus ve kup kup dogranmis),
  • 2,5 su bardagi seker,
  • 2 litre su,
  • 1 kabuk tarcin ( istege bagli),
  • 1 limon kabugu ( kalinca kesilmis, istege bagli),
  • 8-9 tane karanfil.

  • YAPILISI
  • Tum malzemeleri bir tencereye koyup atese alin kaynamaya baslayinca bes dakika kaynatip altini kapatin ve sogumaya birakin.
  • Soguk servis yapin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Cevizli Orgu Tatlisi

       Biraz el ugrastirici olsada sonuc sahane:). Portakalagaci Hatice'den aldigim bu tarifi cok begenerek yaptim ve yedik. Sizlerede oneririm......


  • MALZEMELER
  • yarim su bardagi eritilmis sogutulmus tereyagi,
  • yarim su bardagi siviyag,
  • yarim su bardagi sut,
  • 3,5 su bardagi un,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 limon kabugu rendesi ( illa bir sey eklemem lazim:).
  • ICI ICIN:
  • dovulmus ceviz.
  • SERBETI ICIN:
  • 3,5 su bardagi toz seker,
  • 3 su bardagi su,
  • yarim limon suyu.

  • YAPILISI
  • Oncelikle serbeti icin gereken malzemeleri  bir tencereye alip kaynatin ve sogumaya birakin.
  • Hamur malzemelerinin hepsini karistirip ozlu bir hamur yogurun.
  • Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alin.
  • Elinizde yada bir masada hafifce acin ( asagidaki resimdeki gibi).
  • Actiginiz hamurun kenarlarina bicakla 4- 5 cizik atin.
  •  Ortasina bol dovulmus ceviz koyup ister yukaridan istersenizde asagidan karsilikli kenarlari kapatin.


  • Bu sekilde hazirladiginiz tum tatlilari yaglanmis firin tepsisine dizip onceden isitilmis 180 derecede iyice kizarana kadar pisirin.
  • Firindan cikan sicak tatlinin uzerine soguk serbetini dokun ve uzerini bir tepsiyle kapatin ( bu islemi genelede tum serbetli tatlilar icin yapiyorum , kizarttiklarim haric . Tatli bu sekidle serbeti cok iyi cekiyor.
  • Soguk servis yapin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Peynirli Su Boregi

      Soyle mis gibi el acmasi su boregi yapalim istermisiniz:). Ben gecenlerde verdigimiz bir iftar davetinde yapmistim bu enfes boregi. Hemen malzemelerini sayip anlatimina geceyim......


  • MALZEMELER
  • 1 kg un ( arzu ederseniz yarim olcuylede yapabilirsiniz cunki borek baya kalin oluyor),
  • 4 yumurta,
  • tuz,
  • aldigi kadar su.
  • IC HARCI ICIN:
  • peynir,
  • kasar peyniri,
  • yarim demet kiyilmis maydanoz.
  • ARALARINA VE UZERINE SURMEK ICIN
  • 250 gram eritilmis tereyagi.
  • ACMAK ICIN
  • nisasta.
  • taban ve en ust kati icin 8-10 tane baklava yufkasi.
  •  YAPILISI
  • Oncelikle unu buyukce bir kaba alip ortasini acin ve yumurtalari kirin.
  • Tuzunu ilave edip su ilavesiyle guzelce ozlu hamur yogurun.
  • Hamuru 10 bezeye ayirin ( eger yarim olcu yapicaksanizda ayni sekilde 8 yada 10 bezeye ayririn).
  •  Bezeleri teker teker nisansta yardimiyla tepsinizin buyuklugunde incecik acin ( baklava yufkasi kadar ince olmayacak ).
  •  Actiginiz yufkalari dorde bolun.
  • Bir yufkayi kaynar suda haslanamaya zorlananlar icin dorde kesilmis sekilde kolay olan tarifi veriyorum.
  • Ama tek yufkayi acip haslayabilenler o sekilde yapsinlar ben o sekilde yaptim.
  • On bezeyide bu sekilde acin ve her birini dorde bolun.
  • Buyukce bir tencerede kaynayan bol suyun icine 1 avuc tuz atin ve dorde boldugunuz hamurlardan bir kac tane suya atip dikkatlice kaynatin ( bir dakika kadar).
  • Hamurlari tek tek kaynar sudan buyukce bir kevgir yardimiyla cikarin.
  • Buzlu su dolu kabin icine atip ordanda temiz bir havlunun uzerinde fazla suyunu alin.
  • Yaglanmis firin kabinizin dibine 4-5 tane baklava yufkasini aralarini yaglayarak yerlestirin.
  • Baklava yufkalarinin uzerine 5 kat altina bes kat uzerine gelicek sekilde haslanmis olan dorde kestiginiz yufkalari aralarini yaglayarak yerlestirin.
  • Bes kati yerlestirdikten sonra peynirli maydanozlu harcinizi dokup ayni sekilde uzerinede bes kati yaglayarak koyun.
  • Yufkalarin uzerine 3-4 katta baklava yufkasi dizip kalan yagi heryerine dokun ve dilimleyin.
  • Onceden isitilmis 180 derecelik firinda boreginiz nar gibi kizaran kadar pisirin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Orman Kebabi

   
  • MALZEMELER
  • 750 gram kusbasi et,
  • 2 adet sogan,
  • 5-6 dis sarimsak,
  • 1,5 su bardagi haslanmis bezelye,
  • 4 adet kizartilmis patates ( kup seklinde),
  • 8-10 tane kiraz domates ( buyuklugune gore ikiye yada dorde bolunmus),
  • 3 adet yesil sivribiber ( kizartilmis),
  • tuz,
  • karabiber,
  • kekik,
  • 1 su bardagi su.

  • YAPILISI
  • Etlere bir tencereye alip suyunu salip iyice cekene kadar bekletin.
  • Uzerine soganlari ve sarimsaklari ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Biraz kavrulduktan sonra biraz su ilavesiyle iyice pisirin ( 1 su bardagi kadar).
  • Kavurdugunuz eti bir firin kabina alip uzerine bezelyesini, patateslerini, domates ve biberlerini de ekleyin.
  • Tuz, karabiber ve kekik ilavesiyle birlikte onceden isitilmis 180 derecelik pisirin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

10 Ağustos 2012 Cuma

Ozbek Mantisi

      En sevdigim mutfaklardan biri Ozbek Mutfagi'dir. O yemeklerin lezzetini tarif edemem. Samsasi ayri, mantisi ayri corbalari hakeza. Ben de elimden geldigince deneyip sizlerle paylasmaya gayret gosteriyorum. Gecen hafta iftara yaptigim bu mantiyi simdilerde yayinlamak nasip oldu. Sizlerde deneyip yorumlarinizi bana iletirseniz cok sevinecegim....


  • MALZEMELER
  • yarim kg un,
  • tuz,
  • su,
  • 1 adet yumurta.
  • ICI ICIN:
  • 500 gram satir kiymasi,
  • 2 adet sogan ( incecik dogranmis),
  • 2 adet patates ( cok minik kup seklinde dogranmis),
  • tuz,
  • karabiber,
  • 1 yemek kasigi zire ( kimyonun cekilmemis hali).
  • UZERI ICIN:
  • sarimsakli yogurt.
  • SOSU ICIN:
  • 2 yemek kasigi tereyag,
  • pul biber.
  • SUSLEMEK ICIN:
  • dereotu.

  • YAPILISI
  • Hamur malzemelerinin hepsini iyice yeteri kadar su ilavesiyle yogurup ele yapismayan ama cokda yumusak olmayan bir hamur elde edilir.
  • Hamur dinlenmeye birakilir.
  • Ic malzemeleri iyice karistirilip hazirlanir ( asagidaki resimde ic malzemeleri karismis sekilde gorunuyor).
  • Hamur 2 bezeye ayrilir.
  • Normal mantida daha kalin olucak sekilde acilir.
  • 10 'ar samtimlik karelere ayrilir .                     
  •  Her karenin icine bolca icten konur ve bohca seklinde kapatilir.
  •  Bohca gibi kapatilan mantilar iki ucundan tutulup karsilikli asagida resimdeki gibi elinizle iyice sikistirilir.

  • Tum mantilar bu sekilde hazirlanir.
  • Hazirlanan mantilarin hepsi buhar makinasina yerlestirilir.
  • Aslinda orijinalinde ozbeklere ait bir tencerede pisiriliyor.
  • Kat kat olan bu tencere her katinda delikli hazneleri olan en altinda kaynayan suyun buharinda pisiriyor maalesef bende o tencereden olmadigindan buhar makinasi kullaniyorum:).
  • Makinaya tek tek dizilen mantilar yaklasik 45 dakika pisirilir.
  • Pisen mantilarin uzerine sarimsakli yogurt dokulur.
  • En son tereyaginda kavrulmus pulbiberde dokulup dereotuyla servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

6 Ağustos 2012 Pazartesi

Cilek Kompostosu

    Komposto tariflerimize severek devam diyorum:))


  • MALZEMELER
  • 1,5 kilo cilek ( tercih kucuk olanlar),
  • 2 litre su,
  • 1 limon kabugu ( kalinca dograyip icine koyun),
  • 8-9 tane tane karanfil,
  • 2,5 su bardagi seker.

  • YAPILISI
  • Cilekler yikanip ortadan ikiye kesilir.
  • Cilek haric diger malzemeleri kaynatin en son cilegi atip 5-10 dakika kaynatip altini kapatin ve sogutun.
  • Soguk servis yapin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Ankara Gozlemesi

 Gecenlerde kizkardesimle telefonda konusurken'' Abla gorumcem cok guzel bir gozleme yapiyor sende yap tarifini vereyim'' dedi. Hemen kagidi kalemi alip tarifini yazdiktan sonra sahura yapmak uzere ise koyuldum. Yapimi cok kolay yemeside:). Ici hiyir hiyir oldu . Sizlerede tavsiye ederim.Yapim asamalarini tek tek resimledim . Insaallah yapmanizda yardimci olur.


  • MALZEMELER
  • 3 su bardagi un,
  • 2 tatli kasigi yas maya,
  • tuz,
  • alabildigi kadar ilik su ( yaklasik 1,5 su bardagi kadar kullandim).
  • ICI ICIN
  • siviyag,
  • icine serpmek icin un.

  • YAPILISI
  • Unu bir yogurma kabina alin ve ortasini havuz gibi acin.
  • Mayayi ortasina alin tuzunuda ununun etrafina dokup ilik su ilavesiyle ele yapisan yumusak bir hamur yogurun.
  • Hamurun kivami pastanelerde satilan ekmek hamuru kivaminda olucak:).
  • Hamuru mayalanmasi ici 20 dakika kadar bekletin.
  • Avuc ici buyuklugunde 4 tane beze yapin ve yuvarlayin.
  • Yuvarlarken ellerinizi unlamaniz isinizi kolaylastiricaktir.
  • Hamuru buyuk servis tabagi buyuklugunde acin.
  • Icine bolca siviyag surun ( arzu edenler eritilmis sogutulmus tereyagida kullanabilirler).
  • Acilan ve yaglanan hamuun heryerine elinizle un serpin.

  •  Yukardaki resimde oldugu gibi once bir tarafini ice dogru katlayin.
  • Sonra karsisina kapatin.
  •  En son kenarlarinida kapatip zarf seklinde bir hamur elde edin.
  • Mayalanmasi icin 15 dakika kadar bekletin.
  •  Mayalanan hamuru istediginiz buyuklukte acip tavada arkali onlu pisirin.
  • Pistikten sonra uzerine tereyagi surun.
Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Yumurtali Dalyan Kofte

    Dalyan koftenin yumurtalisi , garniturlusu , sadesi her cesidi mevcut. Ben yumurtalisini yapip altina domates sosla servis yaptim. Yeni evliyken gelen misafirlerimin coguna bu yemegi yapmayi cok severdim. Soyle bir dusununce cok uzun zamandan beri yapmadigimi hatirladim ve mutfaga kosup hizlica iftara hazirladim. Sizlerde bu degisik guzel koftenin tarifi icin......


  • MALZEMELER
  • 750 gram kiyma,
  • 1 adet sogan ( rendelenmis),
  • tuz,
  • karabiber,
  • arzu edilen diger baharatlar,
  • 1-2 dilim ekmek ici,
  • 1 adet yumurta,
  • yarim demet maydanoz.
  • Ici icin:
  • 4 tane haslanmis yumurta.

  • SOSU ICIN
  • 5 adet domates ( rendelenmis),
  • 2 adet yesil sivribiber,
  • 1 yemek kasigi salca ( arzuya kalmis),
  • 4-5 dis sarimsak ( dovulmus yada rendelenmis),
  • 4-5 yemek kasigi siviyag,
  • 1 cay bardagi su,
  • tuz,
  • karabiber,
  • arzu edilen baharatlar.

  • YAPILISI
  • Kiyma diger tum malzemeleriyle guzelce yogrulur.
  • Bir tepsiye yada calisma tahtasinin uzerine serilir( asagidaki resimdeki gibi, kolayca rulo yapmak isterseniz altina strec film koymaninizi oneririm),
  •  Bir parmak kalinliginda yaydiginiz koftenin ortasina haslanmis yumurtalar aralikli dizilir.
  • Guzel bir sekilde rulo yapilir.
  • Yaglanmis firin kabina alip uzeri yaglanir ve onceden isitilmis 180 derecede uzeri nar gibi kizarana kadar pisirilir.
  • Kofteyi piserken kontrol edip yagindan bir kasik yardimiyla uzerine dokulur.
  • Bu islemi bir kac kez yapmaniz koftenizin nar gibi kizarmasina yardimci olucaktir.
  • Domates, yesil biber salca, baharatlari, sarimsaklari el bilendiriyla guzelce cekilir.
  • Bir tencereye alinip su ilavesiyle iyice pisirilir.
  • Firinda kizarmis kofte dilimlenir.
  • Altina domates sosu uzerine dilimlenmis kofteyle sicak servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Domates Soslu Karnabahar Kizartmasi

  • MALZEMELER
  • 1 buyuk karnabahar ( cicekleri ayrilmis ve haslanmis),
  • 5 adet yumurta,
  • tuz,
  • karabiber.
  • SOSU ICIN:
  • 5 adet domates ( kabuklari soyulmus ve rendelenmis),
  • 4 dis sarimsak ( havanda dovulmus yada rendenin kucuk tarafiyla rendelenmis),
  • 3 yemek kasigi siviyag,
  • tuz,
  • karabiber,
  • yarim cay bardagi su,
  • 1 cay kasigi kuru nane.
  • UZERI ICIN:
  • 1 kase yogurt ( ister sarimsakli ister sade)
  • Suslemek icin nane yapraklari.

  • YAPILISI
  • Karnabaharlar ciceklerinden ayrilip bol suda haslanir ( 1 limon ve bol tuzla ).
  • Yumurtalar , tuz ve karabiberle karistirilir.
  • Haslanan ve soguyan karnabaharlar yumurtaya batirilip siviyagda arkali onlu kizartilir.
  • Sosu icin tum malzemeler bir tencerede karistirilip pisirilir.
  • Kizartilan karnabaharlarin uzerine bir kase yogurt dokulur.
  • En son domates sosuda dokulup nane yapraklariyla suslenir ve servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

4 Ağustos 2012 Cumartesi

Acma

    Soyle mis gibi kokan yumusacik sahurlarinizi renklendiricek bir acma yapalimmi?. Tarif cok eski Emine S. Beder'den almistim yillar once. Tarifimize hemen gecelim  isterseniz:)


  • MALZEMELER
  • 600 gram un,
  • 1 su bardagi ilik su,
  • 1 adet yumurta,
  • 2 yemek kasigi toz seker ( orijinalinde 1 yemek kasigiydi),
  • 40 gram maya,
  • 1 tatli kasigi tuz,
  • 1 su bardagi yogurt,
  • 1 su bardagi siviyag,
  • 100 gram tereyag yada margarin,
  • corekotu.

  • YAPILISI
  • Unu yoguracagimiz kaba eleyip ortasini havuz gibi acalim ve sekeri, tuzu, siviyagi, yogurdu ve bir adet yumurtanin akini unun ortasina koyalim.
  • Bir su bardagi ilik suda erittigimiz mayayi una ekleyelim ve malzemelerin hepsi ozdeslesene kadar kulak memesi yumusakliginda yoguralim.
  • Hamurdan kucuk parcalar koparalim.
  • Elimizde yuvarlayip asagidaki resimdeki gibi bir tatli tabaginin ici buyuklugunde acalim.
  • Icine yumusamis tereyagindan iyice surelim heryerine gelicek sekilde.
  •  Sonra rulo seklinde yuvarlayalim ( asagidaki resimde oldugu gibi).
  • Iki elimizin arasina alip uzunlamasina yuvarlayarak bir karis uzunlugunda bir hamur elde edelim.
  • Bu hamure dugum atar gibi sekil verip yaglanmis tepsiye dizelim.
  • Acmalarin uzerine yumurta sarisi ve corek otu serpip onceden isitilmis 150 derecelik firinda iyice kizarana kadar pisirelim.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Baklava Yufkasiyla Muska Boregi

     Baklava yufkasiyla yapilan borekler oyle hiyir hiyir oluyorki agziniza aldiginizda geride biraktigi lezzet cok hoss:) Bir hafta kadar once yaptigim boregin tarifi ise soyle.


  • MALZEMELER ( 12 adet borek icin)
  • 12 tane baklava yufkasi,
  • 1 kase cokelek ( ben kendim sutu limonla kestirip cokelek yaptim),
  • 1 adet sogan,
  • 2-3 yemek kasigi siviyag,
  • pulbiber,
  • 100 gram tereyagi ( eritilmis ve sogutulmus).

  • YAPILISI
  • Bir sogani tavada guzel kavurun ve cokelegini ekleyin.
  • Pulbiberinide serpip sogutun.
  • Baklava yufkalarini uzunlamasina serin ve yaglayip uc kat ust uste koyun .
  • Uzun tarafindan yufkayi uce kesin ve bir ucuna 1 yemek kasigi cokelekli icten koyup ucgen sekilde sararak bir muska elde edin.
  • Her uc borek icin 3 adet baklava yufkasi gidiyor. Yaglanmis tepsiye dizip onceden isitilmis 200 derecede iyice kizarana kadar pisirin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Tavuk Oturtmasi

    Bu arkasini donmus tavuk :) ne yapiyor dersiniz? Tabiki oturmus yenilmeyi bekliyor. Teyze'm sagolsun oda bir arkadasindan aldigi bu tarifi siklikla yapip afiyetle yiyoruz. Tavugun yagiyla pisen patatesler nasil lezzetli bir hale donusuyor varin siz dusunun:) Hemen kolay tarifimize gecelim.


  • MALZEMELER
  • 1 buyuk tum tavuk,
  • 5-6 adet patates ( irice dogranmis, ince kabuklu patates kullandigimdan soyma geregi gormedim),
  • 4-5  yemek kasigi siviyag,
  • kekik vazgecilmezim:),
  • tuz,
  • karabiber,
  • bir adet ici su dolu kavanoz ( tavugun oturabilecegi buyuklukte olsun).
  • YAPILISI
  • Tavugu guzelce yikayip iyice kurulayin.
  • Icini disina guzelce tuz, karabiber ve siviyagla yaglayin .
  • Patatesleri irice dograyip yaglanmis tepsiye dizin.
  • Tepsinin ortasina su dolu bir kavanozu koyup tavugu bu sisenin icine oturtun ( resimde gorundugu sekilde, su dolu olmasi yumusakligini korumak ve tavugun destekli durmasi icin).
  • Patates ve tavugun her yerine kekik serpip onceden isitilmis 200 derecede iyice kizarana kadar pisirin.
  • Sicak servis yapin.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

Karnabahar Corbasi

     Bir kac gun once farkli arayislar icinde iftara hangi corbayi yapsam diye dusunurken dolabin cekmecesinde duran karnabaharlari gordum ve ise koyuldum:). Dogruyu soylemek gerekirse sonunda bu kadar lezzetli olucagini kestiremedim. Ama bir kac icten gelen malzeme ilavesi ve degisimle cok guzel bir corba oldu. Daha oncede bahsettigim gibi buyuk kizim karnabahari hic yemiyor. Yanliz bu corbayla severek yedi:).Sizlerde deneyip fikirlerinizi benimle paylasirsaniz cok sevinirim....


  • MALZEMELER
  • 1 orta boy karnabahar ( cicekleri ayrilmis iyice yikanmis),
  • 2 adet sogan ( irice dogranmis),
  • 1 adet tavuk budu,
  • 2 litre su,
  • 4 dis sarimsak,
  • 4 yemek kasigi zeytinyagi,
  • 2 yemek kasigi tereyagi,
  • 1 yemek kasigi un,
  • tuz,
  • karabiber,
  • 1 limonun suyu.

  • YAPILISI
  • Cicekleri ayrilmis karnabaharlari , soganlari ve sarimsaklari 4 yemek kasigi siviyagla yaglayin ve bir firin tepsisine koyup  her 10 dakikada alt ust edicek sekilde karnabaharlar kizarana kadar pisirin.
  • Buyukce bir tencerede bir tavuk budunu 2 litre su, tuz ve karabiberle iyice pisirin.
  • Pisen tavugu suyun icinden alip kemiginden cikarin ve tekrar kaynayan suyuna ilave edin.
  • Firinlanmis sebzeleride bu suya alip bir el blendiriyla iyice cekin.
  • Kucuk bir tavada 2 yemek kasigi tereyaginda bir yemek kasigi unu kavurun ve kaynamakta olan corbaya ilave edip hizlica karistirin.
  • Son olarakda bir limon suyunu ekleyip sicak servis yapin.
  • Ben servis esnasinda kizimin hosuna gider dusuncesiyle bir yemek kasigi kremayla susledim:).
  • Sizde krema yada dereotu kullanabilirsiniz.
  • Secenekler hayal gucunuze ve secimlerinize gore degisir:)

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU

1 Ağustos 2012 Çarşamba

Etli Karisik ( Kuru ) Dolma

   
  • MALZEMELER ( 25 adet patlican, 15 adet biber icin)
  • 500-600 gram yagli kiyma ( normalde kuyruk yagida kullanilir ama ben tercih etmiyorum),
  • 3 adet sogan ( incecik  dogranmis),
  • 2-3 adet yesil sivribiber ( ince ince dogranmis),
  • 3-4 adet domates ( soyulmus ve incecik dogranmis),
  • 2 su bardagi dolmalik pirinc,
  • 1 demet maydanoz ( burda olanlar demetin yarisini kullanabilirler ),
  • 1 demet taze nane,
  • 2 yemek kasigi biber salcasi,
  • 1 yemek kasigi domates salcasi,
  • 7-8 dis sarimsak ( rendelenmis yada dovulmus),
  • tuz,
  • 2 tatli kasigi karabiber,
  • 2 tatli kasigi pul biber,
  • 3 tatli kasigi reyhan,
  • 2 yemek kasigi kurunane,
  • 1 tatli kasigi kimyon,
  • nar eksisi 3-4 yemek kasigi daha cok sevenler fazlada kullanabilirler ( sumak eksisi yada limon suyuda olur),
  • yeteri kadar siviyag yada zeytinyagi.

  • YAPILISI
  • Kuru dolmaliklar ayri ayri kaynar suda 10 dakika haslanir ve suyu suzulur.
  • Oncelikle kiyma ve diger malzemeler guzelce harmanlanip 5 dakika iyice yogurulur.
  • Kaynatilmis dolmaliklarin icine cok bastirmadan harci konulup dolmalar agiz agiza gecicek sekilde tencerenin dibine yerlestirilir.
  • Tum dolmaliklar bitene kadar ayni islem devam ettirilir.( ben patlicanlari ve biberleri ayri tencerelerde pisiriyorum).
  • Dizilen dolmalarin uzerine siviyag gezdirilir.
  • Orta hareretli ocakta kaynamaya birakilir.
  • Kaynamaya baslayinca yarim saat ile 45 dakika arasi pisirilir.
  • Pisen dolmalar tek tek bir catal ve kasikla borcama dizilir.
  • Suyunu suzme islemi esnasinda dolmalar parcalanmasin diye ben tek tek kendim cikariyorum.
  • Sicak servis yapilir.

Afiyet Olsun:)
Kevser KURU